Gisele Bundchen: Raskoš na obalama Pacifika

Piše: Redakcija

Najplaćenija manekenka na svijetu Gisele Bundchen najavila je odlazak s modnih pista. Posvetit će se kaže, svojim privatnim poslovima i porodici, suprugu Tomiju Bradyju i njihovoj djeci sinu Benjaminu i kćerki Vivian s kojima živi u raskošnoj vili u Los Angelesu. Zanosna Brazilka privatno mnogo vodi računa o očuvanju prirode, a tako je uredila i svoje imanje na jugu Kalifornije na kojem uzgaja voće i povrće. Osim pasa u njihovom dvorištu je i kokošinjac. Da, dobro ste pročitali, jedna od najljepših žena svijeta i njen suprug Tomi, igrač američkog fudbala, uzgajaju kokoške.

Jednostavnost i udobnost

A u brizi o pernatim životinjama uživaju i njihovi mališani. Zanimljivo je i to da su Gisele i Tomi svoj dom uredili tako da se u njemu osjećaju udobno, a ne da skupocijenim namještajem impresioniraju goste koji im dolaze.

– Volim jednostavnost i udobnost. Želim živjeti tamo gdje se osjećam kao da sam u stvarnom domu, gdje možeš podići noge i ispružiti ih na kauču, i jednostavno se opustiti – kaže Gisele. Suprug je dopunjava.

– Gisele i ja imamo osam sestara, i u našoj porodici je još mnogo djece. Ovu kuću smo izgradili kao svetilište za našu familiju. Kao mjesto na kojem možemo uživati zajedno – kaže on.
Njihova losanđeleska priča je počela prije šest godina, kada su Bundchen i Brady počeli svoje redovne izlete po sunčanoj južnokalifornijskoj obali nakon završetka NFL sezone. Na jednom od tih putovanja, u blizini kuće koju su iznajmljivali, prije njihovog vjenčanja 2009.godine, otkrili su prostor otvoren prema Tihom okeanu. Odmah su znali na kojem komadu zemlje će jednog dana biti njihov dom.

– Važno nam je da napravimo korijene za svoju porodicu. Budući da oboje cijenimo kreativnost, odlučili smo početi od nule – kaže Brady koji osim sina i kćerke iz braka s Gisele ima i sina Johna, iz njegove ranije veze s glumicom Bridget Moynahan.

Za izgradnju doma angažirali su arhitektu Richarda Landryja i njegovu najčešću saradnicu, dizajnericu interijera Joan Behnke. Oni su razumjeli želju vlasnika da žele udoban dom, a ne kuću koja će biti svijevrsni izlog stilu. Za Giele i Bradyja živjeti dobro znači živjeti odgovorno. Gisele je ambasadorica UN-ovog programa zaštite okoliša na globalnom nivou, i vrlo je svjesna današnjih probema u očuvanju prirodnih resursa.

Jedan od njihovih imperativa kada su počeli graditi dom bio je da se koristi što više recikliranih komponenti, odnosno ekološki prihvatljivih materijala, pored instaliranja takozvane tehnologije siva-voda, Gisele i Tom su instalirali dva značajna polja fotonaponskih solarnih panela (jedan pored vrta, drugi na krovu kuće) kako bi se zadovoljile potrebe objekta za strujom.

Kaldrma i krečnjaci

– Od samog početka pitali smo dizajnere i graditelje kako to možemo što je više moguće napraviti održivim – prisjeća se Gisele.

Inkorporirajući ove zahtjeve u dizajneriski plan, Landry je vješto spojio staroevropsku arhitekturu, naročito francusku, s pacifičkim prostranstvima, te sve spretno uskladio s potrebama savremenog načina života. Kuća od gotovo 14.000 kvadratnih metara, koja ima šest spavaćih soba je izgrađena od različitih vrsta krečnjaka. Jedan od prilaza jezercetu popločan je kaldrmom, tu je i kameni most, i sve uistinu izgleda tako živopisno, ali ne i pompezno i kičasto.

– Tom i Gisele nisu ni razmišljli da impresioniraju ljude svojim domom. Vrlo su osjetljivi na stil i kvalitet, ali nikada oni nisu njihov adut za udobnost i lakoću – kaže arhitekt Landry.

[nggallery id=808]

Pročitajte još