Mina Ibrahimović, medicinska sestra u svijetu dekupaž tehnike

Piše: L. K. P.

 

Mina Ibrahimović (38) iz Tešnja po zanimanju je medicinska sestra, ali nikada nije radila u svojoj struci. Ova majka troje djece od 18, 15 i 13 godina, koja su joj, naravno, na prvom mjestu, kao i suprug, shvatila je da mora imati vremena i za sebe. Shvatila je da je vrijeme da radi nešto za sebe, a da je istovremeno taj rad i opušta i vodila se motom „nikada nisi prestar da sanjaš novi san“.

– Ideja mi je sinula sasvim slučajno. Svi koristimo društvene mreže. Na internetu sam vidjela predmete ukrašene dekupaž tehnikom. Danima sam gledala videozapise. Od jedne obične kutije od kartona, medijapana, bojenjem, lijepljenjem salvetica, korištenjem raznih tehnika koje postoje u dekupažu nastaje pravo umjetničko djelo. Posjetila sam jednom radionicu za dekupaž tehniku, gdje sam naučila neke osnovne stvari. Otišla sam u hobi radnju, kupila MDF kutiju, boje, 2-3 kista i tako je počelo. Ispočetka su to bile manje ukrasne kutije. S obzirom na to da sam samouka, bilo je i mnogo propalih pokušaja, koje ne smatram gubitkom. Na greškama sam učila. Zatim su to bile kutije za čaj, podmetači, tacne… Tacne su baš privukle pažnju. Kod nas u Bosni najviše se pije kafa, koja zaslužuje i mora biti servirana na predivnim tacnama. Zbog toga su, osim što su ručni rad, i veoma zanimljiv poklon. U ponudi imam još i bombonete, kutije s pregradama za grickalice, slatkiše, kutije za knjige, kutije za pelene… Imam još nekih  ideja za nove proizvode, koji moraju sačekati dok budem imala vremena da ih uradim – istakla je Mina i otkrila koliko je potrebno rada i truda za njene proizvode, ko joj pomaže i kakve ima planove za budućnost.

Koliko je potrebno rada i truda za Vaše proizvode?

– Smatram da, ako nešto želimo napraviti da valja, ne možemo napraviti brzo. Sama priprema proizvoda, farbanje u temeljnu boju, šmirglanje, bojenje, ukrašavanje, lakiranje, sušenje je dugotrajan proces. Mnogo rada, truda, vremena posvetim svakom proizvodu da bi bio lijep onako kako želim.

Imate li pomoć ili radite sve sami?

– Radim sama, osim ako mi pristigne veći broj narudžbi. Tada mi pomaže starija kćerka, koja je inače u duši umjetnica, veoma lijepo crta i precizna je, tako da mi pomogne u farbanju.

Ko Vam je najveća podrška i šta Vam je motivacija?

– Najveća podrška mi je moja porodica, djeca, naročito suprug. On je moj vjetar u leđa. Ja sam Vaga u horoskopu, na svako moje dvoumljenje, razmišljanje, on kaže: „Napravi, ako ne bude valjalo, bit će drugi put bolje“. Veliku podršku imam i od kolegica, koje se također bave dekupažom. Uvijek su tu ako tražim savjet, informacije, ponude za pomoć, ako hitno trebam materijal. Motivacija za ovaj hobi mi je najviše bila želja da svoje slobodno vrijeme iskoristim korisno. Zahvalnost i zadovoljstvo mojih kupaca kada preuzmu narudžbu čine da se trudim još više.

Imate li registrovanu firmu, ako ne, da li imate to u planu?

– Trenutno nemam registrovanu firmu. U svojoj mašti imam ideju za neki kreativni kutak, suvenirnicu, pa vidjet ćemo šta će budućnost donijeti.

Jeste li zadovoljni koliko su kupci prepoznali originalnost i kvalitet Vaših proizvoda?

– Više nego zadovoljna. Hvala mojim prijateljicama, poznanicima od kojih sam imala veliku podršku, kad je riječ o narudžbama, od samog početka i još imam. Uglavnom se na njihove preporuke proširio broj kupaca. To ujedno i govori o kvalitetu mojih proizvoda. Zadovoljni kupci su najbolja reklama.

Kako je baviti se poslom koji volite?

– Kada se radi posao koji volimo, uopće nije teško. Ovaj moj hobi je moj smiraj. Radeći ne razmišljam o nekim drugim, manje lijepim situacijama, vijestima koje stalno čujemo.

Kakve materijale koristite?

– Repromaterijal je od medijapana. Zatim akrilne boje, netoksične. Reljefne paste, šablone, salvete, pelir papir, ljepilo, lak. Ukrasim predmet po svojoj želji ili želji kupca. Tacne prelijem epoxy smolom, da ih zaštitim i napravim ljepši efekt koji izgleda poput stakla, ali se ne može razbiti.

Gdje i kako se mogu nabaviti Vaši proizvodi?

– Kada sam se počela baviti dekupažom, bilo je pomalo iz hobija. Pomalo sam objavljivala radove na mom Facebook profilu i tako je i ostalo, još nisam napravila stranicu. Objave mojih radova su javne, mogu se pogledati kao i na Instagram profilu decoupage.mina i sve informacije o proizvodima na upit pišem u inbox.

Jeste li se predstavljali na nekim sajmovima?

– U decembru 2022. održan je Etno festival, sajam tradicionalnih zanata i rukotvorina, gdje sam izložila svoje proizvode. Bilo je prelijepo druženje, razmjena iskustava s ostalim kreativcima, narudžbe, a i prodaje.

Kakve imate planove za budućnost?

– U ovom poslu sam tek godinu i po. Svi kreativci imaju želju da budu prepoznatljivi po nekom svom stilu, tako i ja. Moja želja i ideja je realizovana u djelo. Imam svoj unikatan dezen s motivima bosanskog ćilima, za okrugle tacne, kutije. U budućnosti planiram nastaviti raditi, čak i kad ne radim uvijek razmišljam o novim proizvodima, tako da ideje same dođu.

Kako biste najbolje opisali svoje proizvode?

– Proizvodi rađeni s ljubavlju u koje je uloženo mnogo truda i sati vrijednog preciznog rada.

Pročitajte još