Šta je holesterol i šta radi našem tijelu?

Piše: L. B.

Ako ovo čitate, vjerovatno vam je stalo do vašeg zdravlja i uloge koju holesterol ima u vašem organizmu. To je važan prvi korak. Šta je, zapravo, holesterol? Zašto se uvijek uplašimo kad na nalazima vidimo da je povišen

 

Holesterol je voštana tvar, ali to u biti nije “loše”. Vaše tijelo ga treba za izgradnju ćelija i stvaranje vitamina i drugih hormona. Ali, previše holesterola može predstavljati problem. Holesterol dolazi iz dva izvora. Vaša jetra stvara sav holesterol koji vam treba. Ostatak holesterola u vašem tijelu dolazi od hrane životinjskog porijekla. Naprimjer, meso, perad i mliječni proizvodi sadrže holesterol u prehrani, a također i zasićene i trans masti.

Trans masti uzrokuju da vaša jetra proizvodi više holesterola nego što bi to inače učinila. Nekim ljudima ova dodatna proizvodnja znači da prelaze s normalnog na nezdravi nivo holesterola.

Neka tropska ulja, poput palminog i kokosovog, te ulja sjemenki palme, sadrže zasićene masti koje mogu povećati loš holesterol. Ta se ulja često nalaze u pečenim proizvodima.

Zašto je važan

Holesterol cirkulira u krvi. Kako se količina holesterola u krvi povećava, tako raste i rizik po vaše zdravlje. Visok holesterol doprinosi većem riziku od kardiovaskularnih bolesti, poput bolesti srca i moždanog udara. Zato je važno testirati holesterol, kako biste mogli znati i kontrolirati njegov nivo.

Dvije su vrste holesterola: LDL holesterol, koji je loš, i HDL, koji je dobar. Previše loše vrste, ili nedovoljno dobre, povećava rizik da se holesterol polako nakuplja u unutarnjim zidovima arterija koje hrane srce i mozak.

Osim LDL-a i HDL- a, u krvi imamo još jednu vrstu masti koju nazivamo trigliceridi. Istraživanja pokazuju da su visoki nivoi triglicerida i LDL-a povezani sa srčanim bolestima.

Holesterol se može spojiti s drugim tvarima i stvoriti gustu, tvrdu naslagu na unutarnjoj strani arterija. To može suziti arterije i učiniti ih manje fleksibilnima, stanje poznato kao ateroskleroza. Ako krvni ugrušak stvori i blokira jednu od ovih suženih arterija, može doći do srčanog ili moždanog udara.

Ključno je…

Kad je riječ o holesterolu, ne zaboravite: provjeriti i kontrolirati.

– Provjerite nivo holesterola. Ključno je znati svoje brojeve i procijeniti rizik.

– Promijenite način prehrane i način života.

– Kontrolirajte holesterol, prema potrebi uz pomoć ljekara.

Visok holesterol jedan je od glavnih faktora rizika za koronarnu bolest srca, srčani udar i moždani udar. Ako imate druge faktore rizika, poput pušenja, visokog krvnog pritiska ili dijabetesa, vaš se rizik dodatno povećava.

Što više faktora rizika imate i što su oni ozbiljniji, to je vaš ukupni rizik veći.

 

Preveniraj srčani udar

Preporuka je nakon 20. godine holesterol mjeriti svakih pet godina. Način utvrđivanja nivoa provodi se jednostavnim krvnim testom koji pokazuje ukupni nivo holesterola, nivoe LDL-a, HDL-a i triglicerida.

Podaci o nivou holesterola u krvi pomoći će vašem ljekaru da procijeni rizik nastanka srčanih bolesti, ali i pronađe najbolji način za postizanje cilja – nižeg nivoa LDL-a i višeg nivoa HDL-a, kako u prevenciji, tako i u liječenju srčanih bolesti.


Vježbanje

Redovnim vježbanjem možete smanjiti nivo LDL-a i povećati nivo HDL-a. Pokušajte svakodnevno biti fizički aktivni barem pola sata.


Namirnice bogate lošim holesterolom
  • Mast
  • Masno meso
  • Iznutrice od mesa
  • Kupovne i domaće pite od jetre goveda i peradi
  • Kobasice (polu dimljene, kuhane dimljene, nekuhane dimljene i sušene)
  • Mesni poluproizvodi
  • Masna riba
  • Crveni kavijar
  • Plodovi mora
  • Riblje konzerve
  • Mlijeko i proizvodi s mnogo mliječne masnoće
  • Puter
  • Brza hrana
  • Margarin i hidrogenirane masti
  • Bilo koja slastica napravljena od putera, margarina i žumanjaka

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti