Prehrambene navike koje je pametno slijediti ako u vašoj porodici postoji rizik za dijabetes

Piše: Redakcija

Ako u vašoj porodici postoji dijabetes, trebali biste slijediti posebne prehrambene navike jer je veća vjerovatnoća da ćete i vi razviti predijabetes, kao i dijabetes, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC); a prema studiji objavljenoj u časopisu Diabetologia ako imate više od jednog rođaka s dijabetesom, rizik od razvoja bolesti se dodatno povećava.

Uz tjelesne aktivnosti, postoje i dobre prehrambene navike koje trebate slijediti ako želite spriječiti dijabetes u budućnosti, donosi MSN.

1. Jedite biljnu hranu

Ključna prehrambena navika za prevenciju dijabetesa je obogaćivanje prehrane s više biljne hrane. ‘Velika pogreška koju ljudi čine je to što misle da bi trebali izbjegavati ugljikohidrate’, kaže certificirana specijalistica za njegu i obrazovanje dijabetesa Kim Rose. To je zabluda. Preskakanje svih ugljikohidrata potkopat će vaše napore i zapravo može izazvati navalu šećera u krvi kada vaše žudnje nadvladaju vašu snagu volje. Potrebno je rasporediti ugljikohidrate tijekom dana, tako da imate stalan izvor energije.

2. Ograničite brzu i restoransku hranu

Ako zanemarimo šećere i ugljikohidrate, pogledajmo što se događa s kalorijama. Čak i kada se primjerice riješite lepinje, hamburger iz fast fooda ili restoranski hamburger, bogat je kalorijama i iako vam možda neće povisiti šećer u krvi kada ga pojedete,indirektno bi mogao povećati rizik od dijabetesa. ‘S vremenom, višak kalorija može rezultirati debljanjem, a debljanje može dovesti do rezistencije na inzulin’, upozorava Rose. Dakle, stvorite naviku da uzimate u obzir i kalorije, a ne samo ugljikohidrate i šećere kada jedete vani.

3. Jedite na zraku

Vjeruje se da vitamin D pomaže poboljšati tjelesnu osjetljivost na inzulin – hormon koji regulira razinu šećera u krvi. Studije su povezale ljude koji imaju nisku razinu vitamina D s većim rizikom od dijabetesa tipa 2. Ali, dodavanje D vitamina u tijelo nije tako jednostavno; teško ga je dobiti iz hrane, stoga biste trebali steći naviku da svoje obroke jedete vani po sunčanom vremenu kako biste unijeli ‘sunčev vitamin’ u svoj organizam. U medicinskom časopisu Diabetes Spectrum prikazana su istraživanja koja sugeriraju da je 5 do 30 minuta izlaganja suncu, najmanje dva puta sedmično, ono što je potrebno za sintezu vitamina D u odgovarajuće količine za poboljšanje kontrole šećera u krvi i smanjenje rizika od dijabetesa.

4. Pronađite zdravu zamjenu slatkišima

Ako volite slatko i imate naviku posezati za kolačićem ili kuglom sladoleda nakon večere, trebali biste to promijeniti. Problem s tim poslasticama je što su pune jednostavnih ugljikohidrata koji povećavaju šećer u krvi i oslobađaju inzulin. To je zato što ovi slatkiši ne sadrže vlakna, a vlakna su ta koja usporavaju apsorpciju tih šećera, držeći njihovu razinu u krvi pod kontrolom. Ne morate se boriti protiv želje za šećerom – samo zamijenite svoj tipični desert zdravijom poslasticom poput voća koje sadrži vlakna i hranjive tvari.

Izvor:24sata.hr

(S.H.P)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti