Od prvih jagoda napravite čarobni troslojni kolač: Hrskav, kremast, gust

Piše: L. K. P.

Samo nekoliko osnovnih sastojaka i  jagode potrebne su za ovu slatku fantaziju. Kod ovog kolača tajna magije je u tijestu koje na kraju kolaču daje 3 različite teksture – hrskavu, kremastu i gustu.

 

SASTOJCI

jaje 4 kom

šećer kristal 0,75 šoljice maslac

0,50 šoljice

ekstrakt vanilije 1 kašikica

glatko brašno 0,75 šoljnice

mlijeko 2 šoljice

jagode 250 g

šećer u prahu 2 kašike

 

PRIPREMA

Rernu zagrij na 160 stepeni, namasti pleh dimenzija cca 20×20 cm. Razdvoji bjelanjke i žumanjke. Žumanjke miksaj u velikoj zdjeli skupa sa šećerom na srednjoj brzini miksera dok ne postanu lagani, pahuljasti i svjetlije boje, oko 5 minuta.

Umućenim žumancima dodaj rastopljeni maslac i vaniliju i miksaj dalje na srednjoj brzini dodatnu minutu, odnosno dok smjesa ne postane jednolična. Dodaj brašno i miksaj na najslabijoj brzini miksera oko 1 minutu. Polako dodaj toplo mlijeko, uz miksanje. Istuci bjelanjke u čvrst snijeg, trebat će ti 3-5 minuta. Polagano snijeg umiješaj u tijesto. Peci kolač 45 minuta na 160 stepeni dok ne dobije zlaćanu koricu, a strane se ne počnu odvajati od kalupa. Ohladi kolač prije rezanja. Posluži s jagodama i posuto šećerom u prahu ili pak s nekim drugim dodatkom poput čokolade, nekog drugog voća, tučenog slatkog vrhnja…

 

Pročitajte još