Znate li šta je zimski bluz i kako ga pobijediti?

Piše: Redakcija

 

Nesigurni ste, neraspoloženi ne ustaje vam se iz kreveta. Vjerovatno imate zimski bluz. Međutim ne trebate se brinuti, lako ga je pobijediti.

Zimska depresija svake godine zahvata trećinu stanovnika sjeverne Europe, a prisutna je i u drugim područjima – njen najjači oblik je “zimski bluz”, koji traje nekoliko dana. Ljekari ovu vrstu depresije nazivaju sezonski afektivni poremećaj, čiji je uzrok, prema mišljenju stručnjaka, nedostatak sunčeve svjetlosti.

Ako vas muči zimski bluz: neraspoloženi ste, nemate volje, ni energije – možete pomoći sebi vrlo jednostavno. Izađite napolje. Boravak na suncu od 20 minuta, tvrde naučnici, ima nevjerovatan utjecaj na raspoloženje.

Baš kao bejbi bluz, postoji i zimski bluz. Da, to je baš onaj osjećaj bezvoljnosti i neraspoloženja koji nas obuzme u ove tmurne dane. U Americi, ovaj osjećaj je klasifikovan kao zvaničan poremećaj raspoloženja. Zašto nas tuga obuzima zimi? Naučno objašnjenje je jednostavno: ne izlažemo se dovoljno suncu.

Zašto je sunčanje tokom zime toliko važno?

Šta je tako magično u sunčevoj svjetlosti? Istraživanja su pokazala da neurotransmiter, serotonin, koji je direktno odgovoran za naše dobro raspoloženje, zavisi od izlaganja suncu.

S proljeća i ljeti, kada ima puno sunčanih dana, nivo serotonina nam je prirodno visok. Zimi i sa kasne jeseni, on opada. Zato je sunčanje tokom zime izuzetno važno.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti