Dolaskom sunčanih i vedrih dana sve više se poseže za bojama na tanjiru i voćnim desertima. Chia sjemenke su izuzetno zdrave i hranjive, a slastice s njima su pun pogodak za doručak, pauzu ili kao slatki zalogaji nakon finog ručka.
Vanilija i grčki jogurt
Sastojci:
3/4 šoljice mlijeka
1 šoljica grčkog jogurta
2 kašike javorovog sirupa
1 kašičica ekstrakta vanilije
prstohvat morske soli
1/4 šoljice chia sjemenki
Za posluživanje: svježe bobice, granola, prepržene kokosove pahuljice ili narezani bademi
Priprema:
Dodajte sve sastojke osim chia sjemenki u zdjelu i snažno umutite da se sjedine. Potom dodajte chia sjemenke i umutite dok se sve fino ne sjedini. Pokrijte posudu plastičnom folijom i stavite u frižider preko noći. Ujutro puding dobro promiješajte, kako bi se ravnomjerno rasporedile chia sjemenke koje su se spustile na dno. Kašikom stavite teglice za posluživanje i uživajte u ohlađenom desertu sa željenim dodacima. Ostaci mogu biti u frižideru još 2-3 dana.
Miješano bobičasto voće
Sastojci:
3/4 šoljice mlijeka
3/4 šoljice nemasnog grčkog jogurta
3 kašike chia sjemenki
2 kašike javorovog sirupa
½ kašičice ekstrakta vanilije
1 šoljica miješanog bobičastog voća
Za posluživanje: narezani bademi, kokosove pahuljice ili granola
Priprema:
U posudu stavite mlijeko, jogurt, chia sjemenke, javorov sirup i vaniliju i miješajte dok se ne sjedine. Uzmite ¼ šoljice bobica i zgnječite ih u posudi viljuškom. Umiješajte pasirane bobice u smjesu. Stavite posudu u frižider i ostavite preko noći, kako bi se zgusnulo. Kad je spreman za posluživanje, puding podijelite u dvije posude i ukrasite preostalim bobicama i ostalim željenim dodacima.
Savjet plus: Kako biste dobili dvoslojni chia puding, prvo redajte puding od vanilije s chia sjemenkama, a zatim puding u koji su umiješane pasirane bobice.
Malina
Sastojci:
1 šoljica kokosovog mlijeka
1 šoljica grčkog jogurta
2 kašike javorovog sirupa
1/2 šoljice malina, plus još za ukras
2 šoljice matcha praha
1/4 šoljice chia sjemenki
Priprema:
U blenderu kombinirajte 1/2 šoljice kokosovog mlijeka, 1/2 šoljice grčkog jogurta, 1 kašiku javorovog sirupa i 1/2 šoljice malina. Izmiksajte dok ne postane glatko. Ulijte u posudu i umiješajte polovinu chia sjemenki. U drugoj posudi kombinirajte preostale sastojke: 1/2 šoljice kokosovog mlijeka, 1/2 šoljice grčkog jogurta, 1 kašiku javorovog sirupa i matcha prah. Umutite dok se sve ne sjedini, a zatim umiješajte preostale chia sjemenke. Pokrijte obje posude i stavite u frižider preko noći. Za posluživanje složite chia puding od maline i matcha chia puding u staklenke i prelijte svježim malinama.
Savjet plus: Chia sjemenke su praktički bez okusa, zato ne brinite hoćete li povećati količinu sjemenki za gušći puding.
Lagana čokolada
Sastojci:
1 šoljica chia sjemenki
2 1/2 šoljice mlijeka
1/3 šoljice kakao praha
1/2 šoljice meda
1 kašičica organskog ekstrakta vanilije
1/4 kašičice morske soli
1/4 kašičice mljevenog cimeta
Priprema:
Sve sastojke dodajte u blender. Miješajte dok ne postane glatko, otprilike minut-dva. U staklene zdjelice ulijte puding i pustite da se ohladi u frižideru ili odmah uživajte u čarobnom okusu. Za posebnu poslasticu, u gornji sloj pudinga dodajte svježe voće narezano na kockice poput bobica ili banana i domaći šlag.
Kremasta banana
Sastojci:
1/4 šoljice chia sjemenki
1/2 šoljice kokosovog mlijeka
1/2 šoljice bademovog mlijeka
1 kašika agave
1 kašičica cimeta
1 banana, pasirana
1 banana, nasjeckana
kokosove pahuljice
Priprema:
Kombinirajte chia sjemenke, kokosovo mlijeko, bademovo mlijeko, agavu, cimet i pasiranu bananu zajedno u zdjeli. Umutite dok se dobro ne sjedini. Pokrijte posudu i stavite je na jedan sat u frižider, da se stegne. Poslužite chia puding u šoljicama, a zatim prelijte nasjeckanim bananama i kokosovim pahuljicama.
Savjet plus: Pomiješajte chia puding i pustite da odstoji dvije do tri minute, a zatim ga ponovo izmiješajte, kako bi se izbjeglo skupljanje chia sjemenki.
Jagoda
Sastojci:
1 šoljica svježih jagoda
1 kokosovo mlijeko
2 kašike meda
1 kašika paste od zrna vanilije
1/4 šoljice chia sjemenki
Priprema:
U blender dodajte svježe jagode, kokosovo mlijeko, med i pastu od zrna vanilije. Miješajte dok se jagode potpuno ne pasiraju i sve se sjedini. Smjesu dodajte u srednju posudu zajedno sa chia sjemenkama. Pokrijte i pustite da se odmori četiri sata ili preko noći.
Narandža i čokolada
Sastojci:
35 g chia sjemenki
235 g bademovog mlijeka
pola kašičice ekstrakta vanilije
korica od jedne narandže
2 čajne kašičice nezaslađenog kakaa u prahu
Za pire od narandže:
2 narandže
2 kašike javorovog sirupa
1 kašičica ekstrakta vanilije
Za dekoraciju: čokolada, javorov sirup
Priprema:
Da napravite chia puding: u teglicu dodajte chia sjemenke, bademovo mlijeko i ekstrakt vanilije. Zatvorite i protresite, pustite da se ohladi preko noći u frižideru.
Sljedeći dan: dodajte narandžinu koricu pudingu, a zatim ga podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte nezaslađeni kakao i promiješajte.
Pire od narandže: Ogulite narandže, dodajte ih u tavu i kombinirajte s ekstraktom vanilije i javorovim sirupom. Prokuhajte ih na srednje jakoj vatri i kuhajte deset do 15 minuta. Miješajte dok ne dobijete pire.