Napravite domaći sladoled: Omiljeno osvježenje

Piše: Azra

Poslastica koja osvaja na prvu

 

Kornet za sladoled

Potrebno:

2 jaja

65 g šećera

30 g rastopljenog putera

3 kašičice mlijeka

1 kašičica ekstrakta vanilije

45 g brašna

prstohvat soli

3 kašičice suncokretovog ulja

Priprema:

U velikoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom. Dodajte puter, mlijeko i vaniliju. Postupno umiješajte brašno te dodajte sol. Ako vam se čini da je tijesto pregusto, dodajte još malo mlijeka. Malu tavu zagrijte na srednjoj vatri te je  lagano premažite uljem. Jednu malu kutljaču smjese dodajte u tavu i formirajte je u krug, kao za palačinke. Pecite dok ne postane zlatno s obje strane. Potom maknite s vatre i tijesto oblikujte u kornet dok je još vruće. Stavite kornete na kuhinjsku šipku da se ohlade.

 

Magična borovnica

Sastojci:

Sos od borovnica:

200 g borovnica

150 g kristal šećera

 

Sladoled:

500 g kisele pavlake

240 ml hladnog mlijeka

150 g sitnijeg kristal šećera

120 ml mliječne slatke pavlake

2 kašičice soka od limete

1/2 kašičice vanilin ekstrakta

 

Priprema:

Sos od borovnica:

Borovnice i šećer stavite u šerpu, zagrijavajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje, dok borovnice ne puste sok, a kristali šećera se otope. Kada proključa, smanjite vatru i ostavite da se krčka osam minuta, dok smjesa ne postane sirupasta. Zatim sklonite s vatre, ohladite na sobnoj temperaturi, a potom i u frižideru nekoliko sati.

Sladoled:

Sve sastojke sipajte u veću posudu i dobro promiješajte žicom ili mikserom, dok se šećer ne otopi, a smjesa postane glatka i blago pjenasta. Posudu odložite u frižider preko noći, da se krema dobro ohladi. Nakon hlađenja, u drugu posudu sipajte ohlađenu kremu za sladoled. Kada sladoled blago očvrsne, ali još bude pogodan za miješanje, kašikom sipajte sos od borovnica, pa tankim nožem ili štapićem blago prođite kroz sladoled tek toliko da se „boje“ izmiješaju.

 

Kremasta banana

Sastojci:

4 banane

4 kašike cijeđenog soka od limuna

4 kašike šećera u prahu

400 ml slatkog vrhnja (ulupati u čvrsti šlag)

 

Priprema:

Banane narežite na kolutiće i stavite u blender. Dodajte im sok od cijeđenog limuna i šećer u prahu. Izblendajte u glatku smjesu. Kremu prebacite u drugu posudu, a zatim slatko vrhnje ulupajte u čvrsti šlag. Obje smjese sjedinite, pa prebacite u posudu s poklopcem i stavite u zamrzivač da se krema stisne. U pola smrzavanja izvadite i izmiksajte, a zatim vratite u zamrzivač, kako bi se steglo do kraja.

 

Osvježavajući limun

Sastojci:

6 žumanaca

250 g šećera

2 kašičice naribane korice limuna

1 dcl svježeg procijeđenog  soka od limuna

1/2 l slatkog vrhnja

 

Priprema:

Žumanca na pari mutite dok pobijele i uvećaju volumen, pa dodajte šećer, limunov sok, koricu limuna te miksajte dok smjesa pobijeli i zgusne se. Uklonite s vatre i ohladite. U ohlađeno dodajte šlag od slatkog vrhnja i sve sjedinite. Kremu za sladoled pretresite u odgovarajuću posudu. Ostavite u zamrzivač na nekoliko sati. Poslije tri sata izvadite sladoled iz zamrzivača. Izmiksajte smjesu i vratite u zamrzivač. Vađenjem smjese i miksanjem dobija se fina krema.

 

 

Neodoljiva čokolada

Sastojci:

300 ml  mlijeka

200 ml slatkog vrhnja

100 g šećera

4 žumanca

100 g tamne čokolade (70% kakaa)

2 kašičice meda

1 kašičica ekstrakta vanilije

 

Priprema:

Pomiješajte mlijeko i vrhnje i stavite da prokuha. Maknite s vatre, dodajte čokoladu iskidanu na kockice i med, i miješajte pjenjačom dok se ne istope. Pjenjačom ili mikserom izmiješajte žumanca sa šećerom. Dodajte vruće mlijeko s čokoladom u smjesu od žumanaca, dobro izmiješajte da se izjednači, pa vratite na vatru i kuhajte na laganoj temperaturi miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati lagano, ali ne smije provriti. Kuhanu kremu, koja je prilično rijetka, ulijte u zdjelu kroz gusto mrežasto cjedilo i umiješajte ekstrakt vanilije. Kad se potpuno ohladi, stavite je u frižider najmanje tri-četiri sata ili još bolje preko noći. Gotov sladoled rashladite u zamrzivaču sat-dva prije posluživanja.

 

Neizostavna jagoda

Sastojci:

800 grama smrznutih jagoda

150 ml običnog jogurta

3 kašike meda

1 kašika svježe iscijeđenog soka od limuna

 

Priprema:

Stavite sve sastojke u kvalitetan blender ili sjeckalicu i miješajte otprilike pet minuta, odnosno dok ne dobijete kremastu smjesu. Poslužite odmah uz komadiće svježih jagoda ili smjesu stavite na hlađenje. Tako pripremljen sladoled u zamrzivaču može stajati i do mjesec, a da ne izgubi okus. Prijatno!

 

Pročitajte još