Daj mi, daj mi, daj mi… crtić Maša i Medo!

Piše: Redakcija

Jeste li gledali crtani film „Maša i Medvjed”? Ako imate mališana u kući, odgovor je sigurno „da”. Ako ne, odgovor je u najvećem broju slučajeva opet „da”. Iako autori kažu da je ovaj crtić namijenjen djeci od tri do devet godina, i odrasli su poludjeli za dogodovštinama neobičnog prijateljskog para. Ovaj crtani film nastao je u Rusiji, a inspiracija za likove bila je stara ruska narodna priča.

U izvornoj verziji priče Medvjed je oteo izgubljenu djevojčicu Mašu, kako bi mu ona prala veš, kuhala i čistila njegovu kuću. U crtanom filmu situacija je posve drugačija. Maša i Medvjed su prijatelji, iako mu ona često zadaje ogromne glavobolje.

Demolirana medina kuća

Producenti i scenaristi su uz pomno razmišljanje od toga uspjeli napraviti mnogo zanimljivih zapleta i situacija. A kao inspiracija za Mašu animatoru Olegu Kuzkovu poslužila je nestašna djevojčica koju je upoznao tokom odmora na Krimu. Bila je neopisivo nemirna i hiperaktivna, nije sjedila ni sekunde i u sve je htjela zabosti svoj mali nos.
Takva je i Maša u crtanom filmu Animaccord Animation Studija – nemirna djevojčica nepresušnog izvora energije. Sve što vidi, ona to mora isprobati! Uvijek i odmah! Samo zavrišti: daj mi, daj mi, daj mi… I dobije šta želi. Neopisivo je društvena i prema svima se iste sekunde ponaša kao da ih poznaje godinama.

Njena znatiželja i kreativnost uzrokuje smiješne avanture, iako drugima katkada može uzrokovati nevolje. Medvjed je toplog srca, a njegov tihi svijet okrenuo se naglavačke kada je Maša ušla u njegov život! Isprva je htio da ona što prije ode iz njegove pažljivo uređene kuće. Umjesto toga, ona ju je odmah demolirala. Međutim, veliko Medino srce nije moglo odoljeti šarmantnom osmijehu slatke Maše.

Oprostio joj je to, kao i bezbroj drugih nestašluka. Iako voli miran život, uskoro otkrije da mu Maša nedostaje kad god nije blizu i jedva čeka njihovu iduću, ludu avanturu.

Priče s poukom

Svaka od njih se uvijek dobro završi, zahvaljujući Medvjedovom zaštitničkom ponašanju prema Maši, te njegovoj smirenosti i snalažljivosti. Maša se, osim s Medvjedom, druži i s ostalim stanovnicima šume: zecom, ježem, s nekoliko vukova, vjevericom, ali i medvjedicom.

Kroz svoja druženja oni uče djecu pravom prijateljstvu, brizi, slobodi, kreativnosti i osnovnim vještinama na smiješan i pametan način. Maša prepričava popularne bajke na dječiji način, miješajući priče i likove, ali uvijek sve završi savjetom.

Odnos Maše i Medvjeda je, zapravo, metafora načina na koji dijete komunicira s velikim svijetom i prikaz koliko mu odrasli mogu pomoći na tom teškom zadatku.

Nastanak jedne epizode Maše i Medvjeda zahtijeva tri-četiri mjeseci rada, dok produkcija Mašine priče traje dva mjeseca i to zahvaljujući jedinstvenoj izradi 2D i 3D animacije.

Popularnost ovog crtića brzo raste. Pokazatelji su sljedeći podaci: crtić je emitiran u više od 100 zemalja, postao je najpopularniji video na YouTubeu u Rusiji u 2012., 2013. i 2014. godini. Kad nova epizoda stigne na YouTube, u nekoliko sati pogleda ga gotovo milion ljudi. Do danas MashaMedvedTV kanal stekao je 275 miliona pregleda mjesečno, što ga čini # 20 u Top250 najpopularnijih kanala u 2015. O popularnosti crtića svjedoči i kip ovih dvaju neobičnih prijatelja u ruskom gradu Rostovu. Hiljade malenih obožavatelja redovno ga posjećuje, kako bi se mogli fotografirati sa svojim omiljenim likovima.
Maša i Medvjed je postao najjači brand u Rusiji od 2009. godine, koji pokriva glavne kategorije proizvoda. Vodeće evropske kompanije poput Ferrera i Paninija odabrali su Mašu kako bi pokrenuli svoje linije proizvoda u Rusiji i CIS-u. Mašina orginalnost je visoko vrednovana od mnogih kompanija diljem svijeta, kao što su: Simba, Egmont, Sony, NBC Universal.

Maša i Medvjed osvojili su početkom ove godine prestižnu nagradu Kidscreen Awards 2015 u kategoriji za najbolji animirani film. Kidscreen Awards je jedna od najvažnijih nagrada u svijetu komercijalne animacije, koja se dodjeljuje u kategorijama “Programi za djecu” i “Televizijska mreža za djecu.” Svečana dodjela nagrada održava se svakog proljeća u Miamiju.

[nggallery id=818]

Tajna uspjeha je u …

Crtić je razvio jaku vezu sa širokom publikom zbog kombinacije sljedećih faktora:
– Humor privlačan širokoj publici
– Samostalni zapleti, koji svaku epizodu čine zasebnom pričom
– Obrazovna vrijednost
– Originalna muzika i pjesme
– Svaka epizoda ima svoju temu i dinamiku

Maša i Medvjed razbijaju dječije strahove

Animaccord Animation Studio pokrenuo je i spin-off projekt koji se zove “Masha’s Scary Tales”, u kojem se objašnjava kako svi dječiji strahovi nisu stvarni i kako su samo proizvod njihove mašte. Uglavnom, Maša djecu uči o tome kako se boriti s uobičajenim strahovima.

Pročitajte još