Nepoznanice o “Seksu i gradu”:Kim je dva puta odbila ulogu Samanthe, stvarni Mr. Big je bivši urednik magazina, Kristen jedina nije dobila priznanje

Piše: Redakcija

Prošlo je više od deset godina kako je završeno snimanje jednog od najpopularnijih serijala svih vremena “Sex and The City” . No, koliko god mislili da sve znate o svojim glavnim junakinjama, koje ste imali priliku gledati u šest magičnih sezona od 1998., do 2004. godine, iznenadit će vas ove 23 nepoznanice.
1. Serija je revitalizirala glumačku karijeru Sarah Jessice Parker, napravila zvijezde od ostatka ekipe i pretvorila se u dva masivna blockbustera na ekranu.

2. TV srerija je bazirana na kolumnama koje je Candace Bushnell pisala za The New York Observer. Candace je otkrila da je izmislila Carrie Bradshaw kao svoj alter-ego kako njeni roditelji ne bi shvatili da je kolumna o muško-ženskim odnosima u The Observeru zapravo kolumna o njenom privatnom životu.

– U početku sam pisala kolumnu u prvom licu. Potom su mi roditelji, koji su inače konzervativni, rekli da su se pretplatili na The Observer. I to je bio trenutak kada je Carrie Bradshaw rođena! – priznala je Candace, dodajući da joj je producent i kreator serijala Darren Star za autorska prava platio svega 60.000 dolara.

3. Kim Cattrall je dva puta odbila ulogu Samanthe prije nego što je na kraju pristala utjeloviti lik promiskuitetne plavuše. Ustvari, potpis na ugovor je stavila tek tri sedmice prije početka snimanja. Druga glumica je bila angažirana za ovu ulogu, ali je brzo maknuta kada je Cattrall pristala igrati Samanthu.

4. Cynthia Nixon koja je igrala advokaticu Mirandu Hobbes u stvarnom životu nije crvenokosa, već prirodna plavuša. Ona također nema probušene uši. U svim epizodama nosi minđuše s klipsom.

5. Godine 2001., Sarah Jessica Parker je unaprijeđena u izvršnu producenticu serije. Od tada je po epizodi zarađivala više od tri miliona dolara. Navodno, Sarah Jessica Parker je dobila 15 miliona dolara za ulogu u prvom filmu “Sex and the City”.
6. Scena u kojoj Trey (kojeg igra Kyle MacLachlan) konačno zaprosi Charlotte (koju igra Kristin Davis) i uvodi je u Tiffany & Co prodavnicu da izabere najljepši zaručnički prsten, zbog sigurnosnih razloga uprava Tiffanyja nije dozvolila da se snimi ispred njihove prave prodavnice, pa su producenti bili primorani da izgrade lažnu prodavnicu. Ali su čak i tada Tiffanyevi šefovi poslali svoje uposlenike da odobre dizajn seta.

7. Kladimo se da niste nikad čuli za Rona Galottija? Čini se da je njegov život bio inspiracija za kreiranje Mr Big karaktera (kojeg je igrao Chris Noth). Galotti je bivši urednik u magazinu koji se nekada zabavljao sa Candace Bushnell.

8. U trećoj sezoni Carrie Bradshaw leti za Los Angeles kako bi se srela s Matthewom McConaugheyjem (koji igra sam sebe) kako bi raspravila mogućnost snimanja filma. No, čini se kako zvijezda “Dallas Buyers Club-a” nije bila prvi izbor za ulogu. Ta scena je pisana za Aleca Baldwina koji je odbio ulogu. Ona je potom ponuđena Georgeu Clooneyju koji je također rekao: Ne.

9. Vintaž puf suknjica koju Carrie nosi u najavnoj špici je kupljena za pet dolara na kućnoj rasprodaji. Patricia Field, dizajnerica kostima i Sarah Jessica Parker su bile zagrijane za ovu suknju, ali čini se da niko drugi nije. Četiri outfita su na kraju donesena na set u kojima se snimala scena kako autobus sa Carrieinom slikom prolazi pored nje. Producent Michael Patrick King sad je ima uokvirenu u svom uredu.
10. Od početka prve sezone pa sve do 12. epizode četvrte sezone, u uvodnoj špici tornjevi World Trade Centera su se prikazivali iza imena Sarah Jessice Parker. Nakon 11. septembra njeno ime se pojavljivalo sa Empire State Buildingom u pozadini.

11. U trećoj sezoni, u 18. epizodi “Cock-a-Doodle-Do,” Carrie i Big padaju u jezero u Central Parku. Parker je kasnije ispričala kako se jezero čistilo bagerom i iz njega je iznijeto mnogo smeća neposredno pred početak snimanja scene. Scena njihovog pada je snimljena iz prvog pokušaja, Parker je porezala stopalo pri padu, te je odmah po izlasku iz vode primila cjepivo protiv tetanusa.
12. Sarah Jessica Parker je jedina od sva četiri ženska lika u seriji u svom ugovoru imala klauzulu kako se u seriji nikada neće skinuti do kraja. Zato publika nikada nije vidjela Carrie da je skinuta više od donjeg rublja, dok su svi ostali glavni karakteri pokazali više, u Samanthinom slučaju MNOGO više!
13. Sarah Jessica Parker je otkrila da je trudna sa svojim sinom Jamesom kada je snimala prvu epizodu u petoj sezoni serije 2002. godine. Parker se nije osjećala dobro te je poslala svoju asistenticu da joj donese test za trudnoću. Zato je peta sezona imala samo osam epizoda, a ako pažljivije pogledate scenu kada Carrie prisustvuje vjenčanju Bitsy i Bobby u Hamptonu, u finalnoj epizodi te sezone, primijetit ćete njen zaobljeni stomačić.
14. Kristen Davis je jedina glumica koja za ulogu u ovom serijalu nije dobila nijednu solo nagradu. “Sex and the City” je imao nominacije za Emmy, Golden Globe i Screen Actors Guild nagrade, Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall i Cynthia Nixon su dobile pojedinačne nagrade za svoje uloge Carrie, Samanthe i Mirande, jedino Kristen nije individualno nagrađena za ulogu Charlotte York.
15. Mnogo umjetničkih djela iz kuće Aleksandra Petrovskog zapravo pripada baletanu Mihailu Barišnjikovu, koji ga je tumačio.

16. Na početku Charlotteinog vjenčanja se čuje škotska melodija za sahrane. To je bio način da se simbolizira da Charlotte ulazi u loš brak.

17. Predbračni ugovor koji svekrva Bani stavlja pred Charlotte sastavio je pravi advokat.

18. Snimanje posljednje epizode je završeno samo četiri dana prije nego što je ona emitirana.

19. U najavnoj špici postoji greška. Autobus koji isprska Carrie je pun putnika kada prolazi, ali kada kamera pređe na Carrie, on je odjednom prazan.
20. Epizoda u kojoj Berger raskida s Carrie “post-it” porukom inspirirana je istim takvim realnim raskidom.

21. Nijedna odjevna kombinacija glavnih junakinja nije ponovljena tokom cijele serije, sve dok se u posljednjoj epizodi Carrie ne pojavi u bundi koju je obukla u prvoj sezoni.
22. Magnolia pekara u Bleeker ulici u New Yorku je postala toliko popularna nakon što su u nju svratile Miranda i Carrie, da su vlasnici morali angažirati izbacivače.
23. Pričalo se kako snimanje serijala nije uvijek proticalo mirno.Navodno je jedno vrijeme Kim Cattrall bila nezadovoljna plaćom koju je dobivala za ulogu Samanthe u istoimenom filmu.

Kada je izašao drugi nastavak filma SJP je priznala: Kada ste na setu, radite devedeset sati sedmično, nikad niste kući, i iscrpljeni ste. Bilo je trenutaka kada smo svi bili preosjetljivi i kada smo osjećali da smo povrijeđeni. Ali nemam nikakvih kajanja za način na koji sam tretirala ljude”. Cynthia Nixon je pak priznala da je bilo određenih problema među kolegama, ali da oni nisu bili ozbiljni.

– Nije uvijek sve bilo glatka plovidba. Ali tvrdnja da smo bile neprijateljski nastrojene jedna prema drugoj je apsurdna – kazala je Nixon.

Pročitajte još