Recept za najbolji pire krompir: Cijeli život ga pogrešno pravimo, evo zašto

Piše: L. K. P.

Ljudi najčešće pire krompir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krompir.

Naime, kako bismo dobili savršeni pire, prvenstveno krompir kuhamo u krivoj tekućini – vodi. Oguljeni i oprani krompir bi se trebao kuhati u vrhnju u kojem smo ranije rastopili maslac.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tyler Florence (@tylerflorence)

Ovo je Tylerov recept za pire krompir:

U lonac s vrhnjem (cca. 0,5l) dodajte oguljeni, oprani i nasjeckani krumpir, 3 kašikice maslinovog ulja i 3 kašikice maslaca

Po želji možete dodati so, začine ili bijeli luk

Poklopite lonac i ostavite da lagano krčka 20 minuta

Procijedite krompire, ali sačuvajte tekućinu u kojoj se krompir kuhao, i pomalo dodajte u zdjelu s krompirima

Propasirajte krumpir

Chef Tyler kaže da je ovo pravi način kuhanja krompira jer na kraju u samom pireu ostanu svi okusi – krompira i tekućine u kojoj se kuhao.

Pročitajte još