Uravnotežuje hormone i povećava plodnost: Prah koji pomaže ženama već 1000 godina

Piše: Redakcija

Maca (Lepidium meyenii) peruanska je gomoljasta biljka iz porodice kupusnjača koja raste na nadmorskim visinama višim od 2400 metara.

Izgleda poput korijena celera, dok joj okus podsjeća na pečenu zob. Razlikujemo primjerke s tri vrste korijena: žutim, crvenim i crnim. Svaka vrsta korijena obiluje vrijednim nutrijentima.

Na našem tržištu uglavnom dolazi u obliku praha te se smatra supernamirnicom, odnosno vrlo korisnim suplementom koji ima povoljan utjecaj na žensko zdravlje. Bogata je vitaminima B,C i E, ima dosta kalcija, cinka, željeza, magnezija i fosfora.

Prepuna je ljekovitih tvari, a na području Južne Amerikeupotrebljava se već više od tisuću godinu. Štoviše, neki arheološki podaci govore da se uzgajala na prostoru oko jezera Chinchayqucha još 1700. godine prije Krista.

Maca pripada grupi adaptogenih biljaka koje povećaju otpornost organizma na stres, ali i različitih vanjskih faktora. Uz to uravnotežuje hormone, ublažava simptome menopauze, povećava gustoću kostiju, pomaže kod izgradnje mišića, ali i ublažava depresiju.

Pojačava spolnu želju kod muškaraca i pokretljivost spermija, zbog čega je neki nazivaju i prirodnom Viagrom koja povećava šansu za začeće.

Povrh svega daje dodatnu energiju, zbog čega će se nekima nakon konzumacije činiti kao da su se spojili na punjač. Legenda kaže da su Inke davale svojih ratnicama maca prah kako bi povećali njihovu izdržljivost i snagu.

Maca prahuglavnom se uzima s jogurtima, smoothiejima i sličnim tekućim obrocima. Može se dodati i slasticama poput chia pudinga ili čokoladnog moussea.Iako se može sljubiti s bilo kojom namirnicom, ima najbolji okus kada se miješa s citrusnim voćem te kakaom.

Nisu zabilježene nikakve nuspojave kod pravilne konzumacije maca praha (otprilike jedna čajna žlica dnevno). No želite li iskušati blagodati praha te gomoljaste biljke, konzultirajte se s nutricionistom i/ili liječnikom prije toga.

Izvor: Zadovoljna.hr

(I.J.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti