Ljeto na vašem stolu: Osvježavajući pudinzi s chia sjemenkama

Piše: I.J.

Dolaskom sunčanih i vedrih dana sve više se poseže za bojama na tanjiru i voćnim desertima. Chia sjemenke su izuzetno zdrave i hranjive, a slastice s njima su pun pogodak za doručak, pauzu ili kao slatki zalogaji nakon finog ručka.

Vanilija i grčki jogurt

Sastojci:

3/4 šoljice mlijeka

1 šoljica grčkog jogurta

2 kašike javorovog sirupa

1 kašičica ekstrakta vanilije

prstohvat morske soli

1/4 šoljice chia sjemenki

Za posluživanje:  svježe bobice, granola, prepržene kokosove pahuljice ili narezani bademi

Priprema:

Dodajte sve sastojke osim chia sjemenki u zdjelu i snažno umutite da se sjedine. Potom dodajte chia sjemenke i umutite dok se sve fino ne sjedini. Pokrijte posudu plastičnom folijom i stavite u frižider preko noći. Ujutro puding dobro promiješajte, kako bi se ravnomjerno rasporedile chia sjemenke koje su se spustile na dno. Kašikom stavite teglice za posluživanje i uživajte u ohlađenom desertu sa željenim dodacima. Ostaci mogu biti u frižideru još 2-3 dana.

 

Miješano bobičasto voće

Sastojci:

3/4 šoljice mlijeka

3/4 šoljice nemasnog grčkog jogurta

3 kašike chia sjemenki

2 kašike javorovog sirupa

½ kašičice ekstrakta vanilije

1 šoljica miješanog bobičastog voća

Za posluživanje: narezani bademi, kokosove pahuljice ili granola

Priprema:

U posudu stavite mlijeko, jogurt, chia sjemenke, javorov sirup i vaniliju i miješajte dok se ne sjedine. Uzmite ¼ šoljice bobica i zgnječite ih u posudi viljuškom. Umiješajte pasirane bobice u smjesu. Stavite posudu u frižider i ostavite preko noći, kako bi se zgusnulo. Kad je spreman za posluživanje, puding podijelite u dvije posude i ukrasite preostalim bobicama i ostalim željenim dodacima.

Savjet plus: Kako biste dobili dvoslojni chia puding, prvo redajte puding od vanilije s chia sjemenkama, a zatim puding u koji su umiješane pasirane bobice.

 

Malina

Sastojci:

1 šoljica kokosovog mlijeka

1 šoljica grčkog jogurta

2 kašike javorovog sirupa

1/2 šoljice malina, plus još za ukras

2 šoljice matcha praha

1/4 šoljice chia sjemenki

Priprema:

U blenderu kombinirajte 1/2 šoljice kokosovog mlijeka, 1/2 šoljice grčkog jogurta, 1 kašiku javorovog sirupa i 1/2 šoljice malina. Izmiksajte dok ne postane glatko. Ulijte u posudu i umiješajte polovinu chia sjemenki. U drugoj posudi kombinirajte preostale sastojke: 1/2 šoljice kokosovog mlijeka, 1/2 šoljice grčkog jogurta, 1 kašiku javorovog sirupa i matcha prah. Umutite dok se sve ne sjedini, a zatim umiješajte preostale chia sjemenke. Pokrijte obje posude i stavite u frižider preko noći. Za posluživanje složite chia puding od maline i matcha chia puding u staklenke i prelijte svježim malinama.

Savjet plus: Chia sjemenke su praktički bez okusa, zato ne brinite hoćete li povećati količinu sjemenki za gušći puding.

 

Lagana čokolada

Sastojci:

1 šoljica chia sjemenki

2 1/2 šoljice mlijeka

1/3 šoljice kakao praha

1/2 šoljice meda

1 kašičica organskog ekstrakta vanilije

1/4 kašičice morske soli

1/4 kašičice mljevenog cimeta

Priprema:

Sve sastojke dodajte u blender. Miješajte dok ne postane glatko, otprilike minut-dva. U staklene zdjelice ulijte puding i pustite da se ohladi u frižideru ili odmah uživajte u čarobnom okusu. Za posebnu poslasticu, u gornji sloj pudinga dodajte svježe voće narezano na kockice poput bobica ili banana i domaći šlag.

 

Kremasta banana

Sastojci:

1/4 šoljice chia sjemenki

1/2 šoljice kokosovog mlijeka

1/2 šoljice bademovog mlijeka

1 kašika agave

1 kašičica cimeta

1 banana, pasirana

1 banana, nasjeckana

kokosove pahuljice

Priprema:

Kombinirajte chia sjemenke, kokosovo mlijeko, bademovo mlijeko, agavu, cimet i pasiranu bananu zajedno u zdjeli. Umutite dok se dobro ne sjedini. Pokrijte posudu i stavite je na jedan sat u frižider, da se stegne. Poslužite chia puding u šoljicama, a zatim prelijte nasjeckanim bananama i kokosovim pahuljicama.

Savjet plus: Pomiješajte chia puding i pustite da odstoji dvije do tri minute, a zatim ga ponovo izmiješajte, kako bi se izbjeglo skupljanje chia sjemenki.

 

Jagoda

Sastojci:

1 šoljica svježih jagoda

1 kokosovo mlijeko

2 kašike meda

1 kašika paste od zrna vanilije

1/4 šoljice chia sjemenki

Priprema:

U blender dodajte svježe jagode, kokosovo mlijeko, med i pastu od zrna vanilije. Miješajte dok se jagode potpuno ne pasiraju i sve se sjedini. Smjesu dodajte u srednju posudu zajedno sa chia sjemenkama. Pokrijte i pustite da se odmori četiri sata ili preko noći.

 

Narandža i čokolada

Sastojci:

35 g chia sjemenki

235 g bademovog mlijeka

pola kašičice ekstrakta vanilije

korica od jedne narandže

2 čajne kašičice nezaslađenog kakaa u prahu

Za pire od narandže:

2 narandže

2 kašike javorovog sirupa

1 kašičica ekstrakta vanilije

Za dekoraciju: čokolada, javorov sirup

Priprema:

Da napravite chia puding: u teglicu dodajte chia sjemenke, bademovo mlijeko i ekstrakt vanilije. Zatvorite i protresite, pustite da se ohladi preko noći u frižideru.

Sljedeći dan: dodajte narandžinu koricu pudingu, a zatim ga podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte nezaslađeni kakao i promiješajte.

Pire od narandže: Ogulite narandže, dodajte ih u tavu i kombinirajte s ekstraktom vanilije i javorovim sirupom. Prokuhajte ih na srednje jakoj vatri i kuhajte deset do 15 minuta. Miješajte dok ne dobijete pire.

 

Pročitajte još