Ova povrtna supa prava je hrana za dušu

Piše: L. K. P.

Sezona je raznog povrća pa je pravi trenutak za šarenu supu. Najbolja je stvar to što sami možete dodavati zelene sastojke po želji i osmisliti svoju proljetnu okrepu.

Ako išta zaslužuje naziv comfort food ilitiga hrana za dušu, onda je to supa. Ona je odgovor na “nije mi dobro”, “umoran sam”, “tužan sam”… Ali i uvertira u glavno jelo. Ukratko hrana koja usrećuje.

Kombinacija prase, šparoga, celera, graška, kelja te svježeg začinskog bilja, s bijelim grahom i tjesteninom, stvara harmoniju okusa pri svakom zalogaju.

SASTOJCI

maslinovo ulje 2 kašike

prasa 2 kom

bijeli luk 3 čehne bijelog luka

celer 2 kom

šparoge 1 svežanj

so

crni biber 0,50 kašikica

povrtni temeljac 7 šoljica

tjestenina 0,75 šalica

grašak 1 šoljica

kelj 4 šalica

peršun 0,50 šoljica

kopar 0,25 šoljica

POSTUPAK

Dodaj ulje u lonac za supu i zagrij na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckanu prasu te dinstaj oko 5 minuta.

Dodaj sitno nasjeckani bijeli luk, narezane stabljike celera, nasjeckane šparoge, so i biber te kuhaj još 3 minute.

Dodaj temeljac i tjesteninu. Pusti da zakuha, a potom smanji vatru i kuhaj 15 minuta.

Dodaj grašak, nasjeckani kelj bez stabljike, nasjeckani peršun, kopar, bijeli grah i limunov sok. Kuhaj na laganoj vatri 10 minuta, često miješajući.

Supa je spremna za posluživanje. Po želji, ukrasi nasjeckanim mladim lukom.

Pročitajte još