Terapeutkinja Kristina Radosavljević: Prvakinja u masaži ulazi u svijet hidžame

Piše: Azra

Terapeutkinja Kristina Radosavljević živi i radi u Beogradu. Bavi se terapeutskom masažom, kiropraktikom, i drugim oblicima masaže, a također i energoterapijom. U razgovoru za „Azru“ otkrila je šta je energoterapija i na koji način pomaže ljudima.

– Bioenergija je energija života, doslovno “životna energija”.  Liječenje uz pomoć bioenergije je terapija koja može uravnotežiti i uskladiti fizičko i duhovno stanje organizma. Ovakva terapija usmjerena je na bioenergetska polja, energetske centre i kanale po kojima energija teče u tijelu. Svaka ćelija u ljudskom tijelu funkcioniše uz pomoć energije. Osnova u samoj terapiji jeste vjera od strane klijenta, jer to i spada u prirodnu metodu liječenja kojom isceljujete sami sebe. Ono što bih naglasila je da je jako bitno da kada birate terapeuta, uvijek ga birajte srcem. Sve ostalo se ne može objasniti riječima. To treba da se osjeti, istakla je Radosavljević.

Kako biste opisali svoj pristup u radu sa klijentima i šta smatrate ključnim za postizanje uspjeha u terapiji?

– Pristup je individualan. Ključ same terapije jeste ljubav, jer je ljubav najjača energetska terapija koja postoji. Ljubav prema sebi i drugima. Mislim da sam oduvijek znala da posjedujem nešto što ljudima budi osjećaj mira i sigurnosti. Često se desi da dođu jako uplašeni, ali kroz sam moj pristup i razgovor dođemo do spoznaje da taj strah nije potekao od mene već od njihovih potisnutih trauma i osjećanja.

Naglasila bih isto tako da kombinacija savremene i alternativne medicine može da bude savršen spoj u liječenju ljudi.

Kako vidite budućnost eneroterapije i koje prednosti može donijeti ljudima koji se interesuju za ovu vrstu terapije?

– Sam Nikola Tesla je pričao o tome kako energija utječe na nas i da ćemo se jednoga dana svi liječiti uz pomoć iste. Svi mi imamo bioenergiju samo su je neki spoznali, a neki nisu. Smatram da ako želite da budete terapeut prvo morate da prođete put koji vodi ka tome – spoznaju i iskušenja. Kao i osjećaj šta to donosi vašem biću da bi prenijeli na ostale. Ja sam oduvijek imala potrebu da pomažem ljudima. Bavila sam se raznim poslovima dok nisam došla do spoznaje šta je moj put. I da je ovo mnogo više od mog posla. To podrazumjeva svakodnevni rad na sebi, te stalno učenje i pomjeranje svojih granica.

Kako se nosite sa izazovima u vašem poslu i kako održavate balans između profesionalnog angažmana i ličnog života?

– U početku nije bilo lako.Bilo je uspona i padova.Izazova. Vi imate prije svega veliku odgovornost prema sebi i ljudima koje radite. Samim radom na svojim frustracijama, egu, kompleksima i uz pomoć divnih bića sa kojima sam okružena i sa kojima sam bila u svakodnevnom radu, svakoga dana sam postajala bolja verzija sebe i to je pospješilo kvalitet mog rada i pristupa.

Balans u privatnom i poslovnom je nešto što je u početku bilo teško. Sada puštam da energija teče i da se sve dešava onako kako je za moje najviše dobro.

Koji su vaši planovi i ciljevi za budućnost, kako u profesionalnom tako i u ličnom smislu?

– Budućnost ne planiram. Trudim se da živim u sadašnjem trenutku. Imam želju da više radim u inostranstvu sa bazom u Srbiji. Isto tako nisam neko ko planira unaprijed. Sve se dešava onda kada ste spremni za to. Imam u planu da završim edukaciju za hidžamu u Maoči kod Mehmedalije Karamujića. Za sada je to nešto što me jako privlači i donosi dopunu u radu energoterpaije.

Imala sam tu čast i da prisustvujem njihovim molitvama kojima oni pomažu ljudima.Za mene je to bilo jako lijepo iskustvo i mnogo su mi pomogli u mom rastu.

Možete li nam reći nešto više o svom iskustvu na Međunarodnom takmičenju iz masaža u Njemačkoj koje održalo početkom aprila i kako je osvajanje prvog mjesta utjecalo na vašu karijeru?

– Za mene takmičenje ima neku drugu stranu od same takmičarske i prilaz svemu tome je bio vrsta izazova i pomjeranja mojih granica.Nisam neko ko je nastrojen tom dijelu, ali isto tako sam osoba koja teži novim spoznajama.Uslijedilo je prvo mjesto u kategoriji free stayl i to je bilo lijepo iskustvo za mene.Razmjena znanja.Upoznavanje kolega iz svijeta i njihovih kultura je nešto što mene najviše privlači u svemu tome.

Prijavili ste se i za 2. otvoreno prvenstvo u masaži koje se održava u Sarajevu 1. juna u hotelu Hills u organizaciji Udruženja “Sinergija”.  Šta očekujete od Sarajeva i u kojoj ćete se kategoriji takmičiti?

– Teren na kome se ja osjećam svojom je kategorija slobodnog stila.Tako da će to ostati kategorija koju ću ja birati. Od Sarajeva očekujem kao i od ostalih takmičenja. Nova poznanstva, puno ljubavi što sam svaki put i osjetila odlaskom u taj grad. Da naučim nešto novo i da zajedno slavimo život i uspjehe svih nas.

Razgovarala: Zijada Karić

Pročitajte još