Jovankin zatvor: Historija vile Titove udovice u koju useljava Ana Brnabić

Piše: Redakcija

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Država Srbija je končano obnovila vilu Jovanke Broz, u koju će se, sudeći prema najavama, useliti Ana Brnabić, premijerka Srbije.

– Iako pod zaštitom države, taj veleljepni objekat na Dedinju decenijama je propadao, da bi Vlada Srbije tek poslije smrti Titove udovice odlučila da je kompletno renovira. Malo ko zna da se objekat od 750 kvadrata u Ulici kneza Aleksandra Karađorđevića 75 zove vila “Bor”. Nije ni čudo, budući da je duže od 30 godina u njoj živela prva dama bivše Jugoslavije Jovanka Broz, pa su je u javnosti zvali Jovankina vila – piše Nova.rs, portal čiji novinari su u Beogradu zavirili iza zidina ove vile i otkrili luksuz koji čeka novu stanarku.

Kako je i sama pričala Jovanka Broz, u nju je 1980. godine nasilno preseljena iz Užičke 15, Titove doživotne rezidencije, u spavaćici, a tu je živjela sve do svoje smrti 2013. godine.

Decenijama se ni javnost ni vlasti nisu sjetili Jovanke Broz, ni kuće u kojoj je živjela, iako je imala status kulturnog dobra i bila pod zaštitom države.

Vila nekad i sad

Tek 2005. kada je Titovoj udovici došao u posjetu Rasim Ljajić, tada ministar za ljudska i manjinska prava, otkriveno je da u toj ogromnoj vili nema ćoška koji ne prokišnjava, zidovi su bili pune vlage, nije bilo grijanja…, podsjeća Nova.rs.

-Sjećam se da je napolju bilo minus 11, a u kući nije bilo grijanja. Obukla je na sebe bukvalno sve toplo što je imala. U tom ogromnom prostoru, bez ikakvog grijanja, bilo je nepodnošljivo. Meni je nos pocrvenei za tih sat vremena koje sam kod nje proveo – ispričao je jednom prilikom Ljajić za “Politiku” i dodao da je nakon te posjete popravljeno grijanje i urađen krov, pa se kuća dovela u kakvo takvo pristojno stanje.

Od tada je prošlo čak 15 godina, a Vlada Srbije odlučila je tek poslije smrti Jovanke Broz da uradi kompletnu rekonstrukciju kuće u kojoj je živjela.

Poslije decenija propadanja Jovankina vila ponovo sija. Ekipa portala Nova.rs uvjerila se da je svaki djelić fasade, krova, stolarije… pažljivo obnovljen, uključujući i dvorište, ogradu i okolne trotoare. Na licu mjesta bili su radnici koji su postavljali kamere.

Veleljepna Vila Jovanke Broz, od 750 kvadratnih metara na Dedinju, ponovo sija u punom sjaju, od pristupnog trototara i ograde, do najmanjih detalja na fasadi, zabilježila je Nova.rs na licu mjesta. Iz Vlade Srbije saznaje se da se vila spremala za budućeg premijera, što će po svoj prilici opet biti Ana Brnabić, za koju korisnici društvenih mreža čak tvrde da je viđena kako je obilazila radove.

Vila, koja je do prije godinu bila praktično ruinirana, preuređena je do neprepoznatljivosti. Svaki djelić fasade, krova, stolarije je pažljivo obnovljen, uključujući i dvorište, ogradu, i okolne trotoare. Kroz takoreći novu ogradu ukrašenu svježe posađenim cvijećem, u dvorištu sa svježe pokošenom travom naziru se drvene ležaljke. Dok se pored zgrade, na visokom postolju vihori više zastava Srbije.

Rijetki prolaznici koje su reporteri sreli, rekli su da ova vila u toku noći postaje prava senzacija, kada se na njoj iscrtavaju boje srbijanske zastave.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti