Princeze nove generacije: One su buduće kraljice

Piše: Azra

Kraljevske porodice oduvijek su intrigirale javnost širom svijeta. Iako su zapadni mediji najviše fokusirani na britansku kraljevsku porodicu, ona nije ni približno jedina preostala institucija monarhije na svijetu. U svijetu postoje brojna kraljevstva i kneževine. Mi vam predstavljamo princeze nove generacije koje će naslijediti svjetska kraljevstva i svojim djelovanjem mijenjati pravila upravljanja monarhijama

Princeza Alexandra od Hanovera

Unuka slavne Grace Kelly i kćerka  princa Ernesta Augusta od Hanovera i princeze Caroline od Monaka obožava visoku modu. Naime, Alexandra je krenula koracima svoje majke, princeze Caroline (63), i glamurozne bake, pa se redovno može vidjeti u prvim redovima „Chanelovih“ i „Diorovih“ revija. Inače, dvadesetdvogodišnja Alexandra dvanaesta je u redu za monaško prijestolje.

Rođena je u Vöcklabrucku, gradiću na sjeveru Austrije, a do septembra 2018. godine bila je i u redu za britansku krunu. S liste za britansko kraljevsko prijestolje je maknuta, kako se hvalila, jer je prešla na katoličanstvo.

Njeno zanimanje za modu potpuno je jasno, a iako još modno sazrijeva, stilska linija koju prati ne iznenađuje, jer njena je majka Caroline bila „Chanelova“ muza 1980-ih.

Princeza Elisabeth od Belgije

Najstarije dijete kralja Filipa od Belgije je lijepa, plavokosa princeza Elisabeth. Studentica je Kraljevske vojne akademije u Arlonu, gdje je i njen otac proveo tri godine u tinejdžerskim danima. Prema izmjenama zakona iz 1991. godine, ženska djeca mogu da naslijede belgijski tron, što znači da će Elisabeth postati prva kraljica Belgije ako odluči da prihvati tu ulogu.

Princeza Elisabetha nosi titulu vojvotkinje od Brabanta, koja se tradicionalno dodjeljuje belgijskim prestolonasljednicima. Prije nego što je odlučila da upiše vojnu školu, pohađala je privatnu srednju školu u Bruxellesu. Buduća kraljica u slobodno vrijeme bavi se plesom i uči strane jezike. Za sada tečno govori holandski, francuski i njemački.

Princeza Ingrid Alexandra od Norveške

Princeza Ingrid Alexandra od Norveške će, zahvaljujući promjeni zakona, jednoga dana postati druga norveška kraljica ikad kad se popne na prijestolje nakon svog oca, prijestolonasljednika Haakona. Prva kraljica bila je Margareta u 15. stoljeću. Ingrid Alexandra rođena je 21. januara 2004. u Oslu. Može se pohvaliti brojnim kumovima na krštenju: Kralj Harald V, Njegovo Veličanstvo španjski kralj Felipe VI (tada princ od Asturije), Njegovo Kraljevsko Visočanstvo prijestolonasljednik princ Fredrik od Danske, Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza Viktorija od Švedske, Njeno Visočanstvo princeza Märtha Louise i gđa. Marit Tjessem, majka princeze.

Buduća kraljica Norveške inače je pravi sportski tip. Voli skijanje, kik boks i sportove na vodi, a prošle godine osvojila je nacionalno juniorsko prvenstvo u surfanju.

Princeza Iman Bint Abdullah od Jordana

Jordanska princeza Iman Bint Abdullah drugo je dijete i najstarija kćerka kralja Abdullaha II i kraljice Ranije. Mnogi kažu da najviše nalikuje na svoju majku. Završila je Međunarodnu akademiju u Amanu  proglašena za najbolju atletičarku u svojoj klasi. Trenutno pohađa Univerzitet Georgetown u Washingtonu. Ima istančan modni ukus, a kreacije koje nosi koštaju pravo malo bogatstvo.

Princeza Maria-Olympia od Grčke i Danske

Princeza Maria-Olympia rođena je u New Yorku kao dijete Pavlosa, grčkog prijestolonasljednika i njegove žene Marie-Chantal. Još kao dijete preselila se s porodicom u Veliku Britaniju, gdje je i odrasla. Djed i baka s očeve strane su Konstantin II od Grčke i Anne-Marie od Danske, posljednji kralj i kraljica Grčke, nakon čega je u toj zemlji ukinuta monarhija, 1973. godine. Majka potječe iz porodice američkog milijardera Roberta Warrena Millera.

Uz roditelje od malih nogu njeguje ljubav prema visokoj modi, a da joj moda nije samo hobi, princeza je pokazala i dokazala svojim izborom školovanja, u švicarskom internatu učila je historiju umjetnosti, pozorišta, fotografije i grafičkog dizajna – u nadi da će u budućnosti stvoriti karijeru povezanu s umjetnošću ili modom. Kada joj je bilo 17, stažirala je u prestižnom couture odjelu modne kuće „Dior“.

Princeza Aiko od Japana

Japanska princeza Aiko jedino je dijete cara Naruhita i carice Masako. Princeza mnogo vremena posvećuje obrazovanju. Studentica je prestižnog Univerziteta Gakushuin. Proučava japansku književnost, a paralelno pohađa kurseve engleskog i španskog jezika. Budući da na carskom prijestolju sjede samo muškarci, prijestolje će poslije njenog oca naslijediti njegov mlađi brat Fumihito.

Kada se rodila princeza Aiko, povela se debata u Japanu o tome da li treba dozvoliti ženama da nasljeđuju prijesto i da li treba mijenjati zakon. Tokom historije Japan je imao i nekoliko žena vladara, ali su njihovi nasljednici uvijek birani po očevoj liniji. Rođena je 1. decembra 2001. godine u bolnici u carskoj palači u Tokiju. Njenim rođenjem je prekinuta tradicija, pa su joj roditelji izabrali ime, a ne car, odnosno njen djed. Njeno ime je ispisano znakovima za riječ “ljubav” i “dijete”, i znači osoba koja voli druge. Princeza, također, ima i carsko ime, princeza Toši, što znači osoba koja poštuje druge.

Princeza Leonor od Španije

Najstarija kćerka kralja Felipea VI i kraljice Letizije ima samo 17 godina i već je preuzela neke kraljevske dužnosti. Kada jednog dana naslijedi svog oca, Leonor će biti prva kraljica Španije od 1800. godine. Posljednja kraljica koja je vladala Španijom je Isabella II (od 1833. do 1868. godine). Kako bi se što bolje pripremila za tu ulogu, Leonor pohađa internat u Walesu, što je za sve bio veliki korak, jer se princeza prvi put odvojila od porodice.  Slavljenica je školovanje nastavila na prestižnom studiju UWC Atlantic Collegeu, gdje uz nju studira tristotinjak mladih ljudi, između ostalog još jedna princeza, Alexija od Nizozemske.

Leonor živi u impozantnom dvorcu San Donato u kojem se poštuje strogi režim pa u krevetu mora biti već u 21:30 sati, a sobu dijeli s još tri učenice.

Pročitajte još