Najskuplja porodilišta svijeta: lični ginekolog i babica, jakuzzi, pedikir, manikir… sve za 20.000 dolara

Piše: Redakcija

Privatna porodilišta kod nas ne postoje. Zato su u razvijenim zemljama svijeta pravi trend, ali samo za one koji imaju dovoljno novca da ih sebi priušte. Boravak u njima, naime, košta od 1.000 dolara dnevno. U jednoj takvoj bolnici nedavno je sina rodila srbijanska glumica Marija Karan. Riječ je o bolnici Cedars Sinai u Los Angelesu, u kojoj su svoje mališane rađale Mila Jovovich, Penelope Cruz, Halle Berry, Kate Hudson, Kim Kardashian…

U luksuznom apartmanu ove bolnice noć košta 4.000 dolara. VIP apartman, takozvani „Deluxe Maternity Package”, podrazumijeva tri spavaće sobe i dvije kupaonice, a nudi i usluge lične, specijalno trenirane babice. S podovima od kvalitetnog drveta, ložom ili čekaonicom sa sofom i trpezarijskim stolom, mini-frižiderom punim prirodnih sokova, tri obroka za roditelje s veganskim opcijama i mekanim bademantilima, ovaj apartman podsjeća na hotel. Dio za majku ima svoju privatnu kupaonicu s grandioznom kadom, gdje majke mogu predahnuti tokom porođaja.

Tu je i udobna fotelja za tatu, HD TV set i besplatni WiFi internet (kako bi buduća mama mogla ostati u kontaktu sa svojim fanovima na društvenim mrežama), kao i specijalna kolijevka za novorođenče. Posebna pažnja posvećena je krevetima na kojima se odvija porod, dok je čitava prostorija kreirana u nježnim bojama i sa specijalnim osvjetljenjem, kako bi sam proces rađanja bio ugodniji. Bolnica, također, nudi usluge salona ljepote, pa slavne mame mogu odmah dobiti glamuroznu frizuru, manikir i pedikir nakon porođaja. U nastavku saznajte koje još bolnice u svijetu nude sličan tretman i koliko sve to košta.

 Bolnica „Prince of Wales” u Sidneju: 1.000 dolara dnevno

Australija je jedno od najboljih mjesta na svijetu u kojem se možete roditi i odrastati. Bolnica „Prince of Wales” u Sydneyu nalazi se u blizini plaže i uređena je kao hotel od pet zvjezdica. Najbolji doktori u Sydneyu zaposleni su ovdje. Majke se u bolnicu dovoze limuzinom. Dan u ovoj bolnici košta 1.000 dolara, a ako se porađate carskim rezom, porođaj može da košta i 10.000 dolara.

 Švicarska „Clinique des grangettes”: 2.140 dolara dnevno

Švicarska se ponosi čistim vazduhom i dobrim kvalitetom života. Pošto je poznata širom svijeta po svojoj besprijekornoj medicinskoj njezi i uslugama, mnoge žene se odlučuju da posljednje sedmice trudnoće provedu tamo, kako bi dobile maksimalnu uslugu. Za prirodan porođaj bez komplikacija cijena je u prosjeku 4.000 dolara. „Clinique des Grangettes” u Ženevi okružena je parkom i pogled iz nje je nevjerovatan. To je najpopularnija privatna klinika u Švicarskoj.

Bolnica „Lenox Hill” na Manhattanu: 2.500 dolara dnevno

Ova bolnica je sada posebno postala popularna, jer se u njoj porodila Beyonce. „Lenox Hill” nudi luksuzne apartmane sa zidovima od mahagonija, podom od tvrde drvene građe, luksuznom posteljinom, posebnom kuhinjom, kućepaziteljem, manikirom, pedikirom, masažom. Beyonce je iznajmila cijeli sprat za 1,3 miliona dolara kada se porađala – bar su tako pisali mediji, iako je direktor bolnice to porekao.

Bolnica „Mount Sinai” u New Yorku: 4.000 dolara dnevno

Ako želite sobu s pogledom, ova bolnica je savršena. Luksuzni apartmani u ovoj bolnici nude pogled na Central Park i Manhattan. Ali, to nije jedini razlog zbog kojeg je Gwyneth Paltrow odlučila da se porodi u ovoj bolnici. Tu su i luksuzna posteljina i masaže za ublažavanje bola i napetosti, kupatila s italijanskim pločicama, čaj i kolačići koji se služe popodne.

Rose Medical Center u Denveru: 3.450 dolara za ljekarski pregled

Oni koji žele vrhunski porođaj, ne treba da traže dalje. Ljekari u ovom medicinskom centru nadgledaju svoje pacijente 24 sata dnevno sedam dana u sedmici putem svojih mobilnih telefona. U apartmanima su kupatila s jakuzzijem, stolice na ljuljanje i mnoge druge pogodnosti. Osim toga, nakon porođaja majke mogu da uživaju u jednom od šest luksuznih apartmana, u kojima će o njima brinuti kućepazitelj. Ovo je jedno od najluksuznijih mjesta u Americi. Sam ljekarski pregled se naplaćuje 3.450 dolara. Nije otkriveno koliko košta soba, ali može se pretpostaviti s obzirom na ljekarski pregled.

 Bolnica „Chelsea & Westminster” u Londonu: 10.000 dolara za porođaj

Kensingtonovo krilo bolnice „Chelsea & Westminster” u Londonu posebno je dizajnirano za majke koje žele intimnu i ekskluzivnu njegu. Tamo naplaćuju 10.000 dolara za prirodan porođaj, u šta spada i jedna noć boravka u bolnici nakon porođaja. Ako majka želi carski rez, cijena je 13.300 dolara, uključujući i jednu noć boravka. Sve konsultacije s doktorima se naplaćuju zasebno, a postoje i mnogi drugi troškovi. To je mnogo novca, s obzirom na to da je prosječna cijena porođaja u Velikoj Britaniji 2.640 dolara. Ipak, ovdje postoji mogućnost da dobijete i šampanjac, a majke mogu da biraju i boju zavjesa u svojoj sobi.

Bolnica „St. Mary” u Londonu: 15.000 dolara za privatni apartman

Vojvotkinja od Cambridgea plaćala je 15.000 dnevno za boravak u ovoj bolnici, gdje je bila u dvosobnom apartmanu. U istoj bolnici princeza Diana rodila je princa Wiliama. U cijenu spada samo apartman, a cijena porođaja i konsultanata je zasebna. Mnogi su odreagirali negativno na njenu odluku da se porodi u privatnoj bolnici, jer vjeruju da je kao član kraljevske porodice trebalo da se porodi u državnoj bolnici, pošto bi tako zadobila više poštovanja.

Bolnice New Jerseya: između 18.000 i 20.000 dolara

Bebe koje se rađaju u američkim bolnicama najviše koštaju svoje roditelje. Bolnice nude razne usluge, od kojih se svaka zasebno naplaćuje. „The Garden State” je najskuplje mjesto na kom možete da se porodite u Americi.

Prirodni porođaj se naplaćuje 18.372 dolara, a carski rez čak 26.743 dolara. To je cijena u slučaju da nema nikavih komplikacija tokom porođaja.

Bolnica „Matilda” u Hong Kongu: 20.000 dolara za sobu

Privatne bolnice u Hong Kongu naplaćuju dan boravka u bolnici između 3.200 i 12.900 dolara, što je mnogo skuplje od obične hotelske sobe u Hong Kongu, ali i mnogo bolje. Privatne bolnice u Hong Kongu su više nego luksuzne. One sadrže toliko pogodnosti da ćete se osjećati kao u hotelu s pet zvjezdica. Nude odvojene sobe s terasama koje imaju pogled na okean, frižidere pune sokova i vode, kablovsku televiziju i WiFi.

Doktor zadužen za vaš porođaj je vaš lični ginekolog i akušer i zadužen je za sve što vam je potrebno. Preporučuje se da na vrijeme izaberete doktora ako želite da se porodite tamo, jer je većina pivatnih bolnica u Hong Kongu zakazana već sedam mjeseci unaprijed. U bolnici „Matilda” potrebno je da date 20.000 dolara samo da biste rezervirali sobu – ali, ne bilo koju sobu, naravno, nego odovojenu sobu s terasom i pogledom na Južno kinesko more.

 

bolnice8

Kim Kardashian se porodila u luksuznom apartmanu bolnice Cedars Sinai u Los Angelesu, gdje noć košta 4.000 dolara

bolnice9

U Cedars Sinai bolnici nedavno je sina rodila i srbijanska glumica Marija Karan

bolnice1  bolnice3 bolnice4 East Surrey Hospital Birthing Unit - 2May13 bolnice6 bolnice7

Pročitajte još