Ako vas muče proljetne alergije, provjerite pod

Piše: Preuzeti tekst

Kontrola alergije i astme započinje kod kuće. Mnogi ljudi s alergijama ostaju u zatvorenom kad je pelud na svom vrhuncu, no to ne znači da ćete se tako spasiti i od simptoma alergije. Stručnjaci preporučuju tri načina na koje možete poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom:

1.Kontrolirajte svoj kontakt s alergenima u zraku u zatvorenom

2.Dobro provjetrite svoje zatvorene prostore

3.Za čišćenje zraka u zatvorenom koristite filtere zraka

Pod je ključan u kontroli alergije kod kuće

Alergeni su tvari koje kod nekih uzrokuju alergijske reakcije i izazivaju simptome astme. Zrak širi alergene uokolo, a oni se smještaju na namještaj i podove. Unutrašnji okidači alergije uključuju grinje i plijesan, kao i pelud donešenu izvana, što sve može utjecati na kvalitetu zraka u vašem domu. Isparljivi organski spojevi (VOC) prisutni u mnogim bojama i završnim obradama još su jedna od briga mnogih koji pate od alergija i astme. Da biste poboljšali svoj unutarnji okoliš i ublažili simptome alergije, tražite opcije za podove pogodne za alergije, uključujući marke koje emitiraju manje količine VOC-a.

Pločice

Ova vrsta poda najpogodnija je za alergičare. Tvrda, ravna površina keramičkih i porculanskih pločica čini ih dobrim izborom za alergičare. Pločice je lako održavati čistima jer grinje, pelud i dlaka kućnih ljubimaca ne mogu prodrijeti u njihovu nepropusnu teksturu. Keramičke i porculanske pločice vrlo su vodootporne. To ih čini dobrim izborom za kupaonice i kuhinje, gdje para i voda mogu uzrokovati plijesan. Iako su keramika i porculan vrlo pogodni za alergičare, nije svaka vrsta pločica izvrsna opcija. Neki materijali za pločice, poput prirodnog kamena, mogu biti porozniji od drugih. Nečistoća i prašina mogu se ugurati u neravne pukotine, čineći ove vrste podova manje učinkovitima.

Pod od tvrdog drveta/parket

Pod od tvrdog drveta još je jedna izvrsna opcija za alergičare. Podovi od masivnog drveta proučavani su i pokazalo se da imaju minimalnu kontaminaciju prašinom, plijesni i životinjskom peruti, što rezultira poboljšanom kvalitetom zraka u zatvorenom. Tvrdo drvo dobro djeluje u spavaćoj sobi ili dnevnom boravku. Osim toga, podovi od tvrdog drveta poznati su po tome što ih je lako održavati čistima – prašinu i smeće jednostavno možete pomesti ili usisati.

Pluto/bambus

Poput tvrdog drveta, pluta i bambus su prirodni podovi pogodni za alergije. I pluto i bambus brzo rastu i obnavljaju se, što ih čini održivim i ekološki prihvatljivim odabirom. Bambus je zapravo trava, ali izgledom i osjećajem usporediv je s tvrdim drvetom. Prirodni pluto pruža dodatnu izolaciju od buke, ali je i osjetljiviji na udubljenja ili oštećenja vodom.

Tepih

Tepihe treba temeljito usisati i očistiti prema uputama proizvođača. Profesionalno čišćenje tepiha može pomoći u uklanjanju alergena uklanjanjem prašine i prljavštine ugrađene u tepihe.

Linoleum

Iako se linoleum i vinil mogu smatrati zamjenjivima, izrađeni su od različitih materijala. I vinil i linoleum su materijali s ravnom površinom, ali vinil je u osnovi svestrana umjetna plastika. Linoleum, koji je napravljen od lanenog ulja, smatra se ekološki prihvatljivijom i boljom opcijom za alergičare. Glatka, ravna površina čini ovaj tip poda jednostavnim za održavanje. Linoleum košta više od vinila, ali za one koji imaju alergiju razlika u cijeni može biti prihvatljiva.

Bez obzira koju vrstu poda odabrali, morate ga održavati čistim i ograničiti alergene u zatvorenom, upozoravaju stručnjaci.

Glavni izvori unutarnjih alergena su:

Pelud koja je došla izvana

Kućni ljubimci

Tepih od zida do zida

Mekani namještaj

Punjene igračke

Krevetnina

Vlažna područja

Sobne biljke

Hoće li uređaji za čišćenje zraka pomoći?

Uređaji za čišćenje zraka mogu vam pomoći. No najbolji način za poboljšanje kvalitete zraka je uklanjanje izvora alergena i nadražujućih tvari iz vašeg doma. Poduzmite mjere kako biste izbjegli i smanjili kontakt s alergenima. Također povećajte protok vanjskog zraka u svoj dom i smanjite vlagu što je više moguće, a u vrijeme proljetnih peludnih alergija pazite da otvarate prozore kad je koncentracija peludi niska.

Najbolji su goli podovi i zidovi, posebno u spavaćoj sobi u kojoj provodite trećinu vremena. Izbjegavajte tepih od zida do zida, ako je moguće.Također izbjegavajte teške zavjese i prekomjerno presvučen namještaj od tkanine, gdje će se alergeni lako zavući.

Usisavajte jednom ili dva puta tjedno. Usisavanje pomaže u održavanju alergena na niskom nivou, a najbolje je s usisavačima s posebnim antialergijskim filterima.

Izvor:24.satahr

(Dž.S.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti