Dva vječna pitanja: Al Pacino ili Robert De Niro – ko je bolji glumac, a ko je zgodniji

Piše: L. K. P.

Jedan od najboljih glumaca svih vremena danas slavi 84. rođendan. Alfredo James Pacino, svima poznatiji kao Al Pacino, rođen je 25. aprila 1940. u New Yorku.

Bio je tinejdžer kad se pokušao upisati u cijenjeni Actors Studio, u želji da uči glumi od Leeja Strasberga. Nije prošao audiciju pa se upisao u HB Studio gdje ga je podučavao Charlie Laughton. Nakon četiri godine pod njegovim okriljem, napokon dolazi u Actors Studio i prepušta se otkrivanju takozvane metodske tehnike glume u kojima se glumci u potpunosti identificiraju sa svojim likom.

– Lee Strasberg nije dobio priznanje koje je zaslužio. On me lansirao, uz Charlieja. Bila je to nevjerojatna prekretnica u mom životu. Bilo je uzbudljivo raditi s njim i zanimljivo slušati ga kako govori o sceni ili ljudima. Samo si ga želio slušati jer nikad prije nisi čuo stvari koje je on izgovarao. Imao je puno razumijevanja i toliko je volio glumce, rekao je Al.

Pacino je devet puta nominiran za Oscara, pet puta u kategoriji najboljeg glumca i četiri puta u kategoriji najboljeg sporednog glumca, a prestižni zlatni kipić dosad je osvojio samo jednom. Presudna je bila uloga u filmu “Miris žene” za koju je proglašen najboljim glavnim glumcem.

Ni njega nisu zaobišla poređenja s drugim glumačkim velikanima njegove generacije, a kao najvećeg suparnika mediji su mu uvijek nametali Roberta De Nira.

Ko je bolji glumac, Pacino ili De Niro? To je jedno od onih vječnih pitanja, poput „Beatlesa“ ili „Stonesa“…

Jednima je De Niro svestraniji glumac, drugi će reći da je Pacino pokazao veći glumački raspon i na kraju se opet nećemo složiti oko toga ko je bolji.

Isto vrijedi i za pitanje ko je zgodniji. Pacino se smatra klasičnijim muškarcem kada je u pitanju izgled, ali mnogim ženama je De Niro intenzivniji i markantniji.

A vi odlučite sami…

Pročitajte još