Tabbouleh salata osvaja svijet: Aromatična, sočna, zdrava, snižava tlak

Piše: I. P.

Ljeto još nije završeno, a to nam potvrđuju ovi vreli dani u kojima je preporučljivo jesti lagana jela, napravljena od sezonskih namirnica i, po mogućnosti, u što kraćem vremenu potrebnom za serviranje na sto, a ako je pritom i zdrava, onda je pun pogodak.

Donosimo vam recept za tabbouleh salatu, koja je savršena večera, hranjivi međuobrok ili dodatak jelima poput roštilja, a cijeli svijet je osvojila atraktivnim izgledom i aromatičnim, sočnim okusom.

Odličan prilog uz roštilj ili lagana večera

Sinergija hrane u ovoj salati je fantastična. Kako je sezona roštiljanja, ona je savršen prilog koji štiti ćelije, podupire zdravlje, ali i oduševljava čulo okusa. Sastoji se od sezonskih namirnica u spoju s bulgurom koji pruža sitost bez osjećaja težine u želucu.

– Peršun i kopar sadrže hlapljiva ulja, čija ih aktivnost svrstava u hemoprotektivne namirnice, odnosno one koje mogu pomoći u neutralizaciji određenih vrsta karcinogena, uz mentu nema nadimanja i težine u želucu, a likopen iz paradajza mnogo bolje će se apsorbirati uz maslinovo ulje. Taj moćni pigment igra zaštitnu ulogu kod velikog broja karcinoma (raka prostate, dojke, endometrija i pluća), a smanjuje i kardiovaskularni rizik jer snižava nivo LDL holesterola – kazala je za tportal.hr nutricionistkinja Angelina Paić, te dodala da visok nivo vlakana u bulguru poboljšava probavu, a krastavac, koji sadrži kalij i magnezij, pomaže u regulaciji tlaka.

Recept za salatu tabbouleh
Sastojci:

2  velika paradajza

1  krastavac

šoljica bulgura

šaka lišća mente (oko 3-4 grančice)

kašika kopra

5 kašika maslinovog ulja

svježe cijeđen sok polovine limuna

mladi luk (2 stabljike)

so i svježe mljeven biber

Priprema:

Skuhajte bulgur prema uputama na vrećici. Peršunu i menti odstranite peteljke i usitnite s povrćem – što sitnije, to bolje. U manjoj zdjelici izmiješajte ulje, limun, so, svježe mljeven biber i kopar. U zdjelu najprije stavite bulgur i začinite polovinom začina. Promiješajte, probajte te prema potrebi dodatno posolite i pobiberite. Umiješajte sve zelene sastojke, luk i paradajz. Uživajte u jelu!

Pročitajte još