Sezona je raznog povrća pa je pravi trenutak za šarenu supu. Najbolja je stvar to što sami možete dodavati zelene sastojke po želji i osmisliti svoju proljetnu okrepu.
Ako išta zaslužuje naziv comfort food ilitiga hrana za dušu, onda je to supa. Ona je odgovor na “nije mi dobro”, “umoran sam”, “tužan sam”… Ali i uvertira u glavno jelo. Ukratko hrana koja usrećuje.
Kombinacija prase, šparoga, celera, graška, kelja te svježeg začinskog bilja, s bijelim grahom i tjesteninom, stvara harmoniju okusa pri svakom zalogaju.
SASTOJCI
maslinovo ulje 2 kašike
prasa 2 kom
bijeli luk 3 čehne bijelog luka
celer 2 kom
šparoge 1 svežanj
so
crni biber 0,50 kašikica
povrtni temeljac 7 šoljica
tjestenina 0,75 šalica
grašak 1 šoljica
kelj 4 šalica
peršun 0,50 šoljica
kopar 0,25 šoljica
POSTUPAK
Dodaj ulje u lonac za supu i zagrij na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckanu prasu te dinstaj oko 5 minuta.
Dodaj sitno nasjeckani bijeli luk, narezane stabljike celera, nasjeckane šparoge, so i biber te kuhaj još 3 minute.
Dodaj temeljac i tjesteninu. Pusti da zakuha, a potom smanji vatru i kuhaj 15 minuta.
Dodaj grašak, nasjeckani kelj bez stabljike, nasjeckani peršun, kopar, bijeli grah i limunov sok. Kuhaj na laganoj vatri 10 minuta, često miješajući.
Supa je spremna za posluživanje. Po želji, ukrasi nasjeckanim mladim lukom.