11 SAVJETA ZA SAVRŠENU FORMU

Piše: Redakcija

Sanjin Imanić, diplomirani kineziolog i profesor sporta, već dugo je i personalni trener i savjetnik za ishranu. Od djetinjstva je aktivan i, kako sam kaže, trenirao je sve što se moglo trenirati.

– Počeo sam skijati s tri godine, a onda krenuo na nogomet, tenis, rukomet, stoni tenis i sve do košarke koja je bila velika ljubav većinu mog života. Volim pomagati ljudima da riješe svoje probleme u svijetu fitnessa, rekreacije i sporta i to činim organizirajući seminare i radionice, te objavljujući videe i članke. Kroz dugogodišnje iskustvo razradio sam najjednostavniji sistem da vježbanje i pravilna ishrana ne budu rigorozni i nešto što ćemo mrziti, nego nešto što će nam biti užitak – kaže za „Azru“ Imanić.

S obzirom na to da svi želimo postići idealnu formu tijela, zamolili smo Imanića da za čitatelje „Azre“ podijeli svoja iskustva i savjete za ispunjenje takve želje.

1. VJEŽBAJTE NAJMANJE 2 PUTA SEDMIČNO

Prvo i glavno, moramo trenirati. Ali, ne previše. Nikada ne trebamo ići iz krajnosti u krajnost pa kada je riječ o vježbanju, minimalno što moramo dati od sebe, a to znači pronaći snage, volje i vremena da odradimo trening bar dva puta sedmično. Ako nam je takav raspored da ne možemo više, dva puta sedmično može biti trening plan do kraja života. Ta dva kvalitetna treninga će vas sigurno daleko pogurati u dostizanju naših ciljeva.

2. POČNITE DORUČKOVATI

Često čujemo izraz – ubrzanje metabolizma. Jednostavno rečeno, ubrzan metabolizam će nam pomoći da brže smršamo. S druge strane, ako imamo manjak kilograma, ubrzan metabolizam će nam pomoći na nabacimo mišićnu masu i oblikujemo tijelo bez dodatnih masnih naslaga. Znači, metabolizam je jedan od bitnih faktora u sferi vježbanja. Najbolje i najlakše što možete uraditi da ubrzate metabolizam jeste da počnete doručkovati. Idealno vrijeme za doručak je dvadesetak minuta nakon buđenja. Doručkom dajte signale tijelu da „fabrika“ kreće s radom i da je energija potrebna. Ako preskačete doručak, tijelo čuva energiju, metabolizam je spor i tijelo stagnira. Zapamtite, tijelo ne zna razliku da li vi želite smršati ili ste izgubljeni u Sibiru i umirete. Ono ima jednu funkciju, a to je preživjeti i sačuvati nas u životu. Zato, da bismo smršali ili izgradili mišićnu masu bez gomilanja masnih naslaga, moramo pametno jesti, a to počinje doručkom.

3. JEDNOM SEDMIČNO POJEDITE NEŠTO JUNK

Svi volimo jesti nešto što nije zdravo i što nije idealno za nas. Junk food je to nešto mistično što nas privlači. Ali prvo doza iskrenosti, šećer i kombinacija masti i ugljikohidrata je ono što vas deblja. Međutim, zbog mentalnog zadovoljstva je dobro pojesti nešto što baš volimo jednom sedmično. Benefit ovoga je što imamo jedan obrok u sedmici u kojem možemo pojesti šta god želimo i to će vam donijeti dodatni faktor raspoloženja i motivacije. Idealno vrijeme za to je prije treninga jer trening će odraditi svoj hormonalni dio da tijelo najbolje iskoristi to što smo pojeli. Također, jedan cheat obrok sedmično će dodatno ubrzati metabolizam.

4. PIJTE MNOGO VODE

Ovo je nešto što svi znamo, ali opet često zanemarimo. Voda je krucijalna za naše zdravlje i zdravu funkciju tijela. Idealno je da dnevno popijemo od dva do tri litra vode, ovisno o našem nivou aktivnosti. Što smo aktivniji možemo više vode iskoristiti. Profesionalni sportaši mogu iskoristiti 4-5 litara vode dnevno. Kako pronaći mjeru? Idući put kada odete u toalet, pogledajte boju urina. Idealna boja je od svijetlozelenkaste prema bijeloj.

 

5. POPRAVITE SVOJE DRŽANJE

Sjedeći život je jedan od velikih problema današnjice i to je nešto što će nas dokrajčiti. Pokušajte kada ste kući da stojite ili ležite. Sjedeći položaj nije najprirodniji za naše tijelo, a posebno kada u tom položaju krivimo cervikalni i torakalni dio kičmenog stuba. Na poslu probajte pronaći kvalitetnu stolicu za sjedenje, a dok hodate gledajte uvijek ispred sebe i time će vaše držanje biti ispravnije. Kada imamo pravilan stav tijela, masne naslage će se manje akumulirati u predjelu stomaka.

6. VIŠE HODAJTE, MANJE SJEDITE

Iskoristite svoj prirodni motor – noge i hodajte gdje god možete. Nemojte ići autom u prodavnicu koja je udaljena 500 metara od vas. Prošetajte i iskoristite sve benefite hodanja. Samo pola sata hodanja svaki dan će smanjiti šanse za srčani udar i naučiti tijelo da hranu sprema kao gorivo u mišiće, a ne u masno tkivo.

7. VJEŽBAJTE MAKSIMALNO 5 PUTA SEDMIČNO

Kao što bismo trebali vježbati najmanje dva puta sedmično, tako imamo i gornji limit od maksimalno pet puta sedmično. Ravnoteža je ključ života pa tako i kad je riječ o vježbanju. Profesionalni sportaši treniraju svakog dana i oni su plaćeni za to, a za nas rekreativce nema apsolutno potrebe trenirati pet puta sedmično. Za sve vaše fitness ciljeve koje želite postići, idealno je trenirati od dva do maksimalno pet puta sedmično. Zapamtite, trening je onoliko dobar koliko se od njega možemo oporaviti i više nije bolje.

8. SMANJITE STRES

Stres je tihi ubica koji ganja sve nas. Uvijek je tu prisutan i lako se manifestuje. Problem sa stresom jeste da kad mi pomislimo na nešto loše ili se sekiramo, mozak to percipira kao da se desilo i hormoni kortizol i adrenalin se luče. Lučenje tih hormona znači da je tijelo u stanju panike i ne može funkcionisati na najbolji način. Kad god ste pod stresom topljenje masti prestaje.

9. SPAVAJTE MINIMALNO 6 SATI

Bez sna nema oporavka organizma i nema topljenja masti i izgradnje mišića. San je regeneracija organizma i ako želimo biti zdravi i u formi, moramo spavati minimalno šest sati. Svako od nas se razlikuje i nekome treba više sna, nekome manje, ali redovno spavanje ispod šest sati nije zdravo. Ako imate takav životni raspored i ne možete redovno spavati, probajte u toku dana kratko odspavati da namirite potrebne sate sna i vaše tijelo će vam biti zahvalno. Većina topljenja masti i izgradnje mišića se dešava kad spavamo.

10. JEDITE PREMA ZASLUZI

Idealno rješenje ako ne želimo da brojimo kalorije jeste da jedemo prema zasluzi. Ako ništa u danu nismo radili aktivno, onda ne zaslužujemo jesti mnogo. Ako smo obavljali neku tešku aktivnost ili fizički rad, onda se možemo počastiti i jesti malo više. Hrana je gorivo i zašto sipati gorivo u rezervoar ako nam nije potrebno. Zamislite da idete na pumpu da sipate gorivo, a vaš rezervoar je pun?! Zaista nema smisla. Tako isto razmišljajte o hrani i nećete nikad imati problem s hranom. Zašto jesti kada nam nije potrebno? Nemojte jesti emocijama.

 

11. PRONAĐITE ZAMJENU ZA SLATKO

Danas u 21. stoljeću napokon imamo milion zamjena za slatko. Neke od njih su razni izbori pića bez kalorija. Pića bez kalorija nisu idealno rješenje, jer su ipak hemijski napravljeni, ali za ponekad apsolutno su genijalna opcija. Coca cola zero, red bull no sugar i razni drugi. Onda postoje razni prirodni zaslađivači poput stevije. Imamo kekse koji nemaju šećera, a ni masti. Bitno je samo da tražimo opcije, jer ćemo ih sigurno pronaći. Domaći sokovi nisu idealno rješenje, jer su oni puni šećera. Razlika domaćeg soka i cole jeste u tome što je domaći sok zdrav, a cola nije. Ali, oba soka će nas udebljati.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti