Saznajte sve o botoxu, kada, gdje i zašto vam treba

Piše: Azra

Većina poznatih dama s crvenog tepiha koristi botox za podmlađivanje, jer zaista on briše tragove vremena nekoliko dana nakon tretmana. Ukoliko vam ga radi stručan doktor s nekoliko godina iskustva, vaš izraz lica bit će potpuno prirodan, osvježen i podmlađen. Otkrijte sve detalje o botoxu, kako biste sami ustanovili da li vam je on potreban ili ne.

Šta je to botox?

Botox potječe od Botolinum toksina A i Botonilum toksina B, koji se najčešće koriste u estetskoj hirurgiji. Osim za bore, koristi se kod raznih neuroloških oboljenja poput migrena i multipla skleroze. Riječ je lijeku prirodnog porijekla koji nastaje od prečišćenog neurotoksina koji produkuje bakterija Clostridium botulinum. Iako je riječ o otrovnoj supstanci, on se u medicini koristi potpuno pročišćen i prerađen i u veoma slaboj koncentraciji, pa je zbog toga potpuno bezbjedan za vaš organizam.

 

Botox djeluje tako što se njegovim ubrizgavanjem ispod površinskog sloja kože sprečava pretjerana kontrakcija pokreta mišića koji su inače i glavni “krivci” za pojavu bora. Duboke bore su popunjene, a blokiranjem pokreta mišića sprečava se pojava novih bora.

Poslije tretmana prvi efekti su vidljivi nakon četiri do šest dana, a konačni rezultati vidljivi su nakon 10 do 14 dana.

Kome i kada treba botox?

Botox se preporučuje osobama koje žele da preveniraju nastanak dubokih bora ali i:

– za uklanjanje bora oko usana

– osobama koje imaju izraženu mimiku gornje trećine lica

– za podmlađivanje kože vrata i dekoltea

– kod asimetrije kapaka i obrva, te za njihovo podizanje

– kod podizanja vrha nosa i vidljivih desni

– za sužavanje lica kod osoba koje imaju četvrtast oblik lica

– kod osoba koje pate od prekomjernog znojenja.

Dejstvo botoxa traje od četiri do šest mjeseci, a kada njegovo djelovanje prestane, koža nastavlja da stari potpuno normalno bez ikakvih posljedica.

Kako izgleda tretman botoxom?

Moramo naglasiti da ubrizgavanje botoxa nije bolan proces. Tretman počinje pregledom doktora koji će utvrditi vaše stanje i kvalitet kože. Ljekar će utvrditi količinu supstanci koja se implementira u kožu kao i tačno mjesto uboda. Prije samog početka tretmana, na tretirano područje se aplicira lokalni anestetik (krema). Zatim se tankim iglicama unosi botox u kožu. Cijeli tretman traje samo nekoliko minuta, a pacijent se može odmah vratiti svakodnevnim obavezama. Ono na šta trebate obratiti pažnju jeste da:

– ne dodirujete mjesta ubrizgavanja botoxa četiri sata nakon tretmana

– 24 sata nakon tretmana ne smijete raditi naporne vježbe, stavljati šminku i konzumirati alkohol

– 48 sati ne smijete se epilirati, masirati, niti ići u saunu.

Šta je baby botox?

Baby botox tretman je kojim se primjenjuju manje doze botoxa. U „uobičajenom“ tretmanu aplicira se doza od 100 jedinica, a u baby botoxu od 50 jedinica. Naziva se još i mikro botoxom, a rezultati su vrlo slični kao kod normalnog doziranja, no uz veću mogućnost pokretljivosti lica.

Apliciranjem manjih doza botoxa mimika ostaje očuvana i omogućuje se veća pokretljivost mišića. Baby botox tako pruža prirodnije i suptilnije rezultate, ali kraćeg vijeka trajanja.

Brojni liječnici uvjereni su da je upravo tretman manjim dozama botoxa zaslužan za svjež i prirodan izgled mnogih zvijezda, i to baš onih za koje nikada ne bismo rekli „da su nešto radili“, poput Halle Berry, Jennifer Lopez, Heidi Klum, Gwyneth Paltrow ili Jennifer Aniston. Upravo je to cilj baby botoxa – uz potpuno prirodne rezultate održati mladolik izgled.

Dok su neki uvjereni da s tretmanom ne treba počinjati prije srednjih 30-ih, dio stručnjaka ukazuje na važnost prevencije znakova starenja. Pristalice ranije primjene botoxa tvrde da je pravovremenim djelovanjem moguće spriječiti produbljivanje bora. U 20-ima koža već lagano počinje gubiti elasticitet, a pojavljuju se i prve borice. Ako se već u tim godinama počne s primjenom baby botoxa, smatraju neki stručnjaci, usporavaju se znakovi starenja u nadolazećim godinama. Tako se djeluje preventivno, a te se bore nikada neće produbiti koliko bi se produbile da se na njih nije djelovalo.

Pojedini liječnici idu toliko daleko da tvrde da je to najbolji potez – prevenirati starenje već u 20-ima, kako bi kasnije bile manje potrebe za većim zahvatima, dok neki smatraju da su tek kasne 30-e dobro vrijeme za tretman botoxom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti