Uvijek poželjan obrok: Njegovo veličanstvo – rižoto

Piše: I.J.

Riža je najpopularnija žitarica na svijetu, a rižoto jedno od najpoznatijih italijanskih jela. Njegova tekstura varira s obzirom na to u kojoj ga regiji pripremaju i koje namirnice koriste, ali način pripreme je uvijek isti. Opće je pravilo da se riža stavlja u posudu s malo masnoće i prži na laganoj vatri, a potom se dodaju namirnice – vruće ili tople, nikako hladne, i to malo pomalo, te topli temeljac, kašiku po kašiku. Sad kada znate osnove, možete priremiti ova četiri ukusna recepta

Čarolija morskih plodova

Sastojci:

pakovanje mješavine smrznutih morskih plodova

veći ljubičasti luk

šoljica riže

1 l povrtnog temeljca

1 dl bijelog vina

kašika margarina

sol, biber, tamjan, peršun

Priprema:

Na laganoj vatri i maslinovom ulju popržite luk dok ne omekša. Dodajte rižu pa sve pržite još 3-5 minuta. Potom dodajte šoljicu temeljca, a nakon što ispari dolijte vino. Nakon što i vino ispari dodajte plodove mora (bez surimi štapića koji se kraće kuhaju. Njih dodajte nekoliko minuta pred kraj kuhanja). Nastavite s dolijevanjem temeljca i učestalim miješanjem dok riža ne omekša al dente ili po vašem ukusu. Zadnjih pet minuta dodajte margarin, surimi štapiće i začine. Pospite peršunom i poslužite toplo, jer rižoto gubi svoju kremastost kada se ohladi.

Kremasta piletina s gljivama

Sastojci:

400 g pilećih prsa

250 g smeđih šampinjona

250 g bukovača

mrkva

struk prase

čehno bijelog luka

malo tamjana

peršunov list

1,5 šoljica riže

sol i biber

margarin

Priprema:

Prasu operite. Donji, bijeli dio prase narežite na kolutiće, a zeleni na trakice. Šampinjone i bukovače narežite. Gljive nemojte prati, ako je potrebno očistite ih pomoću krpe ili kuhinjske četkice ili jednostavno nožićem ogulite dio kožice. U dubljoj i široj tavi na margarinu dinstajte prasu, pa joj dodajte na tanje kolutiće narezanu mrkvu. Nakon 2-3 minute stavite i na kockice narezano meso pa ga kratko popržite. Dodajte zatim i gljive, sjeckani bijeli luk, peršunov list i sve promiješajte. Dinstajte dok ne ispari sva tekućina iz gljiva pa dodajte rižu i podlijevajte temeljcem dok riža ne bude kuhana. Na kraju dodajte tamjan i kockicu putera. Promiješajte i poslužite odmah.

Ukusni karfiol i špinat

Sastojci:

1/2 srednje glavice karfiola isjeckane na komadiće u blenderu

500 g špinata narezanog na komadiće

konzerva bijelog graha

120 ml supe od povrća

supena kašika kopra

2 supene kašike sušenog paradajza

3 čehna bijelog luka

čajna kašičica tamjana

nekoliko komadića šparoga po želji

250 g riže

malo maslinovog ulja

glavica luka

parmezan po želji

Priprema:

Na malo maslinovog ulja popržite luk i bijeli luk dok ne postignete zlatno žutu boju. Zatim dodajte grah i povrtnu supu te prokuhajte pet minuta. U međuvremenu, stavite kuhati rižu te je maknite s vatre kad je kuhana al dente. Zatim u blender stavite sve sastojke i izmiješajte dok ne postignete homogenu smjesu. Prokuhajte još nekih pet minuta. Na kraju prelijte rižu dobivenim umakom, po želji možete posuti parmezanom i s nekoliko komadića šparoga.

Vatrena cvekla

Sastojci:

150 g riže

1/2 glavice crvenog luka

4-5 dl povrtnog temeljca

1 dl bijelog vina

3 velike kašike pirea od cvekle (ili više ako želite jaču boju i okus cvekle)

kašika svježe ribanog parmezana

kašika margarina

kašika maslinovog ulja

sol, biber

Za pire od cvekle (cca 200 ml):

3 srednje velike cvekle

0,3 dl bijelog vinskog octa

prstohvat soli

Priprema:

Poželjno je da pire od cvekle pripremite unaprijed. Cveklu kuhajte otprilike sat i po. Kada se ohladi, ogulite je, narežite na manje komade, pa izmeljite u pire, dodajući sirće i sol. Spremljen u teglici, pire može stajati u frižideru skoro mjesec. U posudi debljeg dna na maslinovom ulju pirjajte luk te pred kraj dodajte bijeli luk. Dodajte rižu pa je malo popržite, pazeći da ne dobije boju nego da se samo zastakli, te dodajte vino. Kad je vino isparilo, rižu počnite postupno podlijevati temeljcem, miješajući da se ne zalijepi za dno posude. Nakon 20 minuta kuhanja dodajte pire od cvekle pa kuhajte još koju minutu dok riža ne bude al dente. U kuhanu rižu lagano umiješajte margarin i parmezan. Prema potrebi još posolite i pobiberite. Poslužite uz malo maslinovog ulja i pospite komadićima parmezana te uz salatu i malo prepečenog hljeba po želji.

 

Savjet za rižoto koji će uvijek uspjeti

Prva i najvažnija stvar jeste odabir riže. Najbolji odabir je arborio riža, ali možete koristiti i druge riže okruglog zrna.

Kremastu teksturu rižota postići ćete dobrom dozom putera. Kada je riža još al dente, a voda u loncu nije do kraja isparila, dodajte kockice putera koji je stajao na sobnoj temperaturi, pa sve dobro promiješajte i sklonite s vatre. Ništa nije bolje od savršeno kremastog rižota pa se ne bojte upotrijebiti veće količine putera.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti