Zaštitite svoju kožu: Prestanite koristiti štetne sastojke

Piše: Z.T.

Koža je najveći organ ljudskog tijela. Njene funkcije su raznolike i predstavlja fizičku barijeru organizma prema okolišu, ograničava, ali i propušta izlazak i ulazak određenih količina vode i elektrolita iz tijela, štiti nas od ultraljubičastog (UV) zračenja i raznih mikroorganizama. Međutim, koža jednako kroz svoje male otvore (pore) predstavlja put ulaska raznih tvari u organizam. Svakodnevno koristimo barem nekoliko kozmetičkih proizvoda za njegu kože, a svaki od njih sastoji se od barem desetak raznih hemijskih elemenata. Posebnu pažnju treba posvetiti pri kupovini određenog proizvoda iz razloga što neki od sastojaka mogu biti vrlo štetni za naše zdravlje. Iskoristite slobodno vrijeme, pažljivo pročitajte deklaracije kozmetičkih proizvoda koje koristite i učinite veliki korak za svoje zdravlje.

Opasnosti određenih sastojaka

Vjerovatno znate kako se učestalost malignih bolesti u populaciji povećala, a značajan razlog tome leži u činjenici kako živimo. Pušenje, pretjerana konzumacija alkohola, manjak tjelesne aktivnosti, pretjeran unos životinjskih masnoća i mnoge druge životne navike mogu povećati rizik od oboljenja. Međutim, pretpostavlja se da u razvoju bolesti sudjeluju i brojne supstance s kojima svakodnevno dolazimo u kontakt, a upravo u tu kategoriju spadaju i kozmetički proizvodi. Neki od sastojaka o kojima ćemo govoriti povezuju se s razvojem raznih karcinoma, negativnim djelovanjem na reproduktivno zdravlje, poremećajem hormonske ravnoteže, nepovoljnim utjecajem na razvoj fetusa, autoimunim bolestima i brojnim alergijskim bolestima.

Parabeni

Parabeni predstavljaju najjeftiniji oblik hemikalije koja se koristi za produženje roka trajanja proizvoda za uljepšavanje, a uvedeni su sredinom prošlog stoljeća. Njihova vrijednost leži u baktericidnom i fungicidnom svojstvu i dio su gotovo svega, od paste za zube do dezodoransa i šminke.

Godine 2004., britanska studija pronašla je tragove pet parabena u tkivu dojke kod 19 od 20 ispitanih žena. Studija nije dokazala da parabeni mogu izazvati rak, ali otkrila je da parabeni mogu prodrijeti u kožu i ostati unutar tkiva. Smatra se da parabeni narušavaju funkciju hormona oponašajući estrogen. Previše estrogena može potaknuti povećanje diobe ćelija dojke i rast tumora, zbog čega je upotreba parabena povezana s rakom dojke i reproduktivnim problemima.

SLS (natrijev lauril sulfat) i SLES (natrijev lauret sulfat)

Obratite li pažnju na sastav proizvoda u svojoj kuhinji, kupaonici i kozmetičkoj torbici, šanse su da ćete na većini među glavnim sastojcima pronaći natrijev lauril ili lauret-sulfat. Sulfati su već duže vremena na udaru sve osvještenijih i zahtjevnijih potrošača, a mnogo je tvrdnji o tome kako djeluju iritirajuće ili čak uzrokuju rak. Zbog niske cijene proizvodnje i dostupnosti najčešće se koriste sulfati, i to upravo natrijev lauril-sulfat (Sodium lauryl sulfate – SLS) i natrijev lauril-sulfat (Sodium laureth sulfate – SLES). Razlika između ta dva sulfata je u načinu proizvodnje. SLS je vrlo dobar kao sastojak za čišćenje, ali u velikoj mjeri iritira kožu: oštećuje vanjski sloj kože te može uzrokovati alergijske reakcije, suhoću i svrbež kože. U šamponima, također, povećava rizik od iritacije vlasišta, nadražuje oči, a kosu čini zapetljanom, ispucalom i oduzima joj sjaj. Sulfati su proglašeni sigurnima za kratkoročno ili povremeno korištenje.

Dietanolamin (DEA), Trietanolamin (TEA), Monoetanolamin (MEA)

Etanolamini su spojevi koji se u kozmetici najčešće koriste kao emulgatori i sastojci za stvaranje pjene. Etanolamini se mogu naći u brojnim kozmetičkim proizvodima i proizvodima za njegu kože: šamponima za kosu, bojama za kosu, parfemima, pjenama za brijanje itd. Kada se ovi spojevi nalaze zajedno s nekim drugim spojevima u kozmetičkim preparatima koji sadrže dušik, mogu nastati nitrozamini – hemijski spojevi koji se nalaze u skupini potencijalnih karcinogena. Nadalje, istraživanja su pokazala kako DEA može toksično djelovati na brojne organe, ponajprije na bubrege i jetru te nervni sistem, ali i uzrokovati iritaciju kože, očiju i respiratornog sistema.

Triklosan

Triklosan je sastojak koji ima antimikrobna svojstva, zbog čega se često koristi u sapunima i deterdžentima, ali ga imaju i neki kozmetički proizvodi. Triklosan se može naći u antibakterijskim sapunima, antiperspirantima i dezodoransima, pastama za zube, sredstvima za izbjeljivanje zuba, kremama za lice itd. Postoje dokazi da je triklosan hormonski disruptor te da utječe na rad štitnjače i njenih hormona. S obzirom na to da ovaj spoj dobro prolazi kroz kožu i nakuplja se u masnom tkivu, smatra se da je osobito opasan za trudnice i žene koje doje.

Poliakrilamid

Poliakrilamid je spoj koji se koristi kao učvrščivać i stabilizator u nekim kozmetičkim proizvodima. Poliakrilamid se može naći u kremama za lice, losionima za tijelo, proizvodima za kosu itd. Sam po sebi nije štetan sastojak, međutim, on se sastoji od mnogo molekula akrilamida za koji se uvjerljivo pretpostavlja da je kancerogen. S obzirom na to da se poliakrilamid može razložiti na te pojedinačne molekule, s razlogom predstavlja zabrinjavajući sastojak. Istraživanja pokazuju da se poliakrilamid kroz kožu apsorbira jako brzo, a povezuju ga s karcinomom dojke i karcinomom gušterače. Osim toga, smatra se da je neurotoksičan, osobito u fetalnom razdoblju.

BHA I BHT

BHA (eng. butylated hydroxyanisole) i BHT (eng. butylated hydroxytoluene) su spojevi koji se često koriste kao konzervansi i antioksidansi u kozmetičkim proizvodima. Mogu se pronaći u raznim kremama, proizvodima za kosu, dezodoransima, ruževima za usne, parfemima itd. Ovi spojevi su klasificirani kao toksične tvari te potencijalni karcinogeni. Također, BHA i BHT su vjerovatni endokrini disruptori koji mogu uzrokovati razvojne poremećaje u fetusa, ali i djelovati toksično na razne organe.

Savjet

Prije kupovine svakog kozmetičkog proizvoda koji stavljate na lice ili tijelo, obratite pažnju na njegov popis sastojaka. Danas na internetu postoje mnoge web-stranice na kojima se može provjeriti štetnost, odnosno sigurnost kozmetičkog proizvoda koji imate ili želite kupiti, kao i detaljnije informacije o pojedinom sastojku koji vas zanima. Pokušajte proizvode s dugim popisom sastojaka koje imate zamijeniti sa zdravijim, ali efikasnijim alternativama.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti