Žudnja za čipsom – opasnost za štitnu žlijezdu 

Piše: Redakcija

Nezasita želja za određenom hranom može ukazivati na konkretne bolesti. Šta znači kad žudite za određenom vrstom hrane, poput čokolade, peciva, curryja? Žudite li pak za zemljom, možda bolujete od celijaklije!

Pripremila: Sandra Banjac

Jeste li znali da izražena želja samo za jednom vrstom hrane može ukazivati na vrlo važne probleme sa zdravljem? Tako je naime Elsi Campball dijagnosticiran rak dojke nakon što je odjednom dobila izuzetan poriv za konzumiranjem zelene salate. Kako je jela više od četiri glavice dnevno, njen suprug Jim, biolog, pokušao je istražiti razlog nove navike te zaključio da salata sadrži prirodni spoj suforafan koji napada stanice raka i često nedostaje tijelu oboljelih. Ta ga je spoznaja navela da posumnja da njegova žena ima rak što je i potvrđeno.

Znanstvenici su proučavali druge oblike neutaživih želja za određenom vrstom hrane i došli do zaključka da svaki taj zalogaj otkriva susptancu koja nedostaje našem organizmu, a koja zapravo ukazuje na moguću bolest.

Slana hrana

Čips, smoki, kikiriki i slične slane grickalice pokazatelj su da vam je narušen rad štitne ili nadbubrežne žljezde.
Ukoliko ste pod stresom, vaš organizam prestaje lučiti hormone kao što su adrenalin, kortizol i aldosteron. To može utjecati na ravnotežu soli, čime se objašnjava potreba za vrlo slanom hranom.
Također može značiti i nedostatak joda, što je povezano sa štitnom žljezdom. Njena smanjena funkcija dovodi do bezvoljnosti, konstipacije, problema sa tjelesnom težinom i depresije, dok hipertiroizam izaziva gubitak težine, anksioznost i neredovni menstrualni ciklus.

Žudnja za ledom

Mada većina nas u vrućim ljetnim danima sanjari o hladnim osvježavajućim napicima, ipak u januaru ili martu poželjeti kockice leda u soku ili čaši vode, pomalo je nelogično. Mogući problem je anemija. U nedostatku željeza koje proizvode crvena krvna zrnca može se javiti izražena potreba za ledom. Osnovni simptom jest nedostatak energije. Led ublažava utrnulost jezika i bol koji može biti prouzrokovan anemijom.

Gazirana pića

Ukoliko vam se javi želja za gaziranim napicima, nejvjerovatnije se radi o nedostatku kalcija.
Gazirana pića pomažu lučenje kalcija iz kostiju pa predstavljaju brz način da organizam dođe do neophodnih zaliha. Ipak, mnogo je zdravije da kao izvor kalcija koristite zeleno povrće ili nemasne dijetetske proizvode.

Curry ili biber

Kada vam se javi velika želja za začinjenom hranom, onda je moguće da se radi o Parkinsonovoj bolesti. Naime, potreba za jakim, ljutim začinima ukazuje na nedostatak cinka u vašem organizmu.
Cink je vrlo važan za kožu, s obzirom na činjenicu da pomaže kod zacjeljivanja rana. Također se povezuje i sa osjetom okusa. Kada je davan miševima, povećavao je broj receptora za okus na njihovom jeziku.
Zato se pretpostavlja da ako osjećate potrebu za jakim ukusima, kao što je curry, postoji vjerojatnost da vam nedostaje ovaj mineral.
Nedovoljna količina cinka se povezuje sa stanjima kao što je Parkinsonova bolest. Ovo oboljenje utječe na oksidativni stres, odnosno oštećuje stanice toksinima iz svakodnevnog života.
Cink je dobra zaštita protiv ovakvih oštećenja pa njegov nedostatak umanjuje sposobnost stanica da se bore protiv toksina. Dokazano je da pušenje utiče na smanjenje zaliha cinka, čime se može objasniti potreba pušača za začinjenom hranom.

Peciva i tjestenina

Ljudi koji si uskraćuju ugljikohidrate skloni su čestim promjenama raspoloženja. Proteinske dijete mogu smanjiti razinu hormona serotonina, a ugljikohidrati povećavaju, pomažući da se osjećamo zadovoljnije i sretnije. Obično u nekim lakšim stanjima depresije i neraspoloženja maštamo o vrućim kiflama iz pekare ili pak dobro pripremljenim špagetima.

Kad vam zemlja zamiriše

Mogući problem je nizak nivo minerala u trudnoći, celijakija. Potreba za zemljom ili glinom ponekad se javlja kod trudnica. U ovom stanju ženama uglavnom nedostaje željezo, kojeg kao i magnezija i cinka u najvećim količinama ima u zemlji. Povezuje se i s celijakijom kod djece.

Čokolada

Kada počnete svakodnevno maštatiti o čokoladi onda je moguće da imate problem sa raspoloženjem. Vjerojatno ste u blagoj depresiji, stresu ili pak prolazite kroz krizu PMS-a.
Alkaloidi koji se nalaze u čokoladi pomažu u podizanju razine serotonina. Ona je i izvor magnezija i B vitamina koji se koriste u proizvodnji energije.

Jedna švicarska studija pokazala je da 40 grama crne čokolade dnevno za dvije sedmice smanjuje razinu hormona stresa kortizola kod ljudi koji pate od povišenog krvnog pritiska.
Magnezij je također vrlo važan za sve – od živaca, preko kostiju, do imunološkog sistem.

Pročitajte još