Umjesto vožnje: Šetnja je najstarija i najbolja medicina

Piše: Redakcija

Šetanje donosi brojne zdravstvene prednosti ljudima svih dobnih skupina, a također može pomoći u prevenciji određenih bolesti, pa čak i produžiti vaš život. Osim toga, šetanje je besplatno i lako će se uklopiti u vašu dnevnu rutinu. Sve što vam je potrebno da počnete sa šetnjama jeste dobra i čvrsta obuća

Priredila: Selma Hodo-Petrović

Hodanje je najjednostavnija fizička aktivnost, no dobrobiti hodanja često znamo potcijeniti. Prohodate li svaki dan samo 800 metara više, u vašem tijelu dogodit će se znatne promjene odlične za zdravlje. Da biste uspješno kontrolirali tjelesnu težinu i održavali zdravlje, dnevno biste trebali prohodati otprilike 10.000 koraka. Iako se ta brojka čini velikom, naročito ako radite kancelarijski posao i mnogo vremena provodite u automobilu, spasa ipak ima.

Naime, stručnjaci ističu da je i samo 1000 koraka više dnevno dovoljno da se u vašem tijelu dogode značajne promjene. Hiljadu koraka iznosi otprilike 800 metara, što je brojka koju bi svako mogao zadovoljiti, bitno je samo da tih dodatnih 800 metara prohodate baš svaki dan i rezultat neće izostati.
Neki od lakih načina kako da više hodate jesu parkiranje automobila na najdaljem mjestu od posla, hodanje dok razgovarate na mobitel te šetanje do kolege umjesto slanja maila.

Sagorijevanje kalorija

Hodanje vam može pomoći u sagorijevanju kalorija, koje vam nadalje može pomoći da izgubite višak kilograma. Sagorijevanje kalorija zavisi od nekoliko faktora poput brzine hodanja, pređene udaljenosti, terena po kojem hodate i vaše težine.

Jača vaše srce i snižava šećer

Hodanje najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u sedmici može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca za gotovo 19 posto. Osim toga, kratka šetnja nakon jela može pomoći u snižavanju šećera u krvi. Mala studija pokazala je da 15-minutna šetnja tri puta dnevno (nakon doručka, ručka i večere) poboljšava nivo šećera u krvi. Zbog toga razmislite da šetnja nakon obroka bude vaša svakodnevna rutina.

Ublažava bolove u zglobovima i jača imunitet

Hodanje može pomoći u zaštiti zglobova, uključujući koljena i kukove. To je zato što ojačava mišiće koji podupiru zglobove. Šetnje mogu biti djelotvorne i za osobe koje imaju artritis, dok šetanje od osam kilometara sedmično može pomoći u prevenciji artritisa.

Osim toga, šetnje mogu smanjiti rizik od razvoja prehlade ili gripe. Jedna studija je pratila 1000 odraslih osoba tokom sezone gripe. Oni koji su hodali umjerenim tempom od 30 do 45 minuta dnevno imali su 43 posto manje bolovanja i manje infekcija disajnih puteva. Simtomi gripe također su bili blaži osobama koje su se razboljele.

Bolje raspoloženje

Odlazak u šetnju kada ste umorni može vam pomoći da se napunite energijom više nego šoljica kafe. Naime, šetanje povećava protok kisika kroz tijelo, što povećava nivo kortizola, epinefrina i norepinefrina, hormona koji su zaduženi za podizanje energije.

Šetnje pomažu i mentalnom zdravlju. Studije su pokazale da šetanje može pomoći u smanjenju tjeskobe, depresije i negativnog raspoloženja. Također, može povećati samopoštovanje.

Produžite svoj život

Hodanje bržim tempom moglo bi vam produžiti život. Istraživači su otkrili da hodanje prosječnim tempom u poređenju sa sporim tempom rezultira 20 posto smanjenim rizikom od smrti. No, hodanje bržim tempom smanjilo je rizik za 24 posto. Da biste poboljšali zdravstvene beneficije šetnje, hodajte po brdovitim područjima ili na traci za trčanje s nagibom. Idealno bi bilo i kada biste pronašli rute sa stepenicama.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti