Akne: Morska voda prirodno smanjuje njihovo pojavljivanje

Piše: Redakcija

Kupanje u moru ne samo da uravnotežuje emocije, nego, zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima, poboljšava i stanje kože, poput pojave akni

Akne pogađaju kožu kod 70-85 posto osoba, posebno tokom puberteta. Međutim, postoje i akne s upalom koje se pojavljuju u 30-im i 40-im. Vjerovatno smo svi patili od akni u većoj ili manjoj mjeri. Alternativni tretman za smirenje kože je slana voda iz mora, ne samo zbog soli, već i zbog ostalih minerala i elemenata u tragovima koji je čine.

Prednosti slane vode za kožu

Uz njegu koju svakodnevno pružate svojoj koži, morska voda ima dvostruki učinak: djeluje protuupalno i poput antibiotika povezanih s elementima koji je čine: cinkom, magnezijem, kalijem i jodom. Osim toga, postoje i druge prirodne pogodnosti ljeta za kožu: vlaga i izlaganje Suncu, ali oni se uvijek kontroliraju, kako bi se izbjegla druga veća oštećenja kože.
Stručnjaci, također, vjeruju da morska voda pomaže poboljšati zacjeljivanje sitnih rana na koži i djeluje kao prirodni piling uklanjanjem mrtvih ćelija s njene površine. No, preporučljivo je očistiti i nahraniti kožu pravim proizvodima nakon odlaska na plažu ili kupanja u slanoj vodi mora, jer može biti suha i dehidrirana.

Čudesni efekt i dezinfekcija

Direktan kontakt s morskom vodom popravlja i dezinficira kožu, te, u maloj i pažljivoj mjeri, dovodi do nestanka određenih prištića i osipa. Međutim, nije čudesni efekt niti efekt koji traje vječno. Ozbiljne akne treba uvijek liječiti zdravstveni radnik antibioticima i nizom krema ovisno o dobi, hormonalnom, lipidnom i jetrenom profilu pacijenta.

Ljetni odmor za kožu

S druge strane, slana voda iz mora i Sunčeva svjetlost potiču proizvodnju vitamina D, poznatog i kao “vitamin Sunčeve svjetlosti”, koji jača naš imunološki sistem. Vitamin D je potreban za apsorpciju kalcija i fosfora iz našeg tijela i na taj način poboljšava zdravlje naših kostiju.

Međutim, moramo biti svjesni i mnogo pažljivi u njezi svoje kože s obzirom na Sunčeve zrake – jer ako je izložimo Suncu bez odgovarajuće zaštite, također i kad je izložimo slanoj vodi mora, možemo uzrokovati pojavu novih ili pogoršanje već nastalih akni.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti