Zaključan je, prekriven krvlju i niko ga neće vidjeti još 80 godina: Šest tajni ružičastog kostima koji je zauvijek ušao u historiju

Piše: L. K. P.

Vjerovatno najpoznatiji ružičasti kostim ikada je onaj koji je Jackie Kennedy nosila kada je ubijen njen suprug, američki predsednik John F. Kennedy.

Malo je odjevnih predmeta koji imaju toliko historijske važnosti kao ružičasti komplet bivše prve dame.

Tadašnji američki predsjednik Kennedy i njegova supruga Jackie su 22. novembra 1963. godine stigli u Dalas, a sve završilo atentatom na njega i pogođen je dok se vozio u koloni kroz grad.

Ružičasti komplet koji je Jackie nosila u tom trenutku postat će simbol tragičnog dana kada je njen suprug, a američki predsjednik ubijen.

– Ako postoji jedan jedini predmet koji prikazuje i sramotu i nasilje koje je izbilo tog dana, kao i glamur i izvještačenost koji su mu prethodili, to je krvavo ružičasto odijelo Jackie Kennedy, primamljiv prozor na slavu i modu, njenu privlačnost i njen čeličnu rješenost, stvari koje znamo o njoj i stvari koje nikada nećemo znati u potpunosti – napisala je modna kritičarka Newyork Times Ketty Horin 2013. godine.

Mnogi misle da je ružičasto odijelo Jackie Kennedy Chanel, ali je to zapravo replika koju je napravio američki dizajner.

Dizajn odijela je preuzet direktno iz Chanelove kolekcije za jesen/zimu 1961. godine.

Međutim, kako se od prvih dama obično očekivalo da nose odjeću napravljenu u Sjedinjenim Državama, repliku odijela za Kennedyja je napravila modna kuća na Park aveniji Chez Ninon, navodi Newyork Times.

Komplet od vunenog buklea imao je zlatna dugmad, tamnoplave linije na rukavima i prednjem dijelu i tamnoplave revere.

Urađen je u živopisnoj nijansi ružičaste, koja u to vrijeme nije bila široko poznata, jer je većina fotografija i video snimaka od dana atentata bila dostupna samo u crno-bijeloj boji.

Jackie Kennedy je ovaj komplet nosila najmanje 6 puta prije tragedije

Dok se ovaj komplet vezuje za tragično putovanje u Dalas, zapravo, Jackie Kennedy je ovaj komplet nosila u brojnim drugim prilikama.

Tako je na primjer prva dama SAD-a nosila ovaj komplet tokom posjete Londonu 1962. godine i iste godine kada se sastala sa premijerom Alžira.

Ovaj stajling je navodno bio jedan od omiljenih outfita njenog muža Johna Kennedyja, a on je posebno tražio da ga nosi na njihovom putovanju, navodi se u knjizi CR Fashion Book.

Nakon što je njen muž ubijen, Jackie je odbila da se presvuče sve dok se nije vratila u Bijelu kuću.

Nakon ubistva njenog muža, ružičasta suknja i sako su ostali neočišćeni i prekriveni mrljama krvi.

Prema izveštaju biografa Williama Manchestera o atentatu u njegovoj knjizi “Smrt predsjednika”, kako je izvestio LA Times, pomoćnik i predsjednikov lični ljekar su predložili da se prva dama presvuče u novu odjeću nakon što se ukrcala na avion kako bi prisustvovala polaganju zakletve Lindona B. Johnsona.

 

Međutim, Jackie je to odbila rekavši „Neka vide šta su mu uradili“.

– Nekako, to je bio jedan od najdirljivijih prizora, ta besprijekorna žena izvrsno obučena i u krvi –  napisala je supruga Lindona Johonsona,  Lady Bird Johonson kasnije u svojim dnevnicima.

Nedostaju odgovarajući šešir sa kutijom i bijele rukavice, koji su izgubljeni tokom haosa koji je nastao nakon atentata.

Kostim Jackie Kennedy, čarape, cipela torba i mornarska bluza pronađeni su nakon atentata i stavljeni u kutiju, koja je prvo data majci prve dame SAD-a, a onda je prebačena u Američkom nacionalnom arhivu.

Izgubljeni su ružičasti šešir bivše prve dame i bijele rukavice. Kako je prenio LA Times, šešir je posljednji put viđen u bolnici nakon atentata, a sa pramenovima Jackine kose.

Iako su tokom godina uloženi napori da se locira šešir, on i dalje nedostaje. Prema LA Timesu, historičari Kennedyja rekli su da sumnjaju da je prodata privatnom kolekcionaru ili da je „zaglavljena na nečijem tavanu“.

Kostim se sada nalazi u tezoru u zgadi Nacionalnog arhiva u Merilendu.

Kako piše The New York Times, kutija sa ružičastim kostimom, čarapama i dodacima stigla je u Nacionalni arhiv u prvoj polovini 1964. godine.

Kutiju je pratila nepotpisana bilješka na dopisnici majke Jackie Kennedy Jannet, koja je glasila

– Jackinn kostim i torba — nošeni 22. novembra 1963. godine.

Porodica Kennedy nikada nije dala upute da li žele ili ne da se odjeća očisti, tako da je sve ostalo netaknuto, u istom stanju u kakvom su bili kada se Jackie presvukla u Bijeloj kući 1963. godine.

Predmeti se trenutno čuvaju na tajnoj lokaciji unutar kompleksa Nacionalne arhive i uprave u Koledž Parku, Merilend, u trezoru sa kontrolisanom klimom.

Prema LA Timesu, temperatura u trezoru se održava između 18 i 20 stepeni, uz nivo vlažnosti od 40%, a vazduh se mijenja šest puta na sat.

Na zahtjev njene porodice, ružičasti kostim neće biti vidljiv javnosti do 2103. godine – 80 godina od sada i 140 godina od atentata.

Nakon smrti Jackie Kennedy 1994. godine, predmeti su zavještani njenoj kćerki i jedinom preživjelom nasljedniku, Caroline Kennedy. Međutim, za to vrijeme su ostali u arhivi.

Caroline Kennedy je 2003. godine zvanično prenijela vlasništvo na Nacionalni arhiv uz odredbu da će oni biti skriven od pogleda javnosti još 100 godina.

Iako ružičasto odijelo Jackie Kennedy neće biti vidljivo javnosti do 2103. godine, daleko iza života mnogih ljudi, na fotografijama će ga uvijek pamtiti kao simbol jednog od najtragičnijih dana u američkoj historiji.

 

Pročitajte još