Znate li zašto princ George uvijek nosi kratke hlače?

Piše: Redakcija

Koliko god mediji bili zainteresirani za sve članove britanske kraljevske porodice, trogodišnji princ George je ipak u centru pažnje gdje god se pojavi. Jedan detalj naročito primijete svi; trogodišnji George uvijek nosi kratke hlačice. Ali, zbog čega, pitaju se mnogi? Odgovor leži u britanskoj tradiciji. Naime, pripadnici viših društvenih staleža, aristokracije i kraljevske porodice, sinove do određene životne dobi odijevaju samo u kratke hlačice.

– Odijevanje dječaka u kratke hlačice velika je engleska tradicija. Duge hlače su za starije dječake i muškarce, dok su kratke hlačice na malom dječaku jedan od tihih klasnih pokazatelja koje imamo u Engleskoj. Iako se vremena polako mijenjaju, duge hlače na malom dječaku i dalje se smatraju prigradskim i pokazateljem srednjeg staleža – objašnjava stručnjak za društvene etikete William Hanson.

I princeza Diana je svoje sinove Williama i Harryja odijevala u hlačice sve dok nisu bili dovoljni stari da počnu nositi duge hlače.

Običaj je da dječak počne nositi duge hlače oko osme godine života. To možda ime veze s običajem koji datira još iz 16. stoljeća. Tada su se dječaci prvu godinu ili dvije života odijevali u haljinice (tradicija koja je preživjela u obliku oprave za krštenje), a zatim su počeli nositi odjevne artikle koji su više nalikovali kratkim i dugim hlačama – govori Hanson i dodaje kako je nošenje hlača danas više stvar tradicije nego iskazivanja kojem staležu pripadaš.

– Pripadnicima viših staleža u Velikoj Britaniji vrlo je bitno sačuvati tradiciju, a nošenje kratkih hlačica tihi je pokazatelj kojim se ističu od drugih – kaže William Hanson.

 

Izvor: Dnevnik.hr

 

george106 george100 george101 george102 george103 george104 george105

 

Pročitajte još