Detoksikacija: 10 namirnica koje će odraditi najbolji posao

Piše: Selma Hodo

Detoksikacija ili detox riječi su, odnosno postupak čija popularnost posebno poraste s dolaskom proljeća. Detoksikacija naime podrazumijema određenu prehranu ili korištenje dodataka/namirnica za koje se vjeruje da oslobađaju tijelo od toksina, čime se poboljšava zdravlje, ali i potiče gubitak težine.

Ono što je bitno znati je da je naše tijelo dobro opremljeno za eliminaciju toksina i ne zahtijeva nikakve posebne dijete ili skupe dodatke prehrani. Osim toga, moguće je određenim promjenama u životnim navikama poboljšati prirodni sustav detoksikacije tijela. Kada je u pitanju čišćenje tijela od štetnih tokisina, kvalitetne namirnice mogu napraviti čuda. Vjerovatno se i na popisu vaših omiljenih namirnica nalaze neke koje su odlični čistači organizma. U nastavku smo izdvojili top deset namirnica koje pomažu u detoksikaciji.

1. Đumbir

Đumbir je čudotvorac koji smanjuje osjećaj mučnine, poboljšava probavu, smanjuje nadutost i plinove. Osim toga bogat je antioksidansima i dobar za jačanje imunološkog sustava. Kako biste pomogli svom tijelu i probavi, pokušajte pijuckati čaj od đumbira ili dodajte malo svježe ribanog đumbira u sok od voća ili povrća.

2. Bijeli luk

Među brojnim prednostima bijelog luka je i činjenica da sadrži hemikaliju alicin koja potiče proizvodnju bijelih krvih stanica i pomaže u borbi protiv toksina. Najbolje ga je jesti sirovog.

3. Artičoke

Dodavanje artičoke u prehranu izvrstan je način da tijelo vratite na pravi put. Ona je naime prepuna antioksidansa i vlakana te pomaže tijelu u probavljanju masne hrane. Osim toga poznata je po svojoj sposobnosti da stimulira i poboljša funkciju jetre.

4. Cvekla

Cvekla je bogata magnezijem, željezom i vitaminom C. Cvekla se naziva i superhranom jer ima niz prednosti za zdravlje – izvrsna je za kožu, kosu i razinu holesterola te pomaže u detoksikaciji jetre.

5. Kupus

Kupus sadrži brojne aktioksidativne spojeve te pomaže jetri razgraditi višak hormona. Također, on čisti probavni trakt i neutralizira neke od štetnih spojeva koji se nalaze u dimu cigareta. Osim toga, jača sposobnost jetre za detoksikaciju.

Zdravlje iz prirode: Proljetna detoksikacija – da ili ne?

6. Svježe voće

Svježe voće bogato je vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Pokušajte povećati unos različitih vrsta voća koje je uistinu lako dodati prehrani.

7. Celer

Celer je izvrstan čistač krvi, pomaže u probavi te uklanja probleme s kožom.

8. Potočarka

Potočarka je izvrsna namirnica za jačanje zdravlja i detoksikaciju. Njeni listovi prepuni su hranjivih tvari među kojima su vitamin B, cink, kalij, vitamin E i vitamin C. Osim toga, potočarka ima prirodna diuretička svojstva koja mogu pomoći u izbacivanju toksina iz tijela. Kako biste iskoristili prednosti ove hranjive namirnice, pokušajte dodati šaku potočarke u salate, supe i sendviče.

9. Zeleno lisnato povrće

Izbor je širok. Jedite zeleno lisnato povrće kao što su kelj, špinat, zelena salata, blitva i rikula jer ono obiluje prehrambenim vlaknima koja potiču pravilan rad probave. Kad god je moguće jedite ga sirovo, a ukoliko je termička obrada potrebna, kuhajte ga na pari kako bi sačuvalo što više hranjivih sastojaka. Hlorofil iz ove vrste povrća pomaže tijelu ukloniti toksine iz okoliša i ujedno je glavni saveznik jetre.

10. Zeleni čaj

Iako se zapravo ne radi o hrani, detoksikacija nije potpuna bez konzumacije esencijalnih tekućina. Zato smo na ovaj popis uvrstili zeleni čaj koji je izuzetno bogat antioksidansima, a između ostalog ispijanje zelenog čaja može zaštititi jetru od bolesti.

Izvor: Zadovoljna.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti