Šta se desi s kožom kada prestanete piti kafu?

Piše: Redakcija

Poznato je koliko je kofein blagotvoran za našu kožu, pa nije ni čudo što se nalazi u sastavu mnogih proizvoda za njegu. Šolja kafe dnevno, obezbijedit će vam dozu koja iznenađujuće mnogo utječe na izgled vašeg lica, a ukoliko je potpuno izbacite, može ostaviti i vidljive posljedice.

Izbijat će vam više bubuljica

Kafa je prirodni antioksidant koji smanjuje upale kože, pa samim tim pomaže kod akni, ali i kod hiperpigmentacije.

Imat ćete više celulita

Antioksidantsko dejstvo kafe pomaže i u borbi protiv celulita, jer kofein utiče na proširivanje krvnih sudova ispod kože, što poboljšava prokrvljenost i samim tim smanjuje celulit.

Više “staračkih pjega”

Šolja kafe dnevno usporit će javljanje “staračkih pjega”, za šta je naročito zaslužna hlorogenska kiselina koja je sastavni dio kafe.

Rozacea će se pojačati

Rozacea je kožno oboljenje koje pogađa milione ljudi širom svijeta. U pitanju je crvenilo na koži koje nekoliko šolja kafe dnevno značajno može da umanji.

Podočnjaci

Kofein utječe i na regulisanje krvnih sudova koji su krivi za crne krugove ispod očiju.

Brže starenje

Prevelike količine kafe dehidrirat će vašu kožu, ali s druge strane, mogu i da je zaštite od štetnog utjecaja sunca.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti