Torta s jagodama bez pečenja

Piše: Redakcija

Ukusna, osvježavajuća i što je najbitnije, vrlo jednostavna za napraviti

Sastojci:
Za koru:
1 šoljica badema
10 hurmi bez košpica
4 kašike nezaslađenih suhih kokosovih pahuljica
prstohvat soli

Fil:
3 šoljice indijskih oraščića, namočenih preko noći u vodi sobne temperature
1/4 šoljice kokosovog ulja
1/4 šoljice svježeg limunovog soka
1/2 šoljice meda
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 1/2 šoljica svježih jagoda
1 šoljica jagoda, za dekoraciju
svježa metvica za ukrašavanje

Priprema:
Hurme stavite u posudu s vodom i namočite ih 10 minuta da omekšaju.
Ocijedite i ostavite sa strane.
Da biste napravili koru, kalup za tortu poprskajte sprejem od kokosovog ulja.
U blenderu sameljite bademe, zatim dodajte hurme i kokosove pahuljice te blendajte dok se sastojci ne sjedine.


Smjesu ravnomjerno utisnite na dnu posude. Odložite sa strane.
Za fil ocijedite i isperite indijske oraščiće koje ste prethodno namočili.
Indijske oraščiće, kokosovo ulje, limunov sok, med i vaniliju stavite u blender i miješajte dok ne postignete glatku smjesu.


Dodajte jagode i miješajte dok ne postane vrlo glatko.


Na koru izlijte fil od jagoda, pa ga lopaticom ujednačite.


Stavite u zamrzivač preko noći da se stegne.
Izvadite tortu sa sirom iz zamrzivača najmanje sat prije posluživanja.
Na vrh stavite svježe jagode i lišće metvice.

 

Pročitajte još