Vitamin A dokazano briše bore i uništava akne

Piše: Redakcija

Mnogobrojne su dobrobiti vitamina A za tijelo, ali ovaj moćni vitamin može da vam pomogne da smanjite svoje bore na licu. On utječe na izjednačavanje tena, licu daje prirodnu boju, smanjuje bore, čisti kožu od akni i od infekcija, te kožu čini blistavom, zategnutom i prirodno lijepom.

Istina je će pomoći i kod najdubljih bora, a manje linije, kao što su bore oko očiju, će zasigurno nestati. Retinol – oblik vitamina A,  reguliše povećanu masnoću, odosno proizvodnju sebuma, pa samim tim na licu se neće pojavljiviti ni dosadni mitiseri.

Važno je znati da retinol može izazvati blago peckanje ili crvenilo, koje je prolazno. Koži treba malo vremena da se navikne na retinol, pa ukoliko vam se desi da vas malo peče ili se javi crvenilo, znajte da nije alergija, već reakcija lica. Ukoliko vam se javi crvenilo, to znači da vam je koža veoma osetljiva, pa je važno da birate proizvode sa manjom koncentracijom retinola.

Nuspojave

Moguća je suhoća lica, pa je važno da koristite dodatne hidratantne kreme preko dana. Takođe, moguće je i blago perutanje kože. Ukoliko vam baš smetaju ove reakcije i smatrate da su veoma izražene, onda proredite upotrebu retinola, na svaka dva ili tri dana.

Retinol ne smiju da koriste osobe sa ekcemom ili rozaceom, jer će još više pogoršati stanje kože. Ukoliko koristite glikolnu kiselinu, onda ne treba kombinovati sa retinolom. Trudnicama je zabranjen jer ne djeluje povoljno na razvitak ploda..

Također, vitamin A štiti našu kožu od pojava akni i od daljih oštećenja jer dopušta da masnoća izlazi kroz pore, a ne da se zapuši u njima. Odgovoran je za stvaranje novih ćelija i djeluje kao antioksidans. Na organizam djeluje protivupalno i pomaže da se ćelije na površini kože brže regenerišu i da se nesmetano obnavljaju.

Početak tridesetih godina je okvirno vrijeme da se retinol uvrsti u svakodnevnu njegu. Možete izabrati da li ćete koristiti ampule, ili ćete ipak probati kreme na bazi retinola.

Koliko god godina da imate, vitamin A kroz hranu obavezno unosite, jer je potreban za funkcionisanje cijelog organizma, pa tako i za ljepotu kože. Prve rezultate vidjećete okvirno za mjesec dana.

(E.Dž.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti