Najbrži recept za domaće uštipke: Bez čekanja da se tijesto digne!

Piše: L. B.

Malo ko ne voli uštipke. Izvrsno odgovaraju vrući, kao i hladni, a mogu se kombinirati sa slanim, kao i slatkim prilozima pa nije nikakvo čudo što ih svi vole. No, njihova priprema ponekad može biti malo problematična jer treba i zamutiti tijesto i ispržiti ga. Da biste uštedjeli na vremenu, donosimo vam recept kojem ne trebate čekati da tijesto naraste. Uživajte!

Sastojci: 

– 250 ml jogurta
– 350 g brašna
– 2 kašike ulja + za prženje
– 1 kašičica soli
– 1 kašikica praška za pecivo
– 1/2 kašikice suhog kvasca

Priprema: Pomiješajte sve suhe sastojke, a u  drugoj posudi umutite jaja s jogurtom i 2 kašike ulja. Postepeno tu smjesu dodajte u suhe sastojke, miješajući dok ne dobijete srednje gusto tijesto. U dublju tepsiju sipajte ulje tako da je dubina 3-4 cm i ostavite da se zagrije na srednjoj temperaturi.Nakon toga kašikom vadite smjesu tijesta i spuštajte je u zagrijano ulje. Zatim pržite uštipke sa svih strana dok ne dobiju zlatno smeđu boju, i pazite da ne zagore. Poslužite po želji.

Pročitajte još