Ljeto još nije završeno, a to nam potvrđuju ovi vreli dani u kojima je preporučljivo jesti lagana jela, napravljena od sezonskih namirnica i, po mogućnosti, u što kraćem vremenu potrebnom za serviranje na sto, a ako je pritom i zdrava, onda je pun pogodak.
Donosimo vam recept za tabbouleh salatu, koja je savršena večera, hranjivi međuobrok ili dodatak jelima poput roštilja, a cijeli svijet je osvojila atraktivnim izgledom i aromatičnim, sočnim okusom.
Odličan prilog uz roštilj ili lagana večera
Sinergija hrane u ovoj salati je fantastična. Kako je sezona roštiljanja, ona je savršen prilog koji štiti ćelije, podupire zdravlje, ali i oduševljava čulo okusa. Sastoji se od sezonskih namirnica u spoju s bulgurom koji pruža sitost bez osjećaja težine u želucu.
– Peršun i kopar sadrže hlapljiva ulja, čija ih aktivnost svrstava u hemoprotektivne namirnice, odnosno one koje mogu pomoći u neutralizaciji određenih vrsta karcinogena, uz mentu nema nadimanja i težine u želucu, a likopen iz paradajza mnogo bolje će se apsorbirati uz maslinovo ulje. Taj moćni pigment igra zaštitnu ulogu kod velikog broja karcinoma (raka prostate, dojke, endometrija i pluća), a smanjuje i kardiovaskularni rizik jer snižava nivo LDL holesterola – kazala je za tportal.hr nutricionistkinja Angelina Paić, te dodala da visok nivo vlakana u bulguru poboljšava probavu, a krastavac, koji sadrži kalij i magnezij, pomaže u regulaciji tlaka.
Recept za salatu tabbouleh
Sastojci:
2 velika paradajza
1 krastavac
šoljica bulgura
šaka lišća mente (oko 3-4 grančice)
kašika kopra
5 kašika maslinovog ulja
svježe cijeđen sok polovine limuna
mladi luk (2 stabljike)
so i svježe mljeven biber
Priprema:
Skuhajte bulgur prema uputama na vrećici. Peršunu i menti odstranite peteljke i usitnite s povrćem – što sitnije, to bolje. U manjoj zdjelici izmiješajte ulje, limun, so, svježe mljeven biber i kopar. U zdjelu najprije stavite bulgur i začinite polovinom začina. Promiješajte, probajte te prema potrebi dodatno posolite i pobiberite. Umiješajte sve zelene sastojke, luk i paradajz. Uživajte u jelu!