5 namirnica koje poboljšavaju rad mozga i pamćenje

Piše: L. K. P.

Mozak je upravljački centar našeg tijela koji ostalim organima doslovno izdaje naredbe šta i kako raditi. Kako je hrana osnovno ‘gorivo’ na koje radi naš organizam, i funkcionalnost i brzina našeg mozga jako ovise o tome šta jedemo.

Postoje namirnice koje u svom sastavu imaju hranjive sastojke koji stimuliraju funkcioniranje mozga, pamćenje i koncentraciju. Znanstvenici ističu da sljedećih pet namirnica poboljšavaju analitičke i kognitivne sposobnosti mozga.

 

Brokula

 

Izuzetno hranjivo povrće koje ima malo kalorija i masnoća. Brokula sadrži vitamin K koji je važan za kognitivne sposobnosti, holin koji potiče razvoj pamćenja, folnu kiselinu i natrij. Brokula sadrži samo 31 kaloriju po obroku  Konzumiranje brokule ima pozitivan utjecaj na moždani, imunološki i kardiovaskularni sustav te na probavu. Takođe, brokula je sjajna za borbu protiv upalnih procesa u organizmu.

 

Orasi

 

Orašasti plodovi sadrže najkorisnije elemente u tragovima za naš mozak – zdrave masti. Prehrana bogata mononezasićenim masnim kiselinama pozitivno utječe na učenje i pamćenje. Važno je da ne pretjerate s unosom oraha jer to može izazvati kontraefekt i orašasti plodovi su visokokalorični. Dnevna doza je oko 13 grama.

Borovnice

 

Najbolje bobičasto voće za pamćenje i potiče obnavljanje nervnih ćelija. Borovnice sadrže mangan, vitamine A, B, C i K. Najbolje je da ih konzumirate svježe, ali možete ih upotrijebiti i u sokovima, smoothiejima i voćnim salatama. To je užina za mozak i jačanje imuniteta. Odlična je za razbuđivanje i podizanje šećera.

 

Tamna čokolada

 

Tamna čokolada poboljšava dotok krvi u mozak, smanjuje stres i dobro djeluje kad imate tremu. To je sve zbog serotonina, poboljšava raspoloženje i smanjuje anksioznost. Mnogi studenti znaju koliko je dobro prije ispita pojesti kockicu tamne čokolade.

 

Losos

 

Ova riba je korisna u sadržaju omega-3 masnih kiselina, dokozaheksaenske kiseline. Elementi u tragovima lososa omogućavaju neuronima da rade još efikasnije. Da bi se sačuvao integritet hranjivih tvari, preporučuje se konzumiranje lososa na žaru ili na pari.

Pročitajte još