Šta uraditi s jesenjim jabukama? Probajte naših 7 favorita

Piše: Redakcija

Ostalo vam je jabuka pa ne znate kako ih iskoristiti? Ukoliko ste željni nekog slatkog deserta, donosimo sedam recepta za najbrže i najjednostavnije kolače od jabuka. Potrebno vam je malo vremena za pripremu, a na kraju ćete sigurno biti oduševljeni rezultatom

Čarobni kolač od jabuka

Sastojci

čaša griza

čaša oštrog pšeničnog brašna

čaša šećera

prašak za pecivo

vanilin šećer

5 velikih jabuka

cimet

Priprema:

U dublju zdjelu dodajte čašu od tri decilitra brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo te paketić vanilin šećera. Pomiješajte sve suhe sastojke. Dno tepsije nauljite ili premažite puterom. Rukama posipajte suhu smjesu po dnu. Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno tepsije. Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka u jednom sloju, nije ih potrebno cijediti prije, s malo mljevenog cimeta. A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok jabuke u potpunosti nisu prekrivene. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili ne dođete do vrha tepsije. Na kraju po kolaču naribajte puter i stavite ga peći u prethodno zagrijanu rerni na 200 Celzijevih stepeni 40-ak minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju. Poslužiti ga možete toplog ili hladnog. A odlično se slaže s kuglicom sladoleda, karamel umakom i čak čokoladnim preljevom.

Naopaki kolač s jabukama

Sastojci:

2 jaja

100 g kokosovog šećera

50 g omekšalog putera

150 ml mlijeka

1/2 kašičice cimeta

kašika ekstrakta vanilije

2 kašičice praška za pecivo

100 g heljdinog brašna

200 g integralnog pšeničnog brašna

2 veće jabuke

kašika putera

2 kašike meda

Priprema:

Rernu zagrijte na 180 Celzijevih stepeni, a kalup za kolač premažite puterom. Najbolje bi bilo koristiti kalup koji nema odvojivo dno. Jabuke ogulite, očistite od koštica i srca pa narežite na kriške debljine 3-4 mm. Stavite ih u tavu zajedno s puterom, medom i cimetom i kuhajte dok malo ne omekšaju, i plivaju u sirupu. Kratko, otprilike pet minuta. Puter i šećer dobro izradite mikserom pa dodajte jaja i još izmiksajte. Polako dodajte i ostale sastojke i sve pomiješajte pjenjačom ili mikserom na najmanjoj brzini. Jabuke slažite u kalup u krug, kako biste dobili lijepi uzorak kad preokrenete kolač. Prelijte ih sirupom u kojem su se kuhale. Na njih stavite nekoliko kašika smjese pa pažljivo smjesu poravnajte da prekrije cijeli kalup. Pecite 25 minuta ili dok čačkalica koju ubodete u biskvit ne izađe čista. Nakon pečenja, stavite kolač 10 minuta da odmori u kalupu, zatim na kalup stavite tanjir za posluživanje i brzim pokretom preokrenite kolač i maknite kalup. Poslužite topao ili hladan s malo grčkog jogurta kojeg ste pomiješali s medom – ili bez ičega.

Mirisne rolice s jabukama i cimetom

Sastojci:

Tijesto:

350 g mekog brašna

35 g šećera

vanili šećer

prstohvat soli

vrećica suhog kvasca

200-220 ml toplog mlijeka

50 g otopljenog putera

Nadjev:

300 g jabuka očišćena količina

50 g smeđeg šećera

40 g mljevenih badema

kašičica cimeta

50 g otopljenog putera

Preljev:

2 kašike kiselog vrhnja ili grčkog jogurta

2 kašike šećera u prahu

Priprema:

Od sastojaka za tijesto umijesite glako, mekano tijesto, bitno je da ne bude suho i tvrdo, morat ćete dodavati mlijeko po potrebi kako bi vam tijesto bilo jako podatno dok ga mijesite. Možete, naravno, mijesiti i pomoću nastavka za tijesto na miskeru. Mijesite dugo, kako bi tijesto bilo vrlo elastično, minimalno sedam do deset minuta. Gotovo tijesto stavite u posudu, pokrijte krpom i stavite na toplo mjesto da se udvostruči. Za to vrijeme napravite nadjev od ribanih ili sitno sjeckanih jabuka, badema, cimeta i šećera. Gotovo tijesto na pobrašnjeloj plohi premijesite pa razvaljajte u pravougaonik debljine dva centimetra. Neka duža strana bude prema vama. Cijelo tijesto premažite otopljenim puterom pa pospite nadjevom – ostavite zadnji komadić tijesta bez nadjeva. Zarolajte ga od sebe u čvrstu roladu. Pomoću oštrog noža režite rolice debljine približno 1,5 centimetra. Slažite ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje uz razmak od pet centimetara između svake rolice. Rernu zagrijte na 200 Celzijevih stepeni.

Rolice premažite ostatkom putera pa pecite 30-ak minuta ili dok ne dobe lijepu zlatnu boju. Tople rolice ukrasite preljevom i poslužite tople ili hladne.

Tufahije

Sastojci:

Šerbe:

0,5 l vode

300 g šećera

vanilin šećer

limun – sok

6-7 jabuka

Nadjev:

100 g oraha, mljevenih

50 g badema, mljevenih

150 ml šlag pjene

naribana kora limuna iz organskog uzgoja

Dekoracija:

100 ml šlaga

višnje, trešnje, bademi ili orasi

Priprema:

Sirup ćete napraviti tako što ćete u lonac staviti vodu, šećer, limunov sok i vanilin šećer, kratko prokuhati. Iz jabuka izvadite sredine, ogulite ih, zatim ih stavite u sirup i kuhajte na laganoj vatri otprilike pet minuta. Pazite da se ne prekuhaju i raspadnu! Kuhane jabuke izvadite iz posude i ostavite da se ohlade. Dok se jabuke hlade, pripremite nadjev: stavite mljevene orahe i bademe, koricu limuna, šećer i 150 ml šlaga, sve dobro promiješajte. Ohlađene jabuke punite nadjevom i prije serviranja ukrasite šlagom i trešnjom, višnjom, orahom ili bademom. Po želji pospite mljevenim orasima.

Američke palačinke s toplim nadjevom od jabuka

Sastojci:

Za palačinke:

200 g brašna

3 kašike praška za pecivo

kašičica cimeta

kašičica soli

kašičica šećera

300 ml mlijeka

jaje

3 kašike putera

kašičica ekstrakta vanilije

Za nadjev:

2 jabuke

veći crni grozd

2 kašike putera

2 kašike smeđeg šećera

kašika cimeta

120 ml javorova sirupa

Priprema:

U srednje veliki lonac na srednje jaku vatru dodajte puter, smeđi šećer, cimet, sirup, nasjeckane jabuke te bobice s grozda. Dinstajte tri do sedam minuta uz povremeno miješanje. Maknite s vatre i ostavite na toplom i pokriveno. Napravite palačinke tako što ćete u srednje veliku zdjelu prosijati brašno, prašak za pecivo, so, šećer i cimet i promiješajte dok se temeljito ne sjedine. Stavite na stranu. U velikoj zdjeli umutite mlijeko, jaje i vaniliju. Polako ulijte ohlađeni rastopljeni maslac, snažno miješajući. Umiješajte suhe u mokre sastojke, formirajući glatko, pahuljasto tijesto. Poprskajte tavu sprejem za kuhanje ili je namastite i zagrijte na umjerenoj vatri. Otprilike 1/4 šoljice tijesta izlijte u tavu. Pričekajte da se zapeče s jedne strane, zatim preokrenite. Nakon minutu do dvije palačinka je gotova. Ponavljajte sve dok imate smjese. Kad su gotove, palačinke poslažite na tanjir i prelijte nadjevom od jabuka, cimeta i grožđa, a po želji ih nadopunite i dodatnim nadjevima kao što su čokolada, med ili šećer u prahu.

Pletenica s jabukama i orasima

Sastojci:

lisnato tijesto od 500 g

300 g očišćenih jabuka

50 g šećera

25 g putera

2 kašike mljevenog keksa

100 g oraha, grubo isjeckanih

sok od limuna

50 g šećera u prahu

žumanjce

Priprema:

Večer prije pripreme, lisnato tijesto izvadite iz zamrzivača i stavite u frižider da se odmrzne. Jabuke isijecite na kriške, pa na kockice, zajedno s korom. Kako sjeckate, stavljajte ih u posudu i prskajte ih sokom od limuna, da ne bi potamnile. U manju šerpu stavite jabuke i pospite ih šećerom. Krčkajte ih na srednjoj vatri dok tečnost koju puste ne ispari, ali pazite da se jabuke ne pretvore u kašu, poenta je da ostanu kockice. Povremeno ih pažljivo promiješajte, a pred kraj ubacite puter. Jabuke prebacite u posudu i ostavite da se u potpunosti ohlade. Uključite rernu da se grije na 200 Celzijevih stepeni. Isijecite komad papira za pečenje veličine pleha, blago ga pobrašnite pa na pleh stavite hladno lisnato tijesto. Lisnato tijesto razvucite u pravougaonik, na dimenzije 22 x 30 cm. Tijesto narežite na 7-8 mjesta sa strane, kako biste mogli napraviti pletenicu. Po sredini pospite kašiku mljevenog keksa, rasporedite fil preko, pospite sjeckanim orasima i kašikom keksa. Preko fila prvo poklopite uže krajeve, a od trakica ispletite pletenicu. Premažite žumanjceom koje ste razrijedili s malo vode i stavite da se peče dok ne dobije zlatno-smeđu boju, 30-ak minuta, ali vodite se izgledom. Možete poslužiti dok je još topla, sa sladoledom od vanilije. A možete je i ostaviti da se ohladi, pa preliti glazurom od šećera. Glazuru ćete napraviti tako što sipate šećer u prahu u posudu, postepeno sipajte kašičicu po kašičicu soka od limuna dok ne dobijete gušći sos.

Čokoladni banana hljeb s jabukom i orasima

Sastojci:

140 g brašna

70 g kakao praha

50 g šećera

2 kašike meda

2 zrele banane

jabuka

jaje

50 g putera

5 kašika ulja

kašičica ekstrakta vanilije

prašak za pecivo

prstohvat soli

50 g tamne čokolade

100 grama oraha

Priprema:

Prosijte brašno s kakao prahom i praškom za pecivo. Orahe i čokoladu grubo nasjeckajte. Polovicu jednog i drugog ostavite za dekoraciju. Otopite puter. Jaje pjenasto umutite sa šećerom. Dodajte ekstrakt vanilije, med, so, puter i ulje.  Viljuškom zgnječite bananu, a jabuku ogulite i naribajte. Dodajte ih smjesi s jajima. Zatim dodajte suhe sastojke i dobro izmiješajte. Naposljetku silikonskom kuhačom umiješajte polovicu nasjeckanih oraha i čokolade. Smjesu prebacite u kalup obložen papirom za pečenje. Pospite ostatkom čokolade. Pecite na 180 Celzijevih stepeni 50 minuta. Ohladite i po želji ukrasite tako da površinu tanko premažete medom koji ste blago razrijedili vodom i pospite sjeckanim orasima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti