Deset namirnica koje trebamo češće jesti zimi

Piše: Redakcija

Zajedno sa sunčanim satima, zimi nam nedostaje i svježeg voća i povrća, no kako bismo ostali zdravi i ojačali imunitet ne bismo trebali odustati od vitamina i minerala iz prirode. Odabrali smo 10 supernamirnica koje će nam pomoći da budemo zdravi.

Bundeva

Bundeve obiluju vlaknima, magnezijem, beta karotena te vitaminima C i B6. Jelima od bundeve možete smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska i holesterola. Ne zaboravite niti njihove sjemenke koje sadrže nezasićene masne kiseline. Zahvaljujući cinku štite kosti, a prehrambena vlakna potiču probavu. Osim toga, smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka te štite od bolesti srca.

Đumbir

Iako je egzotičan, svježi đumbir je dostupan na svakom koraku. Đumbir smanjuje upale u tijelu, poboljšava cirkulaciju i odličan je za probavu, a osim toga jača imunitet. Dostupan je tijekom cijele godine, ali najsvježije korijenje se bere zimi.

Kelj

Imate li visoki krvni pritisak inspiraciju za kuhanje pronađite u kelju. Kalij može pomoći u smanjenju krvnog pritiska uklanjanjem viška natrija iz organzma – a kelj njime obiluje. Baš kao i drugim mineralima, antioksidansima i vitaminima.
Kelj je pri samom vrhu najzdravijih zimskih namirnica i posebno nam je koristan jer ima protuupalna svojstva. 

Raštika

Ta bi se sveta biljka egipatskih faraona naslikana na zidu piramide trebala naći visoko i na onoj prehrambenoj jer sadrži obilje vitamina i minerala, detoksicira, čuva od bolesti srca i krvnih žila te usporava starenje. Osim toga, poboljšava pamćenje i godi koži.

Agrumi

Agrumi su puni vitamina C, što ih čini idealnim namirnicama u zimskim mjesecima kada nastupa sezona prehlade i gripe. Narandže, limuni i grejp bogati su mineralima i fitokemikalijama, koje smanjuju rizik od raka. Pripremite slasne voćne salate ili iscijedite citruse i pijuckajte sokove, dodajte ih čajevima ili grickajte u međuobrocima.

Komorač

Voljeli ga ili mrzili, ne možemo poreći da je komorač zimska supernamirnica puna vlakana, kalija, mangana, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i bakra. Komorač godi probavi i pomaže protiv žgaravice pa nemojte oklijevati, pružite mu šansu u supama i jelima od dinstanog povrća.

Jabuke

Jabuke su čuvarice imuniteta zahvaljujući vitaminu C, a zahvaljujući pektinu pomažu i u smanjivanju lošeg holesterola. Blagonaklono djeluju na cijeli kardiovaskularni sistem. Neka su istraživanja pokazala da jabuka sadrži tvari koje zaštitno djeluju i na jetru.

Batat

Batat je dobar izvor vitamina C, a jedan veći slatki krompir zadovoljava čak 33 posto dnevnih potreba za ovim vitaminom. Obiluje vitaminom A koji je neophodan za jačanje imuniteta i obranu od bolesti, ali i ključan kod zaštite očiju te zdravlja kože. Slatki krompir je i dobar izbor mangana koji jača kostiju, ali i štiti stanice od štete koju izaziva stres. Batat sadrži i tiamin ili vitamin B1 koji osigurava zdravljenervnog i kardiovaskularnog sistema.

Prasa

Patite li od neraspoloženosti ili anksioznosti zimi ili ste pod stresom, uključite prasa u prehranu jer obiluje magnezijem, mineralom koji čeliči živce i poboljšava raspoloženje. Osim toga, sumporne tvari iz prase djeluju blagotvorno na probavu, bubrege, jetru, disajne organe i krvne žile.

Cvekla

Cvekla je riznica antioksidansa koji nas štite od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti. To je zimsko povrće i odličan izvor folne kiseline koja snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a ne treba zaboraviti niti na željezo, vitamin A, hlorofil i beta karoten kojima obiluje. Također, cvekla potiče rad jetre i žuči te sprječava zatvor.

Izvor: Punkufer.hr

(S.H.P)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti