Ukusno, a zdravo: Ovo piće od đumbira čini čuda za probavu, a odličan je i izotonik

Piše: I. H.

 

Za sve ljubitelje đumbira pronašli smo idealno piće, koje bi svojim okusom mogao pridobiti i sve one koji to još uvijek nisu. Naročito ako se tome dodaju i benefiti za zdravlje koje nudi ova jednostavna, a tako moćna kombinacija sastojaka.

 

Limun i đumbir par su koji se savršeno nadopunjuje okusom, ali i zdravstvenim dobrobitima. Oba sastojka imaju svojstva koja jačaju imunitet, ali i puno pomažu našoj probavi jer su i probiotička. Uz malo jabukovog sirćeta i meda, dobit ćete savršeno balansirano piće u kojem nijedan okus neće biti intenzivno naglašen.

 

Switchel se sprema bukvalno za pola sata, a količine možete prilagoditi svojim potrebama. Može se poslužiti kao okrepljujući topli napitak, ali i kao osvježavajuće piće, ovisno o vašem raspoloženju i vanjskoj tempereturi.

 

 

Inače, ovo tradicionalno bezalkoholno piće vuče korijene iz karipske historije. Obično se sastoji od četiri glavna sastojka: vode, jabukovog sirćeta, đumbira i zaslađivača po želji (najčešće meda, agavinog ili javorovog sirupa), a može uključivati i dodatne sastojke poput cimeta.

Zbog svojih izotoničnih svojstava, izvrsno je i za nadoknađivanje izgubljenih elektrolita, bilo nakon fizičkih napora ili tokom oporavka od bolesti.

 

Sastojci za switchel:

– veći komad đumbira

–  sok jednog velikog limuna (oko 100 ml)

–  8 kašika jabukovog sirćeta

– 8 kašika meda, agavinog ili javorovog sirupa

– 1,5 l vode

– kašikica cimeta (po želji)

 

 

Priprema switchela

 

U lonac s vodom stavite komad đumbira, pustite da zavrije i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta.

U jednoj dubljoj posudi pomiješajte limunov sok, med, sirće i cimet ako ste ga odlučili dodati.

Nakon što je đumbirova voda gotova, naspite je u posudu (kroz cjedilo) i sve dobro promiješajte.

Prelijte u tegle ili staklene boce i stavite u frižider u kojem će moći stajati i do nekoliko sedmica.

Možete ga zagrijati i piti kao topli napitak, a možete dodati i kockice leda i komadiće omiljenog voća, nasuti switchel u čašu i uživati u osvježavajućem koktelu.

 

 

 

Izvor: zadovoljna.hr

Pročitajte još