Alf i Tannerovi, zaboravljeni junaci serije s kraja ’80-ih

Piše: Redakcija

Rijetki ne znaju za Alfa, vanzemaljca koji je slučajno sletio u dom porodice Tanner, koja ga je odlučila zadržati kao malo nestašnijeg člana porodice Tanner. Srce i duša serije bio je Alfov tvorac, glas i lutkar – Paul Fusco. On je u počecima sa svojim likom pokušao pogurati granice pa tako Alf u pilot-epizodi pije pivo s mladim sinom obitelji koja ga je udomila.

Također, tokom serije je često naglašavao svoju ljubav prema jednom jelu – mačkama, koje su uobičajeno jelo na njegovom rodnom planetu Melmacu.

Max Wright (72) utjelovio je glavu porodice Tanner, tatu Willieja. On je bio inovativan i jako su ga zanimali  izvanzemaljski oblici života. Iako se pojavljivao u prvoj i drugoj sezoni „Prijatelja” kao menadžer kafića Centra Perk i zaradio nominaciju za nagradu Tony svojom ulogom u predstavi „Ivanov”, karijera mu je nakon prestanka emitiranja „Alfa” krenula nizbrdo. Od 1995. godine boluje od limfoma, a ima dvije opomene za vožnju u alkoholiziranom stanju.

Anne Schedeen (66) je igrala njegovu suprugu Kate Tanner, majku dvoje djece s ponekim sumnjama o tome treba li Alfa zadržati u kući, ali ga je naposlijetku zavoljela. I njena je karijera nakon Alfa krenula nizbrdo, a jedna od zapaženijih uloga joj je ona detektivke Peggy Fraser u seriji „Sutkinja Amy”. Prema glasinama, 64-godišnja Anne je trenutno dekoraterka, koja u slobodno vrijeme podučava glumce iz komedija.

Liz Sheridan (86) je igrala gospođu Ochmonek, nespretnu komšinicu Tannerovih. Iako je uvijek budno pratila događanja u kući svojih susjeda, ipak nekako nije uočila Alfa. Liz se, vjerovatno, sjećate kao Seinfeldove urnebesne mame Helen, koju je tumačila nekoliko godina u 90-im. Pojavljivala se u serijama poput „Empty Nest”, „Blossom” i „Brojevima”, a bavi se i sinhroniziranjem. Postoji još jedna zanimljivost vezana uz Liz, naime, bila je zaručena za neprežaljenog Jamesa Deana od 1952. godine, a kasnije je napisala knjigu o njihovoj romansi zvanu „Dizzy and Jimmy”. Iako je ljubav trajala samo godinu dana, Sheridan je opisuje kao „čaroliju prve ljubavi za oboje”.

Andrea Elson (46) utjelovila je 16-godišnju Lynn Tanner i nakon „Alfa” nije imala nijednu zapaženiju ulogu. Međutim, na setu je upoznala svog sadašnjeg supruga Scotta Hoppera, koji joj je donosio scenarije. Andrea je bolovala od bulimije u drugoj sezoni serije, ali trenutno je zdrava i sretna.

Benji Gregory (37), odnosno Ben Hertberger je utjelovio dječaka Briana Tannera. Nakon „Alfa” glumio je u tri televizijska filma i završio svoju glumačku karijeru davanjem glasa krtici Edgaru u crtanom filmu „Once Upon a Forest”. U međuvremenu je Ben diplomirao na Umjetničkoj akademiji u San Franciscu.

Paul Fusco je bio Alfov tvorac, lutkar i davao mu je glas. Alfovu lutku je stvorio 1984. godine, kada je po kući njome živcirao svoju porodicu i prijatelje. Fusco je nakon „Alfa” stvorio i producirao dvije animirane serije: „Alf: The Animated Seris” i „Alf Tales”. Između 1996. i 2001., Alf se mnogo puta pojavljivao na televiziji, uključujući popularne emisije „The Soup” i „Hollywood Squares”. U augustu 2012., Fusco je potvrdio da je Sony Pictures Animation otkupio prava na Alfa i pokazao interes za snimanje jednog filma s njim, što znači da možda još nismo vidjeli sve od najdražeg nam vanzemaljca!

Pročitajte još