Ideje za zdravi doručak

Piše: L. K. P.

 

 

Doručak je najvažniji obrok i nikako se ne smije preskakati. Zbog toga, bitno je da dan započnete kvalitetnom i zdravom hranom. Najzdraviji doručak može biti jeftin, a ukusan.

Makarone sa tunjevinom

Priprema: 10 minuta

Skuhajte 100g (integralnih) makarona. Jednu manju konzervu tunjevine u maslinovom ulju izvadite u zdjelu i usitnite viljuškom, dodajte jedan isječeni mladi luk, nasjeckajte nekoliko maslina, kiselih krastavaca i paradajz. Gotove makarone procjedite i spojite sa smjesom od tunjevine. Ove makarone mogu se jesti tople i hladne, sa dodatkom još povrća po ukusu.

 

Sezonska salata

Priprema: 5 minuta

Povrće po izboru (npr. 1 mrkva, 3 rotkvice, 4-5 listova zelene salate, 1 mladi luk) dobro operite i sjeckajte. Pomješajte u staklenoj posudi sa poklopcem povrće, dodajte 1-2 kašike sjemenki lana, začinite sokom od pola limuna i malo soli. Posudu poklopite i salata je spremna za nošenje na posao i idealan zdravi dorucak. Uz salatu pojedite parče dvopeka ili integralnog hljeba.

Od povrća, zavisno od ukusa i sezone, možete da stavite i paradajz, špinat, krastavicu, čak i neko voće, npr. jabuku, krušku, lubenicu, dinju, grožđe, kao i kockice sira.

 

Voćni frape sa jogurtom

Priprema: 5 minuta

Uzeti jednu bananu, 140 g smrznutog jagodičastog ili šumskog voća, 40g nemasnog jogurta i oko 100 ml soka od narandže. Bananu i bobice stavite u blender i mutite dok ne dobijete glatku kašu. Zatim sipajte jogurt i po želji sok od narandže, u zavisnosti koliku gustinu i količinu želite da postignete.

 

Musli sa jogurtom ili mlijekom

Priprema: 3 minute

Kupovni musli je pun šećera, pa je bolje da žitarice sami iskombinujete. Kupite po 100 g ovsenih, ječmenih i raženih pahuljica i 200g mljevenog lana (bogato je omega-3 masnim kiselinama i dobro je za probavu, možete po 1-2 kašičice da dodate u svaki doručak). Pomješajte sve u jednoj tegli. Ova količina biće dovoljna za 4 doručka. U tanjir sipajte žitarice, pomješajte sa jogurtom ili mlijekom i sačekajte 15 minuta. Pojedite sa jednom bananom ili šakom jagodičastog voća. U musli možete da dodate i suho grožđe, lješnjake, orahe  itd.

 

Slatka kaša od žitarica

I ovdje su kombinacije gotovo neograničene, a ovaj doručak, osim što je hranjiv, daje energiju i pokreće metabolizam, brzo i lako se priprema, pa je zgodan za pripremanje i u kancelariji.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti