Najglamurozniji događaj svjetske kreme: Met Gala još jednom pokazao zašto je Anna Wintour najmoćnija žena modne scene

Piše: Redakcija

U ponedjeljak, nakon što je prvi sumrak pao na Petu aveniju, više od 500 glumica i glumaca, dobitnika Oscara, Wall Street titana, modnih dizajnera i holivudskih igrača prošetalo se dugim crvenim tepihom do Metropolitan muzeja umjetnosti u New Yorku, koji je posljednjih godina postao mjesto gdje se održava najznačajnija godišnja zabava u rasporedu njujorškog društva.

Prošle godine u jednoj noći je prikupljeno 12 miliona dolara, i događaj je bio top tema na Twitteru koja je već narednog dana privukla 25 miliona posjetitelja na stranicu vogue.com. Ove godine bit će dijelom dokumentarnog filma Andrewa Rossija.

Radi se o prikupljanju sredstava za Institut kostima Metropolitan muzeja umjetnosti – događaj poznat i kao Met Gala. Osim otvaranja godišnjeg fashion showa koji je ove godine posvećen Kini, odnosno utjecaju kineske estetike na Zapadnu modu, ovaj događaj je i svojevrsni dokaz nepogrešive moći ko-domaćice 65-godišnje urednice Voguea i umjetničke direktorice izdavačke kuće Condé Nast, Anne Wintour.
Od 1999.godine Wintour, željezna ruka u Oscar de la Renti (ili Pradi ili Chanelu) haljini, je snaga koja je pokrenula promjene, pretvarajući ovaj događaj od dobro posjećene večere donatora muzeja, u jednu od najvećih noći za prikupljanje novca koju organizira jedna kulturna institucija, ali i kao globalnu reklamu bez presedana njene vizije modne industrije.

Kako se to desilo nije samo priča o promjenama u društvu, medijima i filantropiji, već i priča o tome kako jedna žena razumije koliko samo jedna noć može učvrstiti njenu moć kao korporativnog brokera.
Pod rukovodstvom Wintour, na ovom događaju se prikupilo više od 145 miliona dolara za Institut kostima, oni koji joj prisustvuju mogu platiti 25,000 dolara za pojedinačnu kartu ili minimalno 175,000 dolara za sto za desetero.

Nasuprot ovome, na nedavnom David Rockefeller ručku Muzeja moderne umjetnosti, što je najveći godišnji fond za prikupljanje novca za ovaj muzej, prikupljeno je 3.5 miliona dolara, dok je proljetna i jesenja New York City Ballet gala zabava prošle godine u kombinaciji donijela 5.45 miliona dolara.

Dijelom i zbog toga prošlog maja Met Gala zabavi je prisustvovala Michelle Obama i gotovo svaki živući američki modni dizajner kako bi uveličali otvaranje renoviranog Instituta kostima, prostora koji je preimenovan u “Anna Wintour Costume Center.”
Koliko god je event dobar za Met, također je dobar i za Vogue, cementirajući tako Anninu poziciju kao najmoćniju personu u svijetu mode. Ona i njen tim vrše izvjesnu kontrolu vezano za listu gostiju, plan sjedenja, medijsko pokrivanje, odlučuju koji reporter smije gdje ići, a često odlučuju i o tome šta će koji gost obući.

Kako je ova gala postajala iz godine u godinu sve veća i po broju zvijezda počela konkurirati Oscaru Annini poduhvati su otišli izvan onoga što je bilo ko očekivao, kazao je Calvin Klein dodajući kako je planiranje ovog eventa postalo mnogo kompleksnije.

Neke zvijezde na ovu zabavu dolaze obučene u dizajnersku odjeću kuća koje im plaćaju da ih reklamiraju. Naprimjer, Jennifer Lawrence je došla u Dioru, koja je unazad nekoliko godina zaštitno lice njihove kampanje. Jennifer Lopez je došla u haljini i društvu Donatelle Versace.

Ali drugi dolaze sa dizajnerima koje Vogue spari s njima, čime se demonstrira moć ovog časopisa u Hollywoodu u vrijeme kada posao vezan za luksuz cvjeta, a plaće za pojavljivanje u filmovima opadaju.

– Anna ima ideju o tome ko s kim treba biti uparen, i te ideje imaju tendenciju da budu dobre – kaže glumica Claire Danes, koja se pojavila u tamnozelenoj haljini kuće Valentino.
Niko od onih koji se pojavio na gala zabavi nije izrazio nezadovoljstvo time s kim je sparen.

Prema dnu stepenica stajala je pjevačica Alicia Keys s dizajnerom Jean Paul Gaultierom.

Na vrhu je bila Anne Hathaway, u haljini boje zlata i izgledom princeza Leie, koju je opisala kao couture haljinu s kapuljačom.
Hathaway, koja je veteranka raznih dodjela nagrada, čak je osvojila i Oscara za ulogu u “Les Miserables” 2013. godine, kaže da se ništa ne može porediti sa Met Ball-om.

– Ovo je zabavnije. Nahrane te i samo dvoje ljudi drže govor. Mnogo je stoga opuštenije – objašnjava ona.

Riccardo Tisci, dizajner u Givenchyju je došao na zabavu sa glumicom Julianne Moore. Do njih su se mogli vidjeti Cher i Marc Jacobs. Kamera užurbano prelazi sa Reese Witherspoon na Kim Kardashian i Kanyea Westa.

Wintour, koja je i umjetnički direktor Condé Nast-a, izdavača Voguea, navodno nije godinama dopuštala da se na zabavi pojavi Kim Kardashian, ali vremena su se promijenila.
Ove godine je bila prisutna čak i Kimina majka Kris Jenner, i Kimina polusestra, model Kendall Jenner.

Oko osam sati i trideset minuta uvečer fotografi su ponovo počeli slikati kada su propuštali da prođe žena u dugoj crnoj haljini sa mnogo mlađim pratiocem ispod ruke. Bila je to Madonna i muzički producent Diplo.

Šta je vraća na ovo mjesto svake godine, neko ju je upitao.

– To je poput Fellinijevog filma. Najbolje i najgore od svega je ovdje – kaže Madonna.
Prisustvovanje ovom događaju je postalo dio strategije o kojoj razmišlja svaki dizajner na svijetu – kaže Ed Filipowski, ko-predsjednik firme KCD za odnose s javnošću i produkciju.

– Nijedan internacionalni događaj nije čak ni blizu ovome – dodaje on.

Iako je odbila da bude intervjuirana za potrebe ovog članka objavljenog u The New York Timesu, Anna je pristala mailom odgovoriti jedino na tri pitanja novinara, pod uslovom da ne sadržavaju pitanja vezana za listu gostiju, raspored sjedenja i informacije o finansijama. Upitana da objasni svoju vlastitu motivaciju vezano za rad na ovom projektu, kazala je: Nije bio veliki plan u pitanju.

Uprkos tome, Filipowski kaže: Moje iskustvo kaže da ona ne radi ništa što ne razumije.
Ono što je sigurno napominje Emily Rafferty, predsjednica emeritus muzeja, da je prije Anninog dolaska ovo bila skroz drugačija zabava.

– To je bio događaj lokalnog društva
Pat Buckley, supruga Williama F. Buckleyja, članica visokog društva, od 1979.godine je nadzirala događaj. Karte su uglavnom kupovali pojedinci, dok danas većinu kupuju firme kao što su Burberry, Chanel i Versace.

Međunarodna modna gomila je ušla u ovu cijelu priču s muzejom 1983.godine sa Yves Saint Laurent showom, kojeg je osmislila Diana Vreeland, tada posebna savjetnica Instituta kostima. Kombiniran s eksplozijom novca s Wall Streeta, profil onih koji su prisustvovali gala zabavi se počeo mijenjati.
Istinska promjena je došla 1995., kada je Wintour ponuđeno da bude domaćin večeri prvi put. Naredne godine tu pozivnicu je dobila Elizabeth Tilberis, drugi uvozni britanski proizvod doveden da rukovodi magazinom Harper’s Bazaar 1992. godine.

Međutim, 1999. godine Wintour je postala defakto domaćin ovog događaja. Svake godine nekoliko zvijezda us kladu s temom večeri, koja je iz godine u godinu drugačija, nekad slavi Kinu, kao što je to slučaj ovoga puta, nekada britansku modnu scenu, nekada američku i slično, s Annom su domaćini Met Gala zabave.

Pogledajte bogatu fotogaleriju haljina koje su dame nosile ove godine na Met Gala zabavi. Mislite li da bi se neka preminula holivudska diva okretala u grobu da ih vidi?

[nggallery id=824]

Pročitajte još