Prirodan način da dezinficirate dom: Biljke kao spasitelji

Piše: L. M.

Svako vrijeme nosi određene trendove, pa čak i u uzgajanju biljaka, ali cvijeće u kući je mnogo više od prolaznog trenda. Određene kućne biljke su sposobne privući pozitivnu energiju i izbaciti otrove iz prostora. Postavite li cvijeće ili biljke u domu pravilno, ono će promijeniti energiju u prostoru i svima donijeti nove osjećaje. Osim štetnih tvari u kući, biljke mogu upijati i neutralizirati zračenja televizora ili računara.

Manji protok zraka zbog života u zgradama i u gradu ima loše nuspojave na čovjeka. S vremenom to može uzrokovati zdravstvene probleme. Postoje brojni prirodni načini da dezinficirate svoj dom, a jedan od njih su kućne biljke.

NASA je 1998. godine provela istraživanje kojim je otkrila da biljke mogu apsorbirati onečišćenje iz zraka. Iako djeluju sporije, one su prirodnije, jeftinije i efikasnije od umjetnih pročišćivača zraka.

Za dobru energiju

Najpopularnija biljka za dom je zasigurno drvo života. Lako ju je nabaviti i nije zahtjevna. Za razliku od kaktusa, treba biti na mjestu koje je slabo osvijetljeno, tj. ne smije biti direktno izložena suncu.  Ne treba ni mnogo vode niti je treba redovno zalijevati. Ako je previše zalijevate, mogla bi istruhnuti. Postoji legenda da drvo života u dom unosi sreću i blaženost, baš zbog toga i nosi naziv „drvo života“.

Protiv duhanskog dima

Ako želite čistiji zrak, nećete pogriješiti ni s bilo kojom palmom. Palme, baš kao i sve ostale biljke, odlično pročišćavaju zraka od ugljendioksida, ali i duhanskog dima.

Protiv otrova u zraku

Filadendron je još jedna kućna biljka za koju ste sigurno čuli. On je, baš kao i dracena, odličan izbor za početnike. Ne treba ni mnogo pažnje, ni svjetla da preživi. Upija otrov ksilen koji se koristi u razrjeđivačima i lakovima.

 

 

Pročitajte još