Ovo su najbolje dijete za nadolazeću sezonu

Piše: Selma Hodo

Ako ste se zapustili tokom zime i želite smršati, vrijeme je za dijetu. U nastavku vam donosimo nekoliko dijeta koje prakticiraju i mnoge slavne dame. U odnosu na svoj organizam i metabolizam, odaberite onu koja je najbolja za vas

Limun dijeta za detoks i gubitak kilograma

Ako mislite da je limun prikladan samo za borbu protiv prehlade, onda griješite, limun je odličan način da izgubite kilograme. Lako ćete se osloboditi viška kilograma u kratkom vremenu, normalizirati metabolizam i istovremeno poboljšati probavu.

Limun sadrži flavonoide koji poboljšavaju varenje, te se masne ćelije talože mnogo manje. Limunska kiselina ima sposobnost da razdvoji već nataložene masti. Vlakna čine otprilike 4,5 posto mase svakog limuna. Ovo je izuzetno biljno vlakno koje može da oslobodi ljude osjećaja gladi.

Limun dijeta ima jednostavan princip: ne morate da je pripremate na neki poseban način – morate samo da iscijedite limunov sok. Dijeta treba da se drži 14 dana, pa čak i ako jedan dan preskočite, ne možete da pokvarite rezultat.

Svaki dan, treba da popijete određenu količinu limunade, uz uravnotežene obroke. Ne treba da se odričete omiljene hrane, samo je potrebno da je konzumirate u normalnim količinama.

Plan dijete treba da izgleda ovako, svaki dan popijte ovoliko limunade:

Dan 1: 1 čaša vode i sok od 1 limuna

Dan 2: 2 čaše vode i sok od 2 limuna

Dan 3: 3 čaše vode i sok od 3 limuna

Dan 4: 4 čaše vode i sok od 4 limuna

Dan 5: 5 čaša vode i sok od 5 limuna

Dan 6: 6 čaša limuna i sok od 6 limuna

Dan 7: 10 čaša vode i sok od 3 limuna

Dan 8: 6 čaša vode i sok od 6 limuna

Dan 9: 5 čaša vode i sok od 5 limuna

Dan 10: 4 čaše vode i sok od 4 limuna

Dan 11: 3 čaše vode i sok od 3 limuna

Dan 12: 2 čaše vode i sok od 2 limuna

Dan 13: 1 čaša vode i sok od 1 limuna

Dan 14: 2 čaše vode i sok od 3 limuna

DASH dijeta

DASH (dijetalni pristup za zaustavljanje hipertenzije) način je prehrane koja pomaže smanjenju visokog krvnog pritiska. A svi znamo kako većina gojaznih osoba ima problema s visokim pritiskom, koji u krajnjim slučajevima može dovesti do kobnih posljedica po zdravlje.

U DASH dijeti naglasak je na konzumaciji voća, povrća, mliječnih proizvoda i umjerene količine cjelovitih žitarica, ribe, peradi te orašastih plodova.

Postoje dva oblika dijete, standardna DASH dijeta u kojoj je dnevni unos do 2300 mg natrija, a druga je s nižim udjelom natrija koja preporučuje dnevni unos do 1500 mg.

Kome je namijenjena DASH dijeta?

Svima koji imaju visok krvni pritisak, ali i svima koji se žele i mogu pridržavati ovakvog prehrambenog režima. Ovo nije klasična dijeta, jer ne govori šta tačno jesti, ali se preporučuje koliko puta u danu trebate konzumirati određenu vrstu hrane.

Cjelovite žitarice: 6 do 8 puta dnevno

Cjelovite žitarice uključuju hljeb, tjesteninu i rižu, a imaju visok udio vlakana i hranjivih sastojaka. Upotrijebite smeđu rižu umjesto obične, tjesteninu od cjelovite pšenice i kruh od cjelovitih žitarica. S obzirom na to da žitarice imaju nizak udio masti, pokušajte izbjegavati namaze.

Povrće: 4 do 5 puta dnevno

Mrkva, brokula, zelje i slatki krompir prepuni su minerala kao što kalij i magnezij. Povrće ne doživljavajte kao prilog već kao dio jela. Pokušajte ga konzumirati u raznim kombinacijama, nekad kao i zaseban obrok, dok u ostalim obrocima može predstavljati 2/3.

Voće: 4 do 5 puta dnevno

Poput povrća i voće je bogato vlaknima, magnezijem i kalijem. Možete ga kombinirati u raznim jelima, uz grčki jogurt, u smoothieju, cijeđenom soku ili napravite voćnu salatu. Možete ga dodavati i kao zaslađivač u razna jela. Ali, potrudite se konzumirati što više svježeg voća, a što manje voćnih prerađevina koje su prepune dodatnih šećera.

Meso i riba: 3 puta dnevno

Meso može biti bogat izvor proteina, vitamina B, željeza i cinka. S mesa skinite kožu i pokušajte peći na što manje ulja ili ako imate tu mogućnost pecite ga na žaru. Uz obrok možete dodati jaje i naravno – velike količine povrća. Riba poput tune, haringe i lososa bogata je omegom-3 masnim kiselinama koje su dobre za srce.

Orašasti plodovi, sjemenske i mahune: 4 do 5 puta tjedno

Bademi, sjemenke suncokreta, grah, grašak, leća… dobri su izvori magnezija, kalija i proteina. Zbog visokog udjela kalorija nije preporučena svakodnevna konzumacija. Orašaste plodove se može smatrati masnima zbog visokog udjela masti, ali to su zdrave masti – mononezasićene masti i omega-3 masne kiseline. Orašasti plodovi su, međutim, visokokalorični, pa pripazite s njihovom konzumacijom. Proizvodi na bazi soje, kao što su tofu i tempeh, mogu biti dobra alternativa mesu jer sadrže sve aminokiseline koje vaše tijelo treba za stvaranje proteina.

Mliječni proizvodi: 2 do 3 porcije dnevno

Mlijeko, jogurt, sir su odličan izvor kalcija, vitamina D i proteina. Važno je prilikom odabira da to budu proizvodi s malom količinom masti ili u potpunosti bez nje, kako to ne bi bio glavni izvor masti u danu. Ako imate problema s laktozom, birajte proizvode bez laktoze.

Masti i ulja: 2 do 3 porcije dnevno

Masnoća pomaže tijelu da apsorbira bitne vitamine i jača imunitet, ali previše masnoće povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i pretilosti. Zasićene masti su glavni krivac za moguće probleme sa srcem. DASH dijeta svojim principima hranjenja ograničava konzumaciju masti na manje od šest posto ukupnih kalorija.

Dodatni šećeri: 4 puta sedmično

Ne morate u potpunosti izbaciti slatko, ali ga konzumirajte u ograničenim količinama. Kada konzumirate šećer, pripazite na količinu i pokušajte pronaći dobre zamjene. Umjesto šećera u kavu stavite zaslađivač, umjesto mliječne čokolade pojedite onu koja ima više od 70% udjela kakaa… Kod gaziranih pića odlučite se za one bez šećera.

Ako prelazite na DASH dijetu, krenite postupno. Ako ne jedete voće, krenite s jednom voćkom u danu i postupno povećavajte unos. Isto napravite i sa žitaricama, jer postepenim unošenjem možete smanjiti nadutost. Slobodno se nagradite nekom hranom kada to ne planirate, kako vam dijeta ne bi stvarala preveliki stres i samim time imala suprotan efekt. Cilj je da pronađete načine kako da uživate u ovakvoj prehrani. Dodajte i tjelesnu aktivnost u dnevnu rutinu.

Keto

Ketogena dijeta ili keto dijeta je gotovo „must“ ako želite skinuti višak kilograma. Riječ je o prehrani s jako niskim udjelom ugljikohidrata te visokim udjelom masti, a kojoj je cilj korištenje masti za pretvorbu u energiju te topljenje viška masnih naslaga.

Upravo zbog svoje efikasnosti, a relativno jednostavne provedbe, ketogena prehrana je najpoznatija prehrana za gubljenje viška kilograma u svijetu već nekoliko godina.

No, osim što doprinosi mršavljenju, studije su pokazale da ketogena dijeta doprinosi poboljšanju stanja kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 te usporavanju kognitivnog propadanja kod starijih osoba.

 Namirnice na ketogenoj dijeti

Iako se čini kompliciranim izbaciti sve ugljikohidrate iz prehrane, jednom kad uhvatite ritam i naučite osnovne pojmove, ketogena prehrana bit će vam vrlo jednostavna za provedbu.

Ulazak u stanje ketoze je lakši s niskim udjelom ugljikohidrata u prehrani, te dok će neki ući u ketozu s 50 g ugljikohidrata na dan, neki će tu količinu morati smanjiti na čak samo 20 grama.

Sedmični primjer jelovnika

U jelovniku koji slijedi nalazi se manje od 50 g ugljikohidrata u danu. Količine se mogu modificirati prema individualnim nutritivnim potrebama:

Ponedjeljak

Doručak: jaja na oko pečena na maslacu i kuhano povrće

Ručak: pljeskavica punjena sirom, gljive i avokado, zelena salata

Večera: svinjski ili teleći medaljoni i mahune na kokosovom ulju

Utorak

Doručak: omlet s gljivama

Ručak: salata od tunjevine s paradajzom, celerom i zelenom salatom

Večera: pečena piletina s brokulom zapečenom u vrhnju

Srijeda

Doručak: paprike punjene jajima i svježim sirom

Ručak: salata od jaja, šparoga, puretine, avokada, sira i maslinovog ulja

Večera: grilani losos sa špinatom u kokosovom ulju

Četvrtak

Doručak: punomasni jogurt s malo bobičastog voća

Ručak: teleći odrezak s karfiolom, sirom, začinima, avokadom i salsom

Večera: svinjski ili goveđi odrezak s brokulom i topivim sirom

Petak

Doručak: jaja pečena u avokadu

Ručak: zelena salata s piletinom i maslinovim uljem

Večera: pureće meso sa salatom

Subota

Doručak: tortilja od karfiola sa sirom i avokadom

Ručak: losos s pestom i zelenom salatom

Večera: mesne okruglice s tjesteninom od tikvica i parmezanom

Nedjelja

Doručak: chia puding s kokosovim mlijekom, kokosom i orasima

Ručak: salata od bakalara s kuhanim jajetom, zelenom salatom, avokadom i sirom

Večera: pileći curry s kokosom

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti