5 grešaka u tuširanju koje vam mogu uništiti kožu

Piše: Redakcija

Neke navike u tuširanju mogu loše utjecati na vašu kožu. Suha koža, svrab i infekcija su samo neke od posljedica ovih pogrešnih navika.

Koristite oštar sapun

Možda vam se sviđa taj škripavo-čisti ojsećaj koji dolazi od ribanja kože, ali sapuni sa antibakterijskim sredstvima ili oštrijim deterdžentima mogu nanijeti više štete nego koristi. Ta škripava senzacija dogodi se kada se sa kože uklone sva prirodna ulja. Štaviše, triklosan, antibakterijski sastojak koji se koristi u nekim antibakterijskim sapunima, povezan je sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima. Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) tvrdi da sastojak nije toksičan za ljude, ali studije na životinjama sugerišu da triklozan može promeniti nivo hormona. Druge laboratorijske studije povezivale su hemikaliju sa razvojem rezistencije na antibiotike. Preskočite upotrebu antibakterijskih sapuna pod tušem i potražite proizvode koji ne sadrže mirise, a sadrže hidratantnu kremu.

Tuširanje vrućom vodom – suha koža

Vrući tuševi mogu da izazovu pojavu ekcema. Poslije tuširanja osjećate da vam je suha koža i svrbi vas? Vjerovatno ste se tuširali suviše vrućom vodom. Ako iz tuš-kabine izlaze oblaci pare, to je siguran znak da je voda bila prevruća. Ne morate se potpuno odreći vrelih tuševa. Ali da biste postigli isti umirujući efekat, preporučuje se da se para nakupi prije nego što zakoračite pod tuš. Kad u kabini postane sparno i sve se zamagli, podesite vodu na prijatnu temperaturu i uđite pod tuš. Na ovaj način možete uživati u toploti bez iritacije i suhe kože.

Previše ribate kožu

Osim ako niste totalno prekriveni prljavštinom (recimo radite po cijeli dan napolju), jedina mjesta kojima je zaista potrebno veliko sapunanje su pazuh i prepone. Voda je dovoljna za sve ostalo , čak i nakon napornog treninga zbog kojeg ste se potpuno oznojili. Pored tih prirodnih ulja, vaša koža je prekrivena i „dobrim“ bakterijama koje su ključne za zdravlje kože. Čišćenje od glave do pete, čak i ako koristite blaži sapun, i dalje može lišiti kožu ovih korisnih bakterija. A upravo bakterije vas štite od pojave akni i ekcema, kao i suhe kože.

Ne čistite svoj brijač

Na brijaču se mogu sakupljati bakterije sa kože, koje se zatim razmnožavaju pod vlažnim, tamnim tušem. Zbog toga ga morate isprati vrelom vodom prije svake upotrebe. U protivnom, povećava se rizik od infekcije, posebno ako se posječete. Žilet tj. oštricu brijača trebalo bi zamijeniti otprilike jednom sedmično. Ako suviše dugo koristite isti brijač, povećavate rizik da se posječete i stvorite ulaz za bakterije.

Bonton tuširanja u teretani

Problemi kao što su atletsko stopalo, gljivice na nogama i bradavice najčešće se pokupe upravo na javnim kupalištima. Nosite japanke za tuširanje  kada se tuširate u teretani, na bazenu i drugim javnim prostorima kako biste izbjegli ove probleme.

(Dž.S.)

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti