Dunja – zaboravljeno ljekovito voće

Piše: Aldina Zaimović

S dunjama treba se naoružati strpljenjem, ali i dobrim nožem, no, ubrzo ćete se prepustiti njihovom prekrasnom mirisu. Iako često priprema zimnice od dunje zahtjeva mnogo vremena, sam kraj se isplati, jer su ukusne, zdrave i pune vitamina

 

Stari Grci i Rimljani koristili su dunju kao blago sredstvo protiv proljeva, tanin i sluz. Dunje se koriste za izradu emulzija i kompota protiv kašlja, ali i kao voda za obloge, umiruje opekotine. Njeni pripravci koriste se i u kozmetičkoj industriji posebno za izradu različitih losiona. Od dunjinog sjemena proizvode se lijekovi.

Pri pripravljanju čaja i kompota potrebno je koristiti cijele sjemenke jer zdrobljene mogu biti štetne. Zdrobljene sjemenke mogu uzrokovati trovanje. Napitci od dunja; sok, čaj, kompot, osvježavaju i jačaju sluznicu usta, želuca i crijeva. Korisni su u slučaju proljeva. Ljekoviti su plodovi, listovi i sjeme. Sluz dunjina sjemena priprema se stavljanjem sjemena u vodu, a primjenjuje se za liječenje rana nastalih kod dugotrajnog ležanja bolesnika, opekotina i kao sredstvo kojim se natope oblozi kod upaljenih očiju i otvorene, ispucale kože.

Zahvaljujući sluzi i pektinu, dunja je veoma dobra kod liječenja upale ždrijela i sluznice te krajnika i dišnih puteva. Kod upale želučane i crijevne sluznice preporučuje se kuhana dunja koja, također, ublažava i proljeve. Plod dunje izvrsno je sredstvo za liječenje anemije. Sok od dunja, ukuhan s jednakim dijelom šećera, dobro je sredstvo protiv prsnih bolesti i bolesti grla.

Kompot od dunja, jabuka i krušaka

Sastojci:

2 dunje

velika kruška

velika jabuka

štapić cimeta

vanilin šećer

smeđi šećer ili med

voda

Priprema:

Voće ogulite, odstranite mu tvrdu unutrašnjost i koštice pa ga narežite. Stavite u posudu s medom ili šećerom, dodajte vanilin šećer, ulijte malo vode i ostavite da se kuha na laganoj vatri nekoliko minuta. Zatim dodajte štapić cimeta i ulijte vode prema procjeni. Kuhajte dok voće ne omekša, ali pazite da vam se ne raspadne. Sipajte u čaše ili ukrasne teglice i poslužite.

Tart s dunjama

Sastojci:

5 dunja

5 šoljica vode

šoljica meda

sok jednog limuna

mahuna vanilije

lisnato tijesto

pistacije

vrhnje ili grčki jogurt

Priprema:

U zdjelu stavite vodu, med, limunov sok i vaniliju. Kuhajte na laganoj vatri dok med ne nestane. Ogulite, izdubite tvrdu unutrašnjost dunja i narežite ih na jednake komade, ne pretanke, neka budu malo deblji. Dunje stavite u pripremljenu tečnost i kuhajte ih dok ne omekšaju. Povremeno nježno promiješajte. Kada su gotove, ostavite ih sa strane da se ohlade na sobnoj temperaturi. Razvaljajte lisnato tijesto. U okrugli oblik za pečenje stavite pola šoljice tečnosti u kojoj su se kuhale dunje pa poslažite ukrug dunje da izgleda kao cvijet. Preko dunja položite lisnato tijesto i pecite oko 35 do 40 minuta na 180 stepeni. Neka se ohladi kad se ispeče kako biste lakše izvadili kolač i preokrenuli ga. Poslužite s grčkim jogurtom ili umućenim vrhnjem u koje ste dodali malo mljevenog kardamoma i pospite sve sjeckanim pistacijama.

Pekmez od dunja bez šećera

Sastojci:

800 g dunja,

8 kašičica stevije,

200 ml vode,

kašičica soka od limuna.

Priprema:

Dunje operite, ogulite, prerežite na pola i očistite od sjemenki te narežite na kockice. Stavite ih u lonac i zasladite s osam kašičica stevije i dodajte 200 ml vode te kuhajte 20 minuta. Nakon 20 minuta dodajte limunov sok promiješajte i kuhajte još 5 minuta. Nakon 5 minuta ugasite vatru i izmiksajte smjesu štapnim mikserom. Vrući pekmez izlijte u čiste i zagrijane tegle i zatvorite metalnim poklopcima.

Dobro je znati

Dunje se ne mogu konzumirati sirove, već kuhane ili pečene. Koriste se za pripremu kompota, želea, marmelada i voćnih kašica. Inače, riječ marmelada potječe od portugalske riječi za dunju – marmelo. Dunje se dobro slažu s pečenim mesom, piletinom, patkom, junetinom ili mesom divljači, a posebno ako se meso peče zajedno s dunjama ili se već pečeno meso poslužuje s umakom od dunja. Sadrži: proteine, masti, ugljikohidrate, dijetalna vlakna, bakar, taninske tvari, vitamin c, beta karoten, pektin.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti