Ishrana starih je velika tema, jer podrazumijeva konzumaciju zdrave hrane, koja možda ne može da produži život, ali može da ga učini kvalitetnim. Za ovo životno doba, zdrava ishrana predstavlja mediteranski način ishrane. Stručnjaci ističu primjere Sardinije i Krita, gdje ljudi žive najduže. Stanovnici Krita, recimo, cijeloga života u ishrani koriste maslinovo ulje, ribu i dosta povrća i voća, a unos životinjske masti je sveden na minimum.
Njihov primjer trebali bi pratiti i ostali, pa ako nemaju novca za delikatesnu skupu bijelu ribu, trebalo bi koristit plavu ribu, također bogatu omega 3 mastima i dostupnu gotovo svačijem džepu. To su, primjera radi, girice, sardine, papaline… Trebalo bi jesti i što više povrća, a naročito lisnatog, kao što su keleraba, celer…
Za starije je važno da unose pet umjerenih obroka, pri čemu užina može biti jedna jabuka ili šolja nemasnog mlijeka. Inače, organizam stalno prati šta se dešava, opominju stručnjaci. Kada shvati da jedemo jednom dnevno, počinje da odlaže hranu da ne bi bio gladan. Kod domaćina koji uzima pet obroka, redovno troši hranu za svoje potrebe i nema gladovanja.
Stari ljudi ne prepoznaju žeđ, pa ih treba podsjećati na to da blagovremeno uzimaju vodu ili čajeve. Dozvoljena je i kafa, ali u umjerenim količinama. Jedna čaša vina također može biti korisna, ali treba upamtiti da su tri pogubne.
Izvor: Webtribune
(M. K.)