Najzdravije voće na svijetu: Hurme oporavljaju cijeli organizam

Piše: Azra

Hurme su prava prirodna multivitaminska tableta i smatraju se najzdravijim voćem na svijetu.

Hurme obezbjeđuju antioksidante, vlakna, kao i brojne hranljive materije. Sadrže kalijum, jedan od najvažnijih minerala prisutnih u ljudskom tijelu. On reguliše ravnotežu tečnosti, kontrakcije mišića i nervne signale.

Kada je nivo kalijuma nizak, to utiče na glavne tjelesne funkcije, što dovodi do niskog nivoa energije, grčeva u mišićima i fizičkog i mentalnog umora.

Hurme sadrže vlakna, magnezij i bakar.

Magnezij je važan mineral za ljudsko tijelo i mozak. On reguliše funkciju mišića i nerava, nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Također je ključan za sintezu proteina u tijelu. Bakar pomaže da vaše tijelo dobije dovoljno gvožđa. Zajedno sa magnezijem omogućuje tijelu da formira crvena krvna zrnca. Bakar također pomaže da se održe zdrave kosti.

Hurme su dobar izvor i vitamina B.

Vitamin B6 pogoduje centralnom nervnom sistemu i metabolizmu. Funkcioniše tako da pretvara hranu u energiju i pomaže u proizvodnji serotonina i dopamina.Vitamin B6 je jedan od osam ključnih vitamina B koji su važni u podržavanju pravilnog funkcionisanja ćelija. Kada nivo vitamina B6 padne, ljudi reaguju osipom na koži, oslabljenim imunološkim sistemom i niskim nivoom energije.

Izvor: Espreso.co.rs

(E.M.)

Pročitajte još