Šta ako ste se prejeli?

Piše: L. B.

U zimskim mjesecima svi jedemo više nego inače, ne brojimo kalorije i ne pazimo šta, kada i u kojim količinama unosimo u sebe. Ako ste ljubitelji slatkog, onda je praznično vrijeme posebno težak period za vas, jer je jednostavno nemoguće odoljeti delicijama kojima smo okruženi. Da stvar bude gora, pretjerano uživanje u slatkim delicijama dovodi nas u začarani krug u kojem neprestano jedemo i tražimo nešto slatko pa slano i tako ispočetka. Kako se ne biste doveli do situacije gdje ste previše pojeli ili ako ste već pojeli više od planiranog, imamo nekoliko savjeta za vas.

 

Dok nije prekasno, poradite na tome da:

Pripremite hranu s visokim udjelom voća i povrća za nadolazeće dane

Pripremite obroke unaprijed

Jedete namirnice bogate vlaknima i proteinima

Umjesto alkohola i sokova konzumirajte mnogo vode

Kada ste gotovi s jelom, odmaknite pribor za jelo, kako ne biste došli u napast

 

Ako se osjećate kao da ste pojeli više ili tešku hranu, pokušajte sljedeće:

Prošetajte

Odradite mini trening

Ne idite u krevet odmah nakon obroka

Popijte čaj, mineralnu ili mlaku vodu s limunom

Dajte sebi vremena da vas prođe taj osjećaj

 

Lijek protiv nadutosti

Trpanje hranom često rezultira nadutošću i povećanim plinovima kojih se možete riješiti vrlo jednostavnim trikovima. Kod problema s nadutosti potrebno je dobro žvakati hranu, jesti polako i ne piti tokom obroka. Ako jedete mahunarke i žitarice, potrebno ih je dobro namočiti prije termičke obrade i konzumacije.

Jako je važno da nakon obroka izbjegavamo bilo kakve slatke deserte, jer šećer također pospješuje stvaranje bakterija u crijevima koje uzrokuju plinove. Oboružajte se biljkama, začinima i namirnicama poput komorača, anisa, bijelog luka, đumbira, kumina, a protiv nadutosti su odlični i metvica te sjemenke bundeve.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti