Ramses Sanguino: Ima pet godina, govori devet jezika i rješava najkompliciranije matematičke zadatke

Piše: Redakcija

Petogodišnji Ramses Sanguino iz Los Angelesa dospio je u udarne vijesti i na naslovnice brojnih svjetskih medija, te izazvao pažnju američkih naučnika nakon što je njegova majka Nxy Sanguino na YouTubeu objavila nekoliko videoklipova koji svjedoče o dječakovim telepatskim sposobnostima.

Ramses, koji živi u Los Angelesu, jeste autističan. Neki ga opisuju i kao „dječijeg savanta”, jer već govori devet jezika, a u stanju je da riješi najkompleksnije matematičke jednačine. Savant sindrom je, inače, rijedak sindrom, ali i stanje u kojem osoba s autizmom ili nekim drugim ozbiljnim mentalnim nedostatkom ima neku briljantnu specifičnu sposobnost koja je u kontrastu s njenim općim intelektualnim stanjem. Savanta je odlično odglumio Dustin Hoffman u filmu „Kišni čovjek”.

Vratit ćemo se Ramsesu. S 13 mjeseci govorio je ruski jezik, do drugog rođendana japanski, a s tri je počeo rješavati komplikovane matematičke zadatke. Sve to možete pogledati na YouTubeu, kao i video na kojem dječak pogađa koju kartu iz špila je izvukla i u ruci drži njegova mama, te koji broj piše na papiru. On sve to ne može vidjeti, ali zna. Na pitanje kako, odgovor će probati dati naučnici fascinirani dječakovim sposobnostima.

Jedna od njih je dr. Diane Powell, neurologinje i nekadašnje članice medicinske škole na Harwardu. Ona vjeruje u mogućnost da autistični ljudi uspijevaju razviti telepatske sposobnosti upravo zato što je njihov primarni komunikacijski sistem kompromitiran mentalnim hendikepom.
Powell je napomenula da je do danas znakove telepatskih mogućnosti vidjela kod sedam osoba, te da je tokom triju dosadašnja testiranja određeni stepen primijetila i kod Ramsesa.
Dječak je tako tokom jednog od eksperimenata uspješno pročitao 16 od 17 brojeva skrivenih od  njegovih očiju. Upravo zato bi Powell voljela da se Ramses upiše u posebnu školu za darovitu autističnu djecu, a što će biti moguće tek ukoliko porodica pronađe sponzora.
– Ponekad me čak i plaši koliko je pametan. Zaista se nadam da će jednog dana promijeniti svijet, da će pronaći lijek za rak ili nešto tome slično, izjavila je ponosna majka, čije je dijete čak i Powell opisala kao jednog od pet najdarovitijih savanata na svijetu.

Pročitajte još