Ukusnim receptima poboljšajte koncentraciju i raspoloženje

Piše: Redakcija

 

Određene namirnice imaju mnogo hranjivih sastojaka potrebnih za stvaranje, zaštitu i popravak moždanih ćelija. Također, opskrbljuju gradivne dijelove neurotransmitera, moždanih hemikalija koje kontroliraju koliko dobro učite i pamtite, koliko ste sretni i motivirani i koliko se možete opustiti i uživati u životu. Hrana bogata osnovnim hranjivim tvarima za mozak ne samo da će vas zaštititi od raznih mentalnih poremećaja, već će i u godinama koje dolaze pomoći u prevenciji degenerativnih bolesti mozga. Tu hranu nazivamo hranom za mozak. Neke od ovih namirnica poznate su po svojoj dugogodišnjoj zdravoj reputaciji, dok su druge tek nedavno prepoznate

Krem čorba od tikve, mrkve i kurkume
Sastojci:
70 dkg tikve
3 mrkve
glavica luka
1 dl vrhnja za kuhanje
kocka za supu
so
biber
muškatni oraščić
ulje tikve
sjemenke tikve
kurkuma
Priprema:
Nasjeckajte luk nasitno. Očistite tikvu i mrkvu i narežite ih na komadiće. Na malo ulja dinstajte luk, a zatim mu dodajte tikvu i mrkvu. Nakon pet minuta dinstanja zalijte vodom da prekrije sve sastojke. Dodajte kocku za supu. Kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Sve propasirajte štapnim mikserom i dodajte vrhnje za kuhanje. Ako vam se čini pregusta, dodajte još vode. Pustite je da prokuha i dodajte po želji još soli, bibera, malo naribanog muškatnog oraščića i kurkumu. Poslužite vruću i po njoj nakapajte malo ulja od tikve i pospite je tikvinim sjemenkama.

Kolač s narandžom i rumom
Sastojci:
180 g putera
200 g šećera
50 ml ruma
5 jaja
250 g brašna
80 g kukuruznog brašna
prašak za pecivo
4 kašike narandžinog soka
korica narandže
Priprema:
Premažite puterom kalup za hljeb dužine 25 centimetara. Dno obložite pravilno izrezanim papirom za pečenje. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Izmiksajte omekšali puter sa šećerom u pahuljastu smjesu pa dodajte jedno po jedno jaje. Dodajte sok i koricu narandže i rum pa još kratko izmiksajte. Prosijte glatko brašno, kukuruzno brašno i prašak za pecivo pa ih umiješajte drvenom kašikom. Uspite smjesu u kalup, zagladite je i pecite otprilike jedan sat. Provjerite čačkalicom je li gotov, izvadite ga i pustite da se 15 minuta hladi u kalupu, a potom na rešetki. Poslužite ga uz kafu ili čaj.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti